Πήραν το «μάθημα» από την Αϊόβα

Πήραν το «μάθημα» από την Αϊόβα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό διάστημα μεταξύ των εκλογών της Αϊόβας και του Νιου Χαμσάιρ είναι πραγματικά πολύ μικρό. Οι υποψήφιοι οι οποίοι βρίσκονται πίσω, όπως ο Χάουαρντ Ντιν έχουν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους να διορθώσουν την κατάσταση και θα πρέπει να το κάνουν με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω τους, και με ένα εκλογικό σώμα το οποίο ενδιαφέρεται για τη διαδικασία περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Περιορισμένος χρόνος

Οι υποψήφιοι που βρίσκονται μπροστά, όπως οι γερουσιαστές Τζον Κέρι και Τζον Εντουαρντς έχουν πολύ συγκεκριμένο χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τα αποτελέσματα της Αϊόβας και να εδραιώσουν την επιτυχία τους στο Νιου Χαμσάιρ, προτού ο προεκλογικός αγώνας αρχίσει να διευρύνεται. Οι υποψήφιοι που ελπίζουν να ξεκινήσουν τον αγώνα τους στο Νιου Χαμσάιρ, όπως ο Ουέσλι Κλαρκ και ο Γερουσιαστής Τζοζεφ Λίμπερμαν, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ώθηση που έδωσαν στους άλλους υποψηφίους τα αποτελέσματα της Αϊόβας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η αντιπαράθεση των υποψηφίων αργά προχθές ήταν δεδομένο ότι θα ήταν μια προσεκτική, σε ορισμένες φορές υποτονική συζήτηση, σε αντίθεση με τη θερμή αντιπαράθεση που προηγήθηκε της αναμέτρησης της Αϊόβας. Είναι σαφές ότι όλοι οι υποψήφιοι έλαβαν το ίδιο μάθημα από την Αϊόβα: σε ένα εκλογικό πεδίο με πολλούς υποψηφίους, εκείνοι που επιτίθενται μπορεί πράγματι να προκαλέσουν τραύματα στον αντίπαλό τους, προς όφελος όμως κάποιου άλλου υποψηφίου. Κανείς δεν φαινόταν πρόθυμος να επαναλάβει τις σκληρές επιθέσεις που αντήλλαξαν ο Χάουαρντ Ντιν και ο Ντικ Γκέπχαρντ στη διάρκεια των τελευταίων ημερών πριν από την αναμέτρηση της Αϊόβας, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, συνέβαλε στις χαμηλές επιδόσεις και των δύο. O κ. Λίμπερμαν ξέσπασε σε γέλια όταν οι δημοσιογράφοι που του απηύθυναν ερωτήσεις προσπάθησαν να τον κάνουν να ασκήσει κριτική στους αντιπάλους του «Είναι μια χαρά τύπος», ήταν η απάντηση του. Ως αποτέλεσμα όλου αυτού του φιλικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί τελευταία, ο Τζον Κέρι διαθέτει το ευχάριστο πλεονέκτημα θα έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, χωρίς να γίνεται στόχος επιθέσεων, όπως γίνεται συνήθως όταν κάποιος εμφανίζεται ως φαβορί.

Η αντιπαράθεση των υποψηφίων αντικατόπτρισε ένα ακόμη μάθημα από την Αϊόβα – τη σημασία που έχει, το κατά πόσον είναι εκλέξιμος ένας υποψήφιος, η άποψη ότι οι Δημοκρατικοί επιθυμούν κυρίως να εκλέξουν κάποιον ο οποίος μπορεί να νικήσει τον Μπους.

Δύσκολη «αναμέτρηση»

Ο Τζον Κέρι, στη διάρκεια της αναμέτρησης υπογράμμισε ότι θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Μπους σε ζητήματα που εκτείνονται από τις περικοπές της φορολογίας μέχρι τις αμερικανικές αξίες. O Χάουαρντ Ντιν είχε να αντιμετωπίσει το πιο δύσκολο έργο, να συνηθίσει στην ιδέα ότι ήρθε τρίτος στην Αϊόβα και να εμφανίσει ένα χαμηλών τόνων προφίλ. Ηταν, πάντως, πρόθυμος να δείξει ταπεινοφροσύνη, υπογραμμίζοντας «Δεν είναι τέλειος», παρά το γεγονός ότι υπερτόνισε το πλεονέκτημα του έναντι του Τζορτζ Μπους ως συντηρητικού στη διαχείριση των δημοσιονομικών. Πάντως, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας των αντιπάλων του κ. Ντιν υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση: ένας υποψήφιος ο οποίος εμφανίστηκε να εκπροσωπεί τους Δημοκρατικούς που είχαν εξοργιστεί με τον πόλεμο στο Ιράκ θα πρέπει τώρα να αποδείξει ότι δεν είναι οξύθυμος, και να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις ότι δεν έχει τίποτε προεδρικό πάνω του. Δυστυχώς για τον ίδιον, ο χρόνος που έχει στη διάθεση του είναι πολύ λίγος. Βέβαια, στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις υποψηφίων που ενώ δεν πήγαν καλά στην Αϊόβα υπερίσχυσαν των αντιπάλων τους στο Νιου Χαμσάιρ.

«Εξαιρέσεις»

Τέτοια περίπτωση ήταν του Τζορτζ Μπους του πρεσβυτέρου, το 1988, ενώ το 1992, ο Μπιλ Κλίντον, αντιμέτωπος με τις αποκαλύψεις του σκανδάλου της Τζένιφερ Φλάουερς, κατάφερε να έλθει δεύτερος στο Νιου Χαμσάιρ, ακολουθώντας την τακτική «πόρτα-πόρτα», την οποία θα ακολουθήσει και ο Χάουαρντ Ντιν. Ομως, και ο Ουέσλι Κλαρκ έχει βρεθεί αντιμέτωπος με αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Οι υποστηρικτές του ήλπιζαν ότι ο στρατηγός θα εμφανίζονταν ως η εναλλακτική λύση μετά την ήττα του Ντιν στην Αϊόβα, όμως η πρωτιά του Τζον Κέρι άλλαξε τα πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή