O OHE σε ρόλο γέφυρας μεταξύ ΗΠΑ και σιιτών

O OHE σε ρόλο γέφυρας μεταξύ ΗΠΑ και σιιτών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Πυκνώνουν οι αιματηρές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στο Ιράκ, καθώς οι παραστρατιωτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στο λεγόμενο «σουνιτικό τρίγωνο» επιχειρούν να εκτροχιάσουν τη μεσολαβητική προσπάθεια που φαίνεται έτοιμος να αναλάβει ο OHE στο Ιράκ και να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι ο Μπους εμφανίζεται πολιτικά ευάλωτος όσο ποτέ, στο ξεκίνημα της δύσκολης εκστρατείας για την επανεκλογή του, στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν χθες από διπλή βομβιστική επίθεση στην κωμόπολη Χαλντίγια, δυτικά της Βαγδάτης. H πρώτη βόμβα εξερράγη εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής και η δεύτερη λίγο αργότερα, όταν έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης αμερικανικές ενισχύσεις. Στην ίδια κωμόπολη, άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, το περασμένο Σάββατο, ύστερα από βομβιστική επίθεση σε σημείο ελέγχου.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί εξόντωσαν χθες τρεις Ιρακινούς αντάρτες στη διάρκεια επιδρομής και ανταλλαγής πυρών στην κωμόπολη Μπεϊτζί, του κεντρικού Ιράκ. Οι τρεις ένοπλοι πιστεύεται ότι ανήκαν στον «Στρατό του Μωάμεθ», ένα παραστρατιωτικό δίκτυο που συνενώνει πρώην αξιωματικούς του ιρακινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, όπως επίσης και μέλη του παράνομου κόμματος Μπάαθ.

Παρά την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ από πλευράς ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, ανακοίνωσε χθες από το Παρίσι ότι αποφάσισε, τελικά, να στείλει αντιπροσωπεία του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ, προκειμένου να διερευνήσει την πιθανότητα διεξαγωγής γενικών εκλογών για την ανάδειξη κυβέρνησης, πριν από την προγραμματισμένη για την 30ή Ιουνίου μεταβίβαση της εξουσίας από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στους Ιρακινούς.

Αντιπροσωπεία στέλνει ο Ανάν

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο ώστε να υπερβούμε αυτό το αδιέξοδο», δήλωσε ο Ανάν, παραπέμποντας στην κατηγορηματική αντίθεση των σιιτών απέναντι στο αμερικανικό σχέδιο. Προσέθεσε δε ότι «η αντιπροσωπεία (του OHE) θα συγκεντρώσει τις απόψεις ευρέος φάσματος της ιρακινής κοινωνίας σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης» και ότι οι εκπρόσωποι του OHE θα αναχωρήσουν για το Ιράκ όταν το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο τους δώσει επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ προσβλέπουν στη μεσολάβηση του OHE, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσει να κάμψει την αντίθεση του θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, αγιατολάχ αλ Σιστάνι. O Κόλιν Πάουελ επανήλθε χθες στο σάλο που προκάλεσε η πρόσφατη παραίτηση του Ντέιβιντ Κέι και δήλωσε ότι το θέμα της ύπαρξης ή μη όπλων μαζικής καταστροφής «είναι ανοιχτό». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρωθυπουργός της Δανίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή