Σάλος από την παραίτηση Κέι

Σάλος από την παραίτηση Κέι

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υψηλοί αξιωματούχοι της αμερικανικής και της βρετανικής κυβέρνησης προσπαθούσαν χθες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τον σάλο που προκάλεσε η παραίτηση του Ντέιβιντ Κέι, επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών της CIA για τα θρυλούμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, και οι δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες το καθεστώς Χουσεΐν δεν διέθετε παρόμοια οπλικά συστήματα. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του Ιράκ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι δήλωσε χθες, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιταλία: «Σήμερα ο πρώην δικτάτωρ (του Ιράκ) είναι αιχμάλωτος. Δεν μπορεί να προσφέρει άσυλο και υποστήριξη σε τρομοκράτες και οι μακροχρόνιες προσπάθειές του να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής έχουν φτάσει στο τέλος τους». Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών K. Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είχε στη διάθεσή του το καθεστώς Χουσεΐν απαγορευμένα οπλικά συστήματα. «H απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι ότι εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε», δήλωσε ο Πάουελ στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, δήλωσε από τη Βιέννη: «Πιστεύω ότι υπάρχει σαφέστατη κατανόηση του γεγονότος ότι ο Σαντάμ εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει μια απειλή» και μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, το 1991. «Τα διαβολικά χημικά και βιολογικά όπλα αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα», προσέθεσε ο Ασκροφτ.

Σε πιο απολογητικούς τόνους κινήθηκαν οι δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπλερ. «Οπωσδήποτε είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι οι επιθεωρητές δεν εντόπισαν μέχρι στιγμής αποδείξεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο. O επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας προσπάθησε, παρ’ όλα αυτά, να δικαιολογήσει τον πόλεμο λέγοντας: «Ποτέ δεν είπαμε ότι ο Σαντάμ αντιπροσώπευε άμεση απειλή για τη Βρετανία… Ηταν μια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών της CIA, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή ύστερα από 10 μήνες ερευνών στο Ιράκ, προκάλεσε πολιτικό σάλο στη χώρα του και διεθνώς με συνέντευξή του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». «Προσωπικά έχω πεισθεί ότι δεν υπήρχαν μεγάλα αποθέματα προσφάτως κατασκευασθέντων όπλων μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο Κέι, για να προσθέσει: «Πιστεύω ότι σταδιακά (το καθεστώς) μείωσε τα οπλοστάσιά του τη δεκαετία του ’90. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας, τα υπάρχοντα χημικά όπλα στη μεγάλη τους πλειονότητα καταστράφηκαν». Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της CIA, από το 1997 και μετά το καθεστώς του Μπάαθ αιχμαλωτίστηκε «στη δίνη της διαφθοράς» και ο Σαντάμ απώλεσε κάθε επαφή με την πραγματικότητα. O Κέι επικαλείται συνομιλία του με τον αιχμάλωτο των Αμερικανών, πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ. Σύμφωνα με τον Αζίζ, ο Σαντάμ ήταν σε τέτοιο σημείο εκτός τόπου και χρόνου, ώστε του έστελνε χειρόγραφα ενός νέου… μυθιστορήματός του, τη στιγμή που είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον πόλεμο!

Φονική έκρηξη στη Βαγδάτη

Στο ίδιο το Ιράκ, δύο πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν χθες στη Βαγδάτη ύστερα από ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που είχε στόχο αμερικανική αυτοκινητοπομπή. Στο μεταξύ, εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που αγνοούνται μετά τη συντριβή ελικοπτέρου στα νερά του Τίγρητος, κοντά στη Μοσούλη, την περασμένη Κυριακή. Πρόκειται για το πέμπτο ελικόπτερο που έχασαν οι Αμερικανοί μέσα στον Ιανουάριο. Οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου ανέρχονται σε 513.

Χθες, εξάλλου, η Ιαπωνία αποφάσισε επισήμως την αποστολή 600 στρατιωτών στο Ιράκ. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή ιαπωνικών στρατευμάτων σε εμπόλεμη ζώνη από τη λήξη του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή