Αποχρωσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισκέψεις

Να βγεις πρωί πρωί για τη δουλειά και να μη βρίσκεις δρόμο να διαβείς και λεωφόρο να διασχίσεις. Κλειστά από ‘δω, αποκλεισμένα από ‘κει, απαγορεύεται από την άλλη. Αλλόφρονες οδηγοί να αναζητούν διέξοδο από το κυκλοφοριακό χάος, να διερωτώνται γιατί πρέπει να υφίστανται όλην αυτήν την ταλαιπωρία, και η αφοπλιστική απάντηση «για λόγους ασφαλείας» να τους κάνει ακόμη πιο έξαλλους. Ολ’ αυτά σάς θυμίζουν κάτι; Δοξάζετε ήδη τον Υψιστο, επειδή χθες εκείνο το συναχάκι σάς κράτησε στο σπίτι και γλιτώσατε τα πάνδεινα, αλλά τι θα γίνει αύριο; Ηρεμήστε. Ολ’ αυτά συνέβησαν χθες εις Παρισίους, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε δυτική πρωτεύουσα ο νέος πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, αφότου ανήλθε στο αξίωμά του, τον περασμένο Μάρτιο κι όλη η παρισινή αστυνομική δύναμη βρισκόταν επί ποδός. Πέραν του κυκλοφοριακού χάους, της ταλαιπωρίας εποχούμενων και πεζών, οι οποίοι έπρεπε να αλλάξουν δρόμο και κατεύθυνση, προκειμένου να αποφύγουν τους αποκλεισμούς, ελεύθεροι σκοπευτές επιθεωρούσαν κάθε κίνηση γύρω από το αεροδρόμιο Ορλί, το Μέγαρο των Ηλυσίων και όποιο κτίριο ή περιοχή επρόκειτο να επισκεφθεί ο Κινέζος πρόεδρος. Ακόμη και τα δημόσια μέσα μεταφοράς άλλαξαν πορεία, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε «σύγκρουσή» τους με τον επίσημο επισκέπτη. Ας παρηγορηθούμε, λοιπόν, διότι συμβαίνουν και εις Παρισίους – κατά τη γνωστή επωδό.

Προεδρικά τέκνα

Εξ οικείων τα βέλη της πολιτικής κριτικής για τον πρόεδρο του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. H κόρη του Νταρίγκα ανακοίνωσε χθες ότι σχημάτισε νέα αντιπολιτευόμενη κοινοβουλευτική ομάδα, με τη συνδρομή δέκα βουλευτών, οι οποίοι δήλωναν μέχρι πρότινος ανεξάρτητοι και είναι έτοιμη να διεκδικήσει την εξουσία από τον πατέρα της, ο οποίος παραμένει διαρκώς στην εξουσία από το 1991 και μετά και φιλοδοξεί να ανανεώσει τη θητεία του, για μία ακόμη επταετία από το 2006. H 40χρονη Ναζαρμπάγεβα είναι επικεφαλής εταιρείας μέσων ενημέρωσης, καθώς και πρόεδρος της δημοσιογραφικής ένωσης του Καζακστάν, γι’ αυτό κι άρχισε την κριτική της από τον τομέα των ενδιαφερόντων της. Οπως κατήγγειλε χθες, ο νόμος περί Τύπου του προέδρου και πατέρα της περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, γι’ αυτό και χρήζει αναθεώρησης, αν όχι κατάργησης. Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Καζακστάν, ο Ναζαρμπάγεφ αποπειράθηκε κάποιες περιορισμένες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια «ξανάσφιξε τα λουριά», φοβούμενος προφανώς ότι ενδεχομένως θα μεταβληθούν σε «μπούμερανγκ» για τον ίδιο.

Κλέφτες κι αστυνόμοι

Ατυχος στάθηκε ένας κλέφτης καβουριών από την ψαραγορά της Καγκοσίμα στον ιαπωνικό Νότο. O 32χρονος άνδρας έβαλε στόχο του ένα καταψύκτη με ακριβά, γιγαντιαία καβούρια και κατάφερε χωρίς μεγάλη δυσκολία να τον διαρρήξει, μεταφέροντας αρκετά – αν και παραμένει άγνωστο, αν τα ήθελε προς ιδίαν χρήσιν ή προς μεταπώληση. Ωστόσο, όταν επανήλθε για να κλέψει περισσότερα, έκλεισε πίσω του η πόρτα του καταψύκτη κι έμεινε κλειδωμένος σε θερμοκρασία 16 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν. Λίγο πριν παγώσει εντελώς, πρόφθασε να ειδοποιήσει με το κινητό του ένα φίλο του, ο οποίος ζήτησε με τη σειρά του από ένα φύλακα της αγοράς να απελευθερώσει τον «καβουροκλέφτη». Οταν τον έβγαλαν, ισχυρίστηκε ότι κλειδώθηκε άθελά του, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, αλλά αργότερα ο ιδιοκτήτης του καταψύκτη παρατήρησε ότι έλειπαν τα καβούρια του και κατήγγειλε την κλοπή στην αστυνομία. O δράστης βρέθηκε εύκολα, αφού μπροστά στο φόβο του να παγώσει, ο «καβουροκλέφτης» είχε δηλώσει το όνομά του στον φύλακα της ψαραγοράς και στους άλλους που έσπευσαν να τον απελευθερώσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή