«Εμπροσθοφυλακή» OHE στο Ιράκ μελετά ο Ανάν

«Εμπροσθοφυλακή» OHE στο Ιράκ μελετά ο Ανάν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «επιστροφή» των Ηνωμένων Εθνών στην ιρακινή πραγματικότητα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον παραγκωνισμό τους από την Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι είναι ζήτημα χρόνου, καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τη μορφοποίηση του ρόλου που ο Οργανισμός θα μπορούσε να διαδραματίσει εν όψει μάλιστα και των εκλογών στο Ιράκ. O γενικός γραμματέας του OHE Κόφι Ανάν αναμένεται να έχει σήμερα στο Παρίσι συνομιλίες επί του θέματος με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, έναν από τους λίγους αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών που ευθύς εξαρχής είχαν μιλήσει για την ανάγκη άμεσης μεταβίβασης της εξουσίας στον ιρακινό λαό, όταν οι ΗΠΑ ξιφουλκούσαν υπέρ της έμμεσης εκλογικής διαδικασίας. O κ. Ανάν, μιλώντας την Κυριακή στη σουηδική τηλεόραση, διευκρίνισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει εάν θα στείλει στη Βαγδάτη ένα είδος «εμπροσθοφυλακής» για να συμβάλει στην προώθηση συνολικά της εκλογικής διαδικασίας. Την ίδια ώρα, ο νέος γενικός γραμματέας του NATO δήλωσε ότι ελπίζει να δει τη Γαλλία και τη Γερμανία να συμμετάσχουν σε πιθανή συμμαχική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, εάν αυτό εκφραστεί επισήμως από τη νόμιμη ιρακινή κυβέρνηση.

Η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία μετά την επίσημη λήξη του πολέμου, την 1η Μαΐου του 2003, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου εξέγερση, θρήνησε και θρηνεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών αμερικανικών στρατιωτών, πρότεινε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Ιράκ για να συνδιαλλαγεί με τη σιιτική μουσουλμανική πλειοψηφία, που απορρίπτει την έμμεση διεξαγωγή εκλογών. H διαφαινόμενη στροφή των ΗΠΑ, όμως, δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της κρίσης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απόφαση ορισμένων σιιτών, μελών του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, να συμπλεύσουν με τον θρησκευτικό ηγέτη τους, Αλί αλ Σιστάνι, ο οποίος έχει αναλάβει εκστρατεία υπέρ των άμεσων εκλογών και θεωρείται ο ενορχηστρωτής των αλλεπάλληλων διαδηλώσεων που τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται σε πολλές ιρακινές πόλεις. Μόλις προχθές, ωστόσο, ο ίδιος ο Σιστάνι πρότεινε στους σιίτες να εγκαταλείψουν τη ρομφαία των διαδηλώσεων, προκειμένου να δώσουν χρόνο στον OHE να μελετήσουν το θέμα των εκλογών. Πάντως, η Ουάσιγκτον διατείνεται ότι θα ήταν μάλλον απίθανο να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές πριν από τον Ιούνιο του 2004 για δύο λόγους: πρώτον, εξαιτίας της συνεχιζόμενης εξέγερσης στο περίφημο Σουνιτικό Τρίγωνο και, δεύτερον, εξαιτίας της ελλείψεως εκλογικών καταλόγων επί τη βάσει του σημερινού πληθυσμού του Ιράκ. Εν τω μεταξύ, ο γ.γ. του OHE, Κόφι Ανάν, από τη Σουηδία δήλωσε ότι νέες γενοκτονίες μπορεί να συμβούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή