Φυλακισμένοι επ’ αόριστον…

Φυλακισμένοι επ’ αόριστον…

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA YOPKH Πίστωση χρόνου στην αμερικανική κυβέρνηση έδωσε αμερικανικό εφετείο, αναβάλλοντας επ’ αόριστον την αποφυλάκιση του Αμερικανού πολίτη, Χοσέ Παντίγια. Ετσι η Ουάσιγκτον θα έχει στη διάθεσή της άπλετο χρόνο για να επεξεργασθεί τη θέση της ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, ενώ ο κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες παραμένει κρατούμενος σε στρατιωτικές φυλακές. Τον περασμένο Δεκέμβριο το δεύτερο περιφερειακό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δεν έχει τις εξουσίες να διατάξει τη σύλληψη ενός Αμερικανού πολίτη σε αμερικανικό έδαφος με το επιχείρημα ότι είναι εχθρός του κράτους. Παράλληλα ζήτησε την απελευθέρωση του Παντίγια εντός 30 ημερών.

Προκλήσεις για την εξουσία

Ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε έφεση και ζήτησε να αναβληθεί η εφαρμογή της παραπάνω ετυμηγορίας. H υπόθεση Παντίγια είναι μία από τις βασικότερες προκλήσεις για την εξουσία του προέδρου να συλλαμβάνει άτομα στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Νομικοί κύκλοι επέκριναν την κυβέρνηση Μπους για τη σύλληψη του Παντίγια, χωρίς την απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών. O Αμερικανός κρατείται εδώ και 20 μήνες ως ύποπτος για συμμετοχή σε σχέδιο της Αλ Κάιντα, το οποίο υποτίθεται ότι προέβλεπε την πυροδότηση ραδιενεργούς «βρώμικης βόμβας» στις ΗΠΑ. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Σικάγο το Μάιο του 2002 κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν. H σύλληψη βασίσθηκε σε κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα.

Ο Παντίγια παρέμεινε στις ομοσπονδιακές φυλακές του Μανχάταν μέχρι τον Ιούνιο του 2002, όταν ο Μπους χαρακτήρισε τον ύποπτο «εχθρό του αμερικανικού κράτους» με αποτέλεσμα να διαταχθεί η μεταφορά του σε φυλακή του ναυτικού. Ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του και του έχει στερηθεί το δικαίωμα εκπροσώπησης από δικηγόρους. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Παντίγια δεν πρέπει να έχει πρόσβαση σε συνηγόρους, επειδή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και η υπεράσπιση θα μπορούσε να αναμιχθεί στην ανάκρισή του.

Και άλλος κρατούμενος

Νωρίτερα αυτόν το μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι θα εξετάσει την υπόθεση έτερου Αμερικανού πολίτη, ο οποίος συνελήφθη στο πεδίο μάχης στο Αφγανιστάν. Το σώμα θα εξετάσει αν ο συλληφθείς μπορεί να παραμείνει επ’ αόριστον κρατούμενος. Σε αυτήν την περίπτωση το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε να εξετάσει την έφεση του Γιασέρ Εσάμ Χαμντί, αμφισβητώντας την εξουσία των αρχών να τον κρατούν επ’ αόριστον στη φυλακή του Τσάρλεστον στη Νότιο Καρολίνα. Το σώμα αναμένεται να συνέλθει για την υπόθεση Χαμντί τον προσεχή Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή