Χάνει «πόντους» στην κούρσα ο Χάουαρντ Ντιν

Χάνει «πόντους» στην κούρσα ο Χάουαρντ Ντιν

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν μόλις προ δύο εβδομάδων, ένας 20χρονος εθελοντής, που συμμετείχε στην προεκλογική καμπάνια του Τζον Κέρι περιέφερε στους δρόμους της Αϊόβα το πλακάτ με το σύνθημα «Κέρι για πρόεδρος», οι περαστικοί τον κορόιδευαν, λέγοντάς του ότι χάνει το χρόνο του. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Αϊόβα, ο ίδιος εθελοντής ετοίμαζε άλλο πλακάτ, με το σύνθημα «Ευχαριστώ Αϊόβα»

Πράγματι, ο Τζον Κέρι θα πρέπει να είναι ευγνώμων στους ψηφοφόρους της Αϊόβα, καθώς οι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ τον αντιμετωπίζουν με άλλο μάτι, ενώ προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκλογική αναμέτρηση στη δική τους περιφέρεια, μεθαύριο Τρίτη.

Η προεκλογική εκστρατεία του κ. Κέρι, όπως και του Τζον Εντουαρντς, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος, θεωρούνταν σχεδόν νεκρές πριν από την αναμέτρηση της Αϊόβα. Ομως και οι δύο εκστρατείες, ειδικότερα αυτή του κ. Κέρι, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν ψήφους στο Νιου Χαμσάιρ, γεγονός που προκαταλαμβάνει τους ψηφοφόρους, οδηγώντας τους στην αναθεώρηση των αρχικών σκέψεών τους, ως προς το κατά πόσον δηλαδή ο Χάουαρντ Ντιν, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αποτελεί την καλύτερη επιλογή μεταξύ των Δημοκρατικών υποψηφίων.

Δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι του Νιου Χάμσαϊρ, οι οποίοι πριν από τις εκλογές της Αϊόβα δήλωναν αναποφάσιστοι, ή υπέρ του δρ Ντιν και τώρα εμφανίζονται διαφοροποιημένοι, έτοιμοι να υποστηρίξουν τον Γερουσιαστή Κέρι. H πολύ καλή παρουσία του στην Αϊόβα δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος κατά του προέδρου Μπους. Υπάρχουν βεβαίως κι εκείνοι που θεωρούν ότι η κάλυψη της υποψηφιότητας Κέρι από τα MME καθώς και η πολύ καλή επίδοση του Τζον Εντουαρντς, αλλάζει τελείως το προεκλογικό σκηνικό υπέρ των δύο τελευταίων.

Αμεση εκλογή

Οι ψηφοφόροι του Νιού Χαμσάιρ υπερηφανεύονται για την ανεξαρτησία τους. Παραλλήλως είναι πεπεισμένοι από μια σειρά γεγονότων στο παρελθόν ότι η πρώτη ουσιαστική μάχη των προκριματικών εκλογών δίδεται στη δική τους πολιτεία, καθώς αντιθέτως με τη διαδικασία στην Αϊόβα, η εκλογική διαδικασία στο Νιου Χαμσάιρ είναι άμεση. Ομως, σε μια εκλογική χρονιά κατά την οποία η πλειοψηφία των Δημοκρατικών ψηφοφόρων δηλώνει ότι βασική τους προτεραιότητα είναι η επιλογή ενός υποψηφίου που να μπορεί να κερδίσει τον Τζορτζ Μπους, οι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ δεν μοιάζουν να ενοχλούνται από το ότι η Αϊόβα ήταν εκείνη που τους υπέδειξε έναν νέο και αξιόλογο υποψήφιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να αντικατοπτρίζουν αυτήν την αλλαγή του εκλογικού σώματος. Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Δρ Ντιν είχε σαφέστατο προβάδισμα στο Νιού Χαμσάιρ, με τον Τζον Κέρι να έρχεται τρίτος, με διαφορά, πίσω από τον στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ. Τώρα, πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ντιν και τον Κέρι στην πρώτη θέση, με δεύτερο τον Κλαρκ, ο οποίος ακολουθεί με μικρή διαφορά. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος άλλος υποψήφιος θα χάσει ψήφους αν τις κερδίσει ο Τζον Κέρι, αν και ορισμένοι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι βρήκαν απογοητευτική την επίδοση του Χάουαρντ Ντιν στην Αϊόβα.

20% αναποφάσιστοι

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι δύσκολη, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των προκριματικών εκλογών για το Δημοκρατικό Κόμμα. Στο Νιου Χαμσάιρ, οι Ρεπουμπλικανοί είναι περισσότεροι από τους Δημοκρατικούς, και οι ανεξάρτητοι περισσότεροι και από τους δύο. Είναι συνεπώς δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσοι από τους 260.000 ανεξάρτητους ψηφοφόρους ενδιαφέρονται τόσο για το Δημοκρατικό Κόμμα ώστε να ψηφίσουν. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 1984 που δεν γίνονται προκριματικές για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Και μόνον αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει περισσότερους ανεξάρτητους ψηφοφόρους να επιλέξουν έναν υποψήφιο για το Δημοκρατικό Κόμμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 20% των ψηφοφόρων στο Νιου Χαμσάιρ είναι αναποφάσιστοι, και γι’ αυτούς, το δράμα που παίχθηκε στην Αϊόβα ήταν ένα μήνυμα αφύπνισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή