Με το βλέμμα στο Νιου Χαμσάιρ

Με το βλέμμα στο Νιου Χαμσάιρ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NIOY ΧΑΜΣΑΪΡ. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο Νιου Χαμσάιρ, όλοι οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εμφανίζονταν αισιόδοξοι για τις επιδόσεις τους, ελπίζοντας σε ένα καλό ή έστω αξιοπρεπές αποτέλεσμα, το οποίο θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τη μάχη. Φαβορί για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση εμφανίζεται ο Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι, ο οποίος πέρασε μπροστά με άνετη διαφορά, αφήνοντας δεύτερο τον Χάουαρντ Ντιν, ενώ με μικρή διαφορά ακολουθούν ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ και ο Γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τζον Εντουαρντς.

Προβάδισμα στον Κέρι

Ο Τζον Κέρι, ενισχυμένος και από τη δημοσκόπηση του περιοδικού Νιούσγουικ, η οποία τον εμφανίζει να υπερισχύει με τρεις μονάδες έναντι του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους σε μια υποθετική αναμέτρηση για την προεδρία, δήλωνε ότι δεν θεωρεί δεδομένη τη νίκη στο Νιου Χάμσαϊρ, απορρίπτοντας την ταμπέλα του «φαβορί». «H Αϊόβα απέδειξε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ εύκολα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN. O ίδιος υπογράμμισε ότι διεκδικεί την ψήφο των κατοίκων του Νιου Χάμσαϊρ, πηγαίνοντας «πόρτα πόρτα». O Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης απέρριψε ως γελοίες τις προσπάθειες ορισμένων Ρεπουμπλικανών να τον εμφανίσουν ως «πολύ προοδευτικό» για τα αμερικανικά δεδομένα, και τόνισε ότι η ταμπέλα του «γιάνκι», που προσπαθούν να του φορέσουν για να αμαυρώσουν την εικόνα του στις νότιες πολιτείες δεν θα περάσει. «O αμερικανικός νότος», είπε ο κ. Κέρι, «δεν αποτελεί ξεχωριστή χώρα. Τα προβλήματα που απασχολούν την υπόλοιπη Αμερική απασχολούν και τους Αμερικανούς του νότου», υπογράμμισε ο κ. Κέρι.

Ο κ. Κέρι δέχθηκε, χθες τα πυρά του βασικότερου αντιπάλου του από το δημοκρατικό στρατόπεδο, Χάουαρντ Ντιν, ο οποίος, του επιτέθηκε σχολιάζοντας την απόφασή του να ψηφίσει κατά του πολέμου στον Περσικό το 1991, ενώ αντιθέτως ενέκρινε την απόφαση του Μπους να εισβάλει στο Ιράκ πριν από ένα χρόνο. «Θα έπρεπε να είναι ανάποδα», σχολίασε ο Χάουαρντ Ντιν. Κατά τα άλλα, ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, ο οποίος είδε το προβάδισμά του να χάνεται μέσα σε λίγα 24ωρα μετά τα αποτελέσματα της Αϊόβα, επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες να κερδίσει το χαμένο έδαφος, εμφανίζοντας πιο χαμηλό προφίλ. Στο πλευρό του εμφανίστηκε για πρώτη φορά η σύζυγός του, με την οποία έδωσαν κοινή συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής από πανδοχείο σε χωριό του Νιου Χάμσαϊρ, ελπίζοντας να εμφανίσει πιο ανθρώπινο προφίλ, μετά την επιθετική ομιλία που απηύθυνε στους οπαδούς του μετά την ήττα στην Αϊόβα. H δρ Ντιν πραγματοποίησε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της, καθώς οι υποχρεώσεις της ως γιατρού δεν της έχουν επιτρέψει να ακολουθήσει την προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της.

Αισιόδοξος ως προς τα αποτέλεσματα εμφανίστηκε χθες και ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τζον Εντουαρντς, ο οποίος μίλησε σε ένα ενθουσιώδες κοινό στην Νάσουα, ενώ, αντίστοιχο αριθμό φανατικών οπαδών συγκέντρωσε και ο στρατηγός Κλαρκ, ο οποίος ωστόσο είδε τις τελευταίες ημέρες τα ποσοστά του να συρρικνώνονται. O Κλαρκ αναγκάστηκε να ανακαλέσει την περίφημη δήλωσή του εναντίον τον Τζον Κέρι σχετικά με στρατηγούς και λοχαγούς, μετά την απάντηση του κ. Κέρι, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά που άκουσα στρατηγό να απορρίπτει με τόση ευκολία τους λοχαγούς, οι οποίοι χάνουν πάντα πολύ αίμα στους πολέμους». O Ουέσλι Κλαρκ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Σέβομαι πολύ ό,τι έχει κάνει ο κ. Κέρι, θαυμάζω τη θητεία του στο Βιετνάμ και πιστεύω ότι είναι ένας πραγματικός ήρωας».

Στη σημερινή μάχη λαμβάνει μέρος και ο πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζόζεφ Λίμπερμαν, ο οποίος αποφάσισε να ξεκινήσει, όπως και ο Ουέσλι Κλαρκ, τον αγώνα του από το Νιου Χάμσαϊρ. Παρά το ότι τα πρωγνωστικά δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ο κ. Λίμπερμαν δήλωσε πως είναι έτοιμος να συνεχίσει τον αγώνα του, ενόψει και της «σούπερ Τρίτης», της εκλογικής αναμέτρησης σε επτά πολιτείες στις 3 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή