ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ H ΚΡΙΣΗ

Ηρθη ο περιορισμός για 700 Ιρανούς υποψηφίους

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ελπίδες διεφάνησαν χθες για εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που εκδηλώθηκε στο Ιράν, με αφορμή την απαγόρευση,από το σκληροπυρηνικό καθεστώς, σε χιλιάδες υποψηφίους των μεταρρυθμιστών να συμμετάσχουν στις εκλογές της 20ής Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το οποίο επικαλέστηκε πηγή στο Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης που είχε επιβάλει τους περιορισμούς, χθες ήρθη η απαγόρευση για 700 υποψηφίους. Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ είχε χθες συνομιλίες με ανωτάτους αξιωματουχους του Ιράν, προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση. Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν είναι να εξετάσουν, μέχρι αύριο, τις ενστάσεις των «κομμένων» υποψηφίων, 4 υπουργοί της ιρανικής κυβέρνησης που ώς τώρα δεν είχαν εμπλακεί στην κρίση.

ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Τους αποφυλακίζει το Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Οι ισραηλινές αρχές ξεκίνησαν από χθες τη διαδικασία μεταφοράς τετρακοσίων Παλαιστινίων των τριάντα τεσσάρων Λιβανέζων και του Γερμανού υπηκόου, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία σε φυλακή σε κεντρική επαρχία της χώρας, απ’οπου θα αφεθούν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ισραηλινού επιχειρηματία Ελχανάν Τάνενμπαουμ και την επιστροφή των σορών τριών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ, τριάντα μέλη των Ταξιαρχών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση επιθέσεων αυτοκτονίας, έχουν βρει καταφύγιο στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα. «Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή καταπολεμάει την τρομοκρατία και εφαρμόζει τον Οδικό Χάρτη», τόνισε ο υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων του Ισραήλ Γκιντεόν Εζρα. H παλαιστινιακή αρχή διαψεύδει τις κατηγορίες.

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Η πολυκατοικία καταπλάκωσε 14

ΚΑΪΡΟ. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 33 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε, χθες τα ξημερώματα, δεκαώροφη πολυκατοικία σε προάστιο του Καΐρου. Τα περισσότερα θύματα είναι άνδρες της αστυνομίας και πυροσβέστες που έσπευσαν εκεί για να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα το βράδυ στο ισόγειο του κτιρίου. «Τέσσερις άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Οι πλειοψηφία των ενοίκων είχε απομακρυνθεί εγκαίρως από τους πυροσβέστες», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος και πρόσθεσε: «H πυρκαγιά προκάλεσε την έκρηξη φιαλών υγραερίου στο εστιατόριο που βρισκόταν στο ισόγειο με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτιρίου, το οποίο καταπλάκωσε όσους προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά». Τουλάχιστον επτά όροφοι της πολυκατοικίας χτίστηκαν παράνομα το 1992.

ΔΕΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΥUΚΟS

Καταζητούνται από την Ιντερπόλ

ΜΟΣΧΑ. Τα ονόματα δέκα ανθρώπων που είτε είχαν σχέσεις είτε εργάζονταν στην Yukos, προσυέθηκαν χθες στον κατάλογο των καταζητούμενων της Ιντερπόλ, μετά τη σύλληψη αρκετών από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας. Σύμφωνα με δηλώσεις εισαγγελέα, στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας Λεονίντ Νέβζλιν, Βλαντιμίρ Ντούμποφ και Μιχαήλ Μπρούντνο, οι οποίοι έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφύγει στο Ισραήλ. Οι υπόλοιποι επτά είναι κατηγορούμενοι για τη σύσταση εταιρειών οι οποίες χρησίμευαν στη Yukos ως μέσο για φοροαπαλλαγές.

ΓΙΑ ΤΟ«ΚΑΒΓΑ» ΣΟΥΗΔΙΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ

Βροχή διαμαρτυριών στο Διαδίκτυο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα διαμαρτυρίας δέχθηκε χθες το γραφείο του Σουηδού πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον, μετά την έντονη διαμάχη μεταξύ Σουηδίας και Ισραήλ για ένα αμφιλεγόμενο έργο τέχνης. «Σήμερα το πρωί δεχθήκαμε 13.603 μηνύματα διαμαρτυρίας μέσω Διαδικτύου», δήλωσε εκπρόσωπός του. H διαμάχη που επισκίασε το τριήμερο διεθνές συνέδριο για την πρόληψη των γενοκτονιών ξεκίνησε όταν μουσείο αρνήθηκε να αποσύρει έκθεμα – φωτογραφία που απεικονίζει επίθεση αυτοκτονίας βομβιστή της ισλαμικής Τζιχάντ. Στη συνέχεια, την περασμένη Δευτέρα, ο πρέσβης του Ισραήλ προσπάθησε να καταστρέψει το έκθεμα, υποστηρίζοντας ότι εκθειάζει τους βομβιστές αυτοκτονίας. O πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πράξη απαράδεκτη.

ΓΙΑ ΤΗΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ TOY ΣΤΟΠΟΛΕΜΟ

Δεν διώκεται ο Αθνάρ

ΜΑΔΡΙΤΗ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε χθες το αίτημα έναρξης ποινικής διαδικασίας κατά του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ για την απόφασή του να υποστηρίξει πέρυσι τον πόλεμο στο Ιρακ χωρίς να λάβει προηγούμενη έγκριση από τη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι την αίτηση υπέγραφαν 13.345 άνθρωποι, το δικαστήριο αποφάσισε να «μην προχωρήσει στην έναρξη ποινικής διαδικασίας» με την αιτιολογία ότι «από την απλή πολιτική ή στρατιωτική υποστήριξη των πολεμικών πράξεων της αμερικανικής συμμαχίας δεν προκύπτει ποινική ευθύνη».

ΣΕ ΑΥΛΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Ανακάλυψαν 11 πτώματα

ΣΙΟΥΝΤΑΝΤ XOYAPEZ, Μεξικό. Ολόκληρη την πίσω αυλή αστικής οικίας έσκαψαν χθες άνδρες των αρχών μετά την ανακάλυψη έντεκα θαμμένων πτωμάτων, πίσω από το κρησφύγετο εμπόρου ναρκωτικών κοντά στα αμερικανικά σύνορα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ομοσπονδιακού Γενικού Εισαγγελέα, οι άνδρες της υπηρεσίας ανακάλυψαν τρεις σακούλες με ρούχα, τα οποία ανήκαν σε δύο άτομα που εξαφανίστηκαν στις 14 του μηνός. Την Κυριακή το βράδυ, ανακάλυψαν στην αυλή του σπιτιού τέσσερα θαμμένα πτώματα και την επομένη άλλα επτά. Το σπίτι αποτελούσε το κρησφύγετο του Ουμπέρτο Σαντίγιαν Ταμπάρες, ο οποίος συνελήφθη στις 14 Ιανουαρίου στα σύνορα του Τέξας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή