Φονική επίθεση στα γραφεία του K.K. του Ιράκ

Φονική επίθεση στα γραφεία του K.K. του Ιράκ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ενώ εκατομμύρια Σιιτών μετέτρεψαν σε διαδηλώσεις υπέρ των γενικών εκλογών και της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ανέβηκαν σε 12 οι νεκροί από το νέο κύμα επιθέσεων των ανταρτών στο λεγόμενο «σουνιτικό τρίγωνο» του κεντρικού και βορείου Ιράκ, με στόχους Αμερικανούς στρατιώτες αλλά και Ιρακινούς που συνεργάζονται με τις αρχές κατοχής.

Για πρώτη φορά, από την ανατροπή του καθεστώτος του Μπάαθ, έγινε στόχος των ανταρτών το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ, το οποίο διώχθηκε ανηλεώς από τον Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάζεται με τις αμερικανικές δυνάμεις, μετέχοντας στο διορισμένο Ιρακινό Συμβούλιο. Εκρηξη βόμβας στα τοπικά γραφεία του KK Ιράκ, στη Βαγδάτη, άφησε πίσω της δύο νεκρούς και έναν τραυματία. O απολογισμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς περισσότερα από 50 στελέχη του κόμματος πρόλαβαν να αποχωρήσουν από τα γραφεία, έχοντας τερματίσει τη συνεδρίασή τους πριν από την έκρηξη της βόμβας. Στη μακάβρια συγκομιδή των ένοπλων επιθέσεων του τελευταίου διημέρου περιλαμβάνονται επίσης πέντε Ιρακινές γυναίκες, που εργάζονταν σε καθαριστήριο αμερικανικής βάσης στην πόλη Χαμπανίγια, δύο Ιρακινοί αστυνομικοί και δύο Αμερικανοί στρατιώτες. O συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται σε 505. Απελπιστική χαρακτηρίζεται, εξάλλου, η κατάσταση του αξιωματικού της ισπανικής Αστυνομίας, Γονθάλο Πέρεθ Γκαρθία, ο οποίος επρόκειτο να μεταφερθεί χθες σε κωματώδη κατάσταση στη χώρα του, έχοντας δεχθεί σφαίρα στο μέτωπο, στη διάρκεια επίθεσης ανταρτών.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μαρτυρούν ότι οι αντάρτες, χωρίς να παραιτούνται από τις επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών και των συμμάχων τους, καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο σε ενέργειες εναντίον των Ιρακινών «συνεργατών», με στόχο να τους τρομοκρατήσουν. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματικό ταξίαρχο Ρέιμοντ Οντιέρνο, οι δυνάμεις της αντίστασης «εξακολουθούν να συνιστούν απειλή, αλλά πρόκειται για μια αποδιοργανωμένη, σποραδική απειλή, με αποσταθεροποιημένη ηγεσία, εξασθενημένη οικονομική υποστήριξη και χωρίς ελπίδα επιστροφής των Μπααθικών στην εξουσία… Τα στοιχεία του παλιού καθεστώτος έχουν πέσει στα γόνατα. H σύλληψη του Σαντάμ ήταν ένα μεγάλο επιχειρησιακό και ψυχολογικό πλήγμα στον εχθρό», δήλωσε ο Οντιέρνο. Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, δήλωσε χθες, μετά την παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ότι θα ανακοινώσει «σύντομα» αν στείλει ομάδα εμπειρογνωμώνων του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ, προκειμένου να αποφανθούν γύρω από το αίτημα των Σιιτών για την άμεση διενέργεια γενικών εκλογών. Εκπρόσωπός του δήλωσε αργότερα ότι το «σύντομα» σημαίνει «την επόμενη εβδομάδα». Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι η παρέμβαση του OHE θα μπορούσε να μεταπείσει τον θρησκευτικό ηγέτη των Σιιτών, αγιατολάχ αλ Σιστάνι, ο οποίος πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις ομοθρήσκων του, ζητώντας άμεσες εκλογές. O αλ Σιστάνι έδωσε χθες δείγματα διαλλακτικότητας, καθώς κάλεσε τους ομοθρήσκους του να αναστείλουν τις διαδηλώσεις του μέχρις ότου διασαφηνισθούν οι θέσεις του OHE για τη διενέργεια εκλογών και για το μελλοντικό, συνταγματικό καθεστώς της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή