Επίθεση αποκατάστασης των διατλαντικών σχέσεων

Επίθεση αποκατάστασης των διατλαντικών σχέσεων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αντιπρόεδρος Τσένι, ο οποίος βρίσκεται σε πενθήμερο ταξίδι στην Ελβετία και την Ιταλία, έχει βγει από την απομόνωση που είχε επιβάλει ο ίδιος στον εαυτό του, περνώντας σε μια φάση που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως υπολογισμένη, προεκλογική μεταστροφή ώστε να μετριαστούν οι εντυπώσεις του σκληροπυρηνικού, που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτό το ευρωπαϊκό ταξίδι είναι το δεύτερό του στο εξωτερικό την τελευταία τριετία – το πρώτο ήταν η επίσκεψή του στον Περσικό στις αρχές του 2002, που είχε στόχο να ενισχύσει την υποστήριξη προς την πολιτική ανατροπής του Σαντάμ.

Οι στόχοι της περιοδείας

Οι σύμβουλοι του Τσένι λένε ότι ο αντιπρόεδρος έχει εξαπολύσει αυτή την επίθεση δημοσίων σχέσεων με στόχο να οικοδομήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους ξένους επικριτές του πολέμου στο Ιράκ και να απαντήσει στις απόπειρες δαιμονοποίησής του από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι τον προβάλλουν ως σύμβολο των στενών διασυνδέσεων της κυβέρνησης Μπους με επιχειρηματικούς κύκλους και της υπερβολικής εμπιστοσύνης της σε πληροφορίες αμφιβόλου εγκυρότητας για τα όπλα του Ιράκ.

«Αυτή η χρονιά θα είναι μακριά και είναι σημαντικό να θυμίζουμε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης», δήλωσε η σύμβουλος του Τσέινι, Μέρι Μάταλι. «Αυτό, ο αντιπρόεδρος μπορεί να το κάνει πολύ καλά. Είναι ιδιαίτερα ικανός να βάζει τα θέματα σε ιστορική προοπτική». O Τσένι είναι εδώ και χρόνια ο αγαπημένος των Αμερικανών συντηρητικών και η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο το 2004 έδρασε καθησυχαστικά για όσους ανησυχούσαν για την απειρία του Μπους. Τώρα όμως υπάρχουν σημάδια ότι η παρουσία του Τσένι έχει πιο διχαστικά αποτελέσματα.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αυτόν το μήνα για λογαριασμό των «Νιου Γιορκ Τάιμς» βρήκε ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που έχουν θετική γνώμη για τον Τσένι μειώθηκε στο 20%, από 39% που ήταν τον Ιανουάριο του 2002.

Την ίδια περίοδο, το ποσοστό των αρνητικών γνωμών αυξήθηκε από το 11% στο 24%. Και στις δύο έρευνες πολλοί ψηφοφόροι δήλωσαν αναποφάσιστοι ή είπαν ότι δεν έχουν αρκετή πληροφόρηση ώστε να σχηματίσουν γνώμη. «Είναι σαφές ότι βρίσκεται σε ένα σημείο της θητείας του που μπορεί να φανεί περισσότερο ζημιογόνος και λιγότερο χρήσιμος», είπε ο Πολ Λάιτ, ερευνητής της αντιπροεδρίας στο μεταπτυχιακό ινστιτούτο δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Το να χειρίζεται κανείς τον Τσένι είναι σαν να χειρίζεται πυρηνικό υλικό? μπορεί να φανεί πολύ ισχυρός αλλά και πολύ επικίνδυνος».

Η ισχυρή του επιρροή

Οι Δημοκρατικοί που επικρίνουν τη διαδικασία ανάθεσης συμβολαίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ αναφέρονται με έμφαση στην εταιρεία Χαλιμπέρτον, της οποίας ο Τσένι ήταν πρόεδρος έως το 2000. Την περασμένη εβδομάδα, η Χαλιμπέρτον συμφώνησε να επιστρέψει στην κυβέρνηση 6,3 εκατομμύρια δολάρια λόγω υπερκοστολογήσεων. Οι Δημοκρατικοί αναγνωρίζουν ότι θέλουν να μετατρέψουν τον Τσένι σε αποδέκτη κάθε κριτικής.

«Ο Τσένι επιδρά θετικά στον πυρήνα των δεξιών ψηφοφόρων, όμως στα μάτια του ευρύτερου κοινού έχει μετατραπεί στο σύμβολο των πραγμάτων που έχουν πάει στραβά στην κυβέρνηση», λέει ο Τζιμ Μάλχαλ, εκ των υπευθύνων για την επικοινωνιακή στρατηγική των Δημοκρατικών. Ομως, οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου τονίζουν ότι όλα αυτά δεν έχουν κλονίσει την πίστη του Μπους στον Τσένι, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί τεράστια, αν και σε μεγάλο βαθμό αόρατη, επιρροή σε θέματα που κυμαίνονται από το Ιράκ ώς τη φορολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή