Δωροδοκία υπαλλήλων της «Χαλιμπέρτον»

Δωροδοκία υπαλλήλων της «Χαλιμπέρτον»

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο στελέχη της αμερικανικής εταιρείας «Χαλιμπέρτον», της οποίας διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Ντικ Τσέινι, δωροδοκήθηκαν με ποσά ύψους έξι εκατομμυρίων δολαρίων από μια εταιρεία του Κουβέιτ, προκειμένου να αναλάβει η τελευταία ρόλο προμηθευτή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη χθες η φιλική προς την κυβέρνηση Μπους αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο απέφυγαν να σχολιάσουν οι υπεύθυνοι της αμερικανικής κυβέρνησης, οι δύο υπάλληλοι απολύθηκαν. Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση δωροδοκίας που αφορά προγράμματα για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, χρηματοδοτούμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπρόσωπος της «Χαλιμπέρτον» δήλωσε ότι η εταιρεία ενημέρωσε αμέσως το Πεντάγωνο για την ανάρμοστη συμπεριφορά των υπαλλήλων της και ότι το όλο θέμα εξιχνιάσθηκε από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου της ίδιας της εταιρείας. Ωστόσο, το θέμα τείνει να πάρει πολιτικές διαστάσεις στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς εκπρόσωποι των Δημοκρατικών αξιώνουν τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών για τις συμβάσεις που έχει αναλάβει η «Χαλιμπέρτον». Οι στενοί δεσμοί της εταιρείας με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ιδίως το στενό περιβάλλον του προέδρου Μπους βρίσκονται στο επίκεντρο των επιθέσεων των Δημοκρατικών για σχέσεις διαπλοκής της κυβέρνησης με ένα στενό κύκλο επιχειρηματικών συμφερόντων. Πάντως, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου βεβαίωναν χθες ότι οι προμήθειες του υπουργείου Αμυνας δεν επηρεάζονται από πολιτικές σκοπιμότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή