Οι Ιρακινοί προετοιμάζονται τώρα για εμφύλιο πόλεμο

Οι Ιρακινοί προετοιμάζονται τώρα για εμφύλιο πόλεμο

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Πώς πάνε τα πράγματα στο Ιράκ, έξι μήνες πριν από τη σχεδιαζόμενη παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς; H τίμια απάντηση είναι «όχι και πολύ καλά». Παρά τις πολλές βελτιώσεις στη ζωή της χώρας, οι δυνάμεις κατοχής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχουν βρει ακόμη τρόπο να στήσουν ξανά το Ιράκ στα πόδια του, από πολιτική, οικονομική ή κοινωνική σκοπιά. Γι’ αυτό η απόφαση του Τζορτζ Μπους να ζητήσει τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών ήταν λογική – δεν υπάρχουν και πολλές καλές εναλλακτικές λύσεις.

Το πιο ανησυχητικό σημάδι της επιδεινούμενης κατάστασης είναι ότι πολλοί Ιρακινοί ήσυχα ετοιμάζονται για εμφύλιο πόλεμο. Συζητούν για το πώς θα φύγουν από τη χώρα, προσεγγίζουν όλο και περισσότερο τις φυλετικές και θρησκευτικές τους κοινότητες. Δεν θέλουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, όμως φοβούνται το στίγμα της συνεργασίας μαζί τους. Αυτοί οι φόβοι ενισχύονται έπειτα από επιθέσεις, όπως αυτή της περασμένης Κυριακής, από την οποία σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν πολλοί Ιρακινοί που πήγαιναν να εργαστούν στα αρχηγεία της αμερικανικής συμμαχίας.

Μειώθηκαν οι επιθέσεις

Το παράδοξο στο Ιράκ είναι ότι η κατάσταση στο θέμα της ασφάλειας γίνεται κάπως καλύτερη, ενώ η πολιτική διαδικασία παραμένει μετέωρη. H σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν τον Δεκέμβριο αποδυνάμωσε την ιρακινή αντίσταση. Οπως δήλωσε ο αντιστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής, ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων της συμμαχίας έχει μειωθεί από τις 40 ημερησίως πριν από τη σύλληψη του Σαντάμ στις 15 ημερησίως. «Μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού καταλαβαίνει τώρα ότι έχει έρθει η ώρα να αγκαλιάσει το μέλλον» είπε ο Σάντσες.

Ναι, αλλά ποιο μέλλον; Σ’ αυτό το σημείο, το αμερικανικό σχέδιο παραμένει σε τέλμα. Δεν έχει αναδειχθεί ακόμα ιρακινή ηγεσία που να μπορεί να συσπειρώσει τη χώρα. H οικονομία παραμένει σε ερειπιώδη κατάσταση, διότι κανείς δεν προτίθεται να κάνει μεγάλες επενδύσεις μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας. Και ενώ οι Ιρακινοί οργανώνουν σιγά σιγά τον στρατό και την αστυνομία τους, θα περάσουν μήνες, ίσως και χρόνια, μέχρι να πάψουν να έχουν ανάγκη την αμερικανική συνδρομή για τη διατήρηση της τάξης.

Τα χειρότερα ίσως δεν έχουν φθάσει ακόμα. Οι κύριες ομάδες που απαρτίζουν τη χώρα (σιίτες μουσουλμάνοι, σουνίτες μουσουλμάνοι και Κούρδοι) μάχονται για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους εις βάρος της εθνικής ενότητας. Ακόμη και ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν για τον κίνδυνο διολίσθησης του Ιράκ προς εμφύλιο πόλεμο.

Η σύγχυση που επικρατεί στη χώρα καταγράφεται σε δημοσκόπηση που διενήργησε τον Δεκέμβριο μεταξύ 1.200 Ιρακινών η νέα εταιρεία «Ανεξάρτητο Ινστιτούτο Κυβερνητικών και Κοινωνικών Μελετών». Μόνο το 28% των ερωτηθέντων εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συμμαχικές δυνάμεις μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Ομως, σε ποσοστό 57% είπαν ότι θα ένιωθαν λιγότερο ασφαλείς αν αυτές οι δυνάμεις αποχωρούσαν άμεσα.

Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν έχει οπαδούς. Στο ερώτημα ποιον εν ζωή Ιρακινό θα ψήφιζαν ως ηγέτη, το 55% είπε «κανέναν».

Οι Ιρακινοί θέλουν ελευθερίες αμερικανικού τύπου. Το 95% υποστηρίζει το δικαίωμα άσκησης κριτικής προς την κυβέρνηση και το 86% επιθυμεί την ανεξιθρησκία. Ομως, η συνεργασία με τους Αμερικανούς για την απόκτηση αυτών των ελευθεριών θεωρείται επικίνδυνη. Το 74% απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους θα κινδύνευαν σε περίπτωση που συνεργάζονταν με τις συμμαχικές δυνάμεις.

Αυτό που θέλουν οι Ιρακινοί είναι τα βασικά – δηλαδή ασφάλεια και θέσεις εργασίας. Στο ερώτημα τι είδους κόμμα θα υποστήριζαν, το 49% είπε «κάποιο που θα δημιουργούσε πιο πολλές θέσεις στο Δημόσιο». Το 80% είπε ότι ο θεσμός που θα βελτιώσει περισσότερο τα πράγματα είναι η αστυνομία.

Γυρίζοντας τις συνοικίες της Βαγδάτης βλέπει κανείς μικρά σημάδια προόδου. Ανδρες του νέου Ιρακινού Σώματος Πολιτικής Ασφάλειας φυλάνε τη μακριά ουρά των αυτοκινήτων που περιμένουν σε σταθμό καυσίμων κοντά στην πλατεία Μανσούρ και άλλοι συνάδελφοί τους στελεχώνουν το σημείο ελέγχου στο συγκρότημα κατοικιών της Καντισίγια, όπου κατοικούν κάποια μέλη του Ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου. Καθώς ετοιμαζόμουν να φύγω από την πόλη στις 3 τα ξημερώματα την περασμένη εβδομάδα, με περικύκλωσαν πέντε οχήματα της αστυνομίας που περιπολούσαν αναζητώντας διαρρήκτες και τρομοκράτες.

Πολλοί είναι άνεργοι, αλλά όλοι κάτι κάνουν -από το να αγοράζουν παλιά αυτοκίνητα για να τα μετατρέψουν σε ταξί μέχρι το να διακινούν κλεμμένα αγαθά. H αύξηση των τιμών των ακινήτων δείχνει κάποια πίστη στο μέλλον – σε κάποιες συνοικίες οι τιμές έχουν πενταπλασιαστεί σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα. Και ο κόσμος σπεύδει να προμηθευτεί καινούργια κινητά τηλέφωνα, καθώς το δίκτυο της Βαγδάτης τίθεται αυτές τις μέρες σε λειτουργία.

Αξιοθρήνητη η Βαγδάτη

Ομως η όψη της πόλης είναι αξιοθρήνητη. H εκστρατεία καθαριότητας του φθινοπώρου έχει εγκαταλειφθεί και τα σκουπίδια συσσωρεύονται εκ νέου στα δρομάκια. Αυτοσχέδια μπλόκα ξεπηδούν εκ νέου, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να προφυλάξει την περιουσία του από τις λεηλασίες. Και η ηλεκτροδότηση ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί – συχνά η πόλη δύο ώρες έχει ρεύμα και μία δεν έχει.

Η παράδοξη κατάσταση της χώρας αποτυπώνεται στην κατάσταση του αεροδρομίου της Βαγδάτης. Από πλευράς υποδομών, το αεροδρόμιο έχει σχεδόν επιστρέψει στα φυσιολογικά. Εχει άπλετο φως και οι βαλίτσες φθάνουν κανονικά με τους ιμάντες. Δεν φθάνουν όμως πολιτικά αεροπλάνα, από τον φόβο ότι οι αντάρτες θα τα καταρρίψουν με πυραύλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή