O Πάουελ εμμένει στην απόφασή του για τις νέες βάσεις

O Πάουελ εμμένει στην απόφασή του για τις νέες βάσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Διαβεβαιώσεις για τις καλές προθέσεις της Ουάσιγκτον έναντι της Ρωσίας έδωσε, χθες, λίγο προτού ολοκληρώσει τις διήμερες επαφές του στη Μόσχα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, την ίδια ώρα που επεχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους περικύκλωσης, από τους οποίους διακατέχεται το Κρεμλίνο, καθώς γνωρίζει πλέον ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στις πρώην ανατολικές χώρες. Πράγματι, ο κ. Πάουελ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, παρά τις εκπεφρασμένες ανησυχίες της ρωσικής πλευράς. Σε ό,τι αφορά δε τις απόψεις του για τα κενά του ρωσικού δημοκρατικού συστήματος, η αλλαγή ύφους ήταν αισθητή σε σύγκριση με την προχθεσινή καυστική κριτική του στην εφημερίδα «Ιζβέστια».

Μία ημέρα μετά τη βροχή παραπόνων για την πολιτική του Πούτιν στο εσωτερικό, στην Τσετσενία και σε θέματα πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Γεωργία, ο κ. Πάουελ μίλησε σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, θέλοντας να διαλύσει τους φόβους των Ρώσων πολιτών για το θέμα των βάσεων και στο κλίμα αυτό εξήγησε ότι παρά τις αμερικανικές ανησυχίες η ρωσική δημοκρατία οδεύει στον σωστό δρόμο. Στο πλαίσιο του κατευναστικού μηνύματος, ο κ. Πάουελ απέσυρε την κριτική του και για το πρόβλημα της Τσετσενίας, υποστηρίζοντας τη θέση του Κρεμλίνου ότι πρόκειται «εσωτερική υπόθεση» της Ρωσίας. «Εκφράσαμε κάποιες ανησυχίες στον πρόεδρο Πούτιν και τους Ρώσους ηγέτες», τόνισε, αναφερόμενος στις προηγούμενες αιχμές του για τη νομιμότητα των ρωσικών βουλευτικών εκλογών. «Ωστόσο, εάν κοιτάξουμε στο παρελθόν, πρόσθεσε ο Πάουελ, διαπιστώνουμε ότι κατά τα τελευταία 15 χρόνια συντελείται αξιοσημείωτη αλλαγή προς την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού συστήματος. Συνεπώς δεν ανησυχώ μήπως η Ρωσία επιστρέψει στη σοβιετική εποχή. Κάθε άλλο».

Πώς θα είναι οι νέες αμερικανικές βάσεις

Σε ό,τι αφορά τις βάσεις, διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον «προσπαθεί να διευθετήσει εκ νέου την παρουσία της στην Ευρώπη». Και «στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα θελήσουμε ενδεχομένως να τοποθετήσουμε ορισμένες προσωρινές εγκαταστάσεις σε ορισμένες χώρες που ανήκαν άλλοτε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας»… «Δεν θα είναι μεγάλες βάσεις, του είδους που είχαμε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Θα είναι μικροί χώροι όπου θα γίνονται ασκήσεις για σύντομες περιόδους ή θα χρησιμοποιούνται ως αεροπορικές βάσεις και ως μέσο πρόσβασης σε εστίες κρίσεων στην Κεντρική Ασία, τον Περσικό και τη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη θα μειωθεί στους 100.000 το πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή