Αισιοδοξία Πρόντι για Ευρωσύνταγμα

Αισιοδοξία Πρόντι για Ευρωσύνταγμα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υφίσταται η αίσθηση του κατεπείγοντος», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, αναφερόμενος στην ταχεία διευθέτηση της συνταγματικής εκκρεμότητας. «Νομίζω ότι η συμφωνία επί του Συντάγματος είναι εφικτή όχι απλώς μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004», δήλωσε αισιόδοξος στη διάρκεια σεμιναρίου για το ευρώ στη γαλλική Γερουσία. O κ. Πρόντι έκανε λόγο για τις «τύψεις» από τις οποίες διακατέχονται οι ηγέτες, οι οποίοι δεν συναίνεσαν στο σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης, με αποτέλεσμα η Διακυβερνητική του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες να οδηγηθεί σε ναυάγιο. Προσέθεσε δε ότι την ευθύνη της αποτυχίας δεν έχουν μόνο οι δύο βασικοί αντιρρησίες, η Πολωνία και η Ισπανία. H δεύτερη αισιόδοξη παρέμβαση του Ρομάνο Πρόντι ήρθε ως επιστέγασμα της έντονης κινητικότητας που επέδειξαν ο Μπέρτι Αχερν, πρωθυπουργός της προεδρεύουσας το τρέχον εξάμηνο στην E.E. Ιρλανδίας και ο υπουργός των Εξωτερικών Μπράιαν Κόουεν, εν όψει του προχθεσινού Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. O μεν κ. Αχερν είχε μια διερευνητική συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ στη Μαδρίτη, ο δε κ. Κόουεν διαπίστωσε την ύπαρξη «σύνθετων και ανεπίλυτων ζητημάτων», αλλά και «πεδίου συνεννόησης ως προς την αναγκαία επίσπευση της διαδικασίας με τη μορφή του κατεπείγοντος». «Δεν είναι δυνατόν να αναλώνουμε την ενέργειά μας σε ψυχαναλυτικές αναζητήσεις επί του Ευρωπαϊκού Συντάγματος εάν θέλουμε να διευθετήσουμε το ζήτημα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου. Πρόκειται για προτεραιότητα», τόνισε. Σημειώνεται ότι έως τον Μάρτιο η ιρλανδική προεδρία θα παρουσιάσει «πλήρη έκθεση του Συνταγματικού» και προτίθεται να ζητήσει άτυπη σύνοδο για το θέμα πριν από την επίσημη υπογραφή της διεύρυνσης την 1η Μαΐου

Αναζητείται συμβιβασμός

Τις προσπάθειες της ιρλανδικής προεδρίας να λύσει το «συνταγματικό γρίφο» επικρότησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Γιόσκα Φίσερ, με την υπόμνηση ότι «ζητείται απ’ όλους συμβιβασμός». O Πολωνός συνάδελφός τους Βλοτσιμίρτς Τσιμοσίεβιτς επεσήμανε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία τους αμέσως επόμενους μήνες, το όλο ζήτημα «θα πάψει να είναι κατεπείγον». Ενόσω ο κ. Αχερν είχε συνομιλίες με τον κ. Αθνάρ, η Πολωνία απέρριψε πάλι την αναστάθμιση των ψήφων και της ειδικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο των Υπουργών, ενώ ο κ. Τσιμοσίεβιτς επέμεινε στην «απόκτηση εμπειριών» από την εφαρμογή της Συνθήκης της Νίκαιας». H Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αννα Παλάθιο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει «εποικοδομητικά» όλες τις πτυχές του ζητήματος που χρήζουν συναίνεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή