Ντικ Τσένι: Να ενισχυθεί ο ρόλος του NATO

Ντικ Τσένι: Να ενισχυθεί ο ρόλος του NATO

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Εκκληση για ενίσχυση του ρόλου του NATO στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας απηύθυνε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, από την ιταλική πρωτεύουσα όπου βρίσκεται από χθες για επίσημη επίσκεψη. Σε ομιλία του προς την ιταλική Γερουσία, ο Τσένι επανέλαβε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Μοίρασε επαίνους

Ο κ. Τσένι επαίνεσε την Ιταλία για τη σταθερή συνεργασία της με τις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, από τη διπλωματία έως τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και για την υποστήριξή της στον πόλεμο στο Ιράκ. Ωστόσο, πρόσθεσε, μένουν ακόμη να γίνουν πολλά. Απαιτείται συνεργασία όλων των συμμάχων μας στο πλαίσιο του NATO, για να αντιμετωπιστούν οι απειλές του 21ου αιώνα, σημαντικότερες από τις οποίες είναι η διεθνής τρομοκρατία.

Για την αμερικανική ηγεσία ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί τμήμα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Αυτήν τη θέση υπερασπίστηκε εκ νέου ο Τσένι. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος τον συνοδεύει, ο Τσένι πιστεύει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του δεν «μαγείρεψαν» τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ αλλά παραδέχεται ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη τι υπήρχε στην πραγματικότητα στο Ιράκ». Με την ομιλία του στην ιταλική Γερουσία, ο Τσένι επιχείρησε να ενισχύσει τις ευρωαμερικανικές σχέσεις και να διασκεδάσει τους φόβους των Ευρωπαίων για την κυριαρχία των ΗΠΑ στον κόσμο. Στις ενστάσεις χωρών, όπως η Γαλλία και η Ρωσία, που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ διαμορφώνουν έναν μονοπολικό κόσμο, ο Τσένι αντέταξε ότι η αναγκαστική επιλογή ανάμεσα σε έναν μονοπολικό και έναν πολυπολικό κόσμο δεν ισχύει. «H επιλογή μας αφορά έναν δίκαιο, ελεύθερο και δημοκρατικό κόσμο». O Ντικ Τσένι επρόκειτο να συναντηθεί χθες το βράδυ με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή