Νέος ιός-«σκουλήκι» μολύνει τους δίσκους στους υπολογιστές

Νέος ιός-«σκουλήκι» μολύνει τους δίσκους στους υπολογιστές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο δόλιο πρόγραμμα – ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών εξαπλώνεται ταχύτατα στο Ιντερνετ, πλημμυρίζοντας διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προκαλώντας κατάρρευση εταιρικών δικτύων. Αναλυτές της βιομηχανίας των υπολογιστών εκτιμούν ότι η παρούσα επίθεση είναι η χειρότερη στην ιστορία του Ιντερνετ. Το επίμαχο πρόγραμμα «σκουλήκι», που ονομάζεται Mydoom ή Norvag και μεταδίδεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξασφαλίζει τη διαιώνισή του τρυπώνοντας σε αθώα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Πρόκειται για τη σοβαρότερη διάδοση ιού. Αντιμετωπίζουμε παγκόσμιο φαινόμενο. Ενα μήνυμα σε κάθε δώδεκα που διακινήθηκαν χθες, περιείχε το σκουλήκι», λέει ο Μίκο Χιπόνεν, επικεφαλής μελετών στην εταιρεία F-Secure στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Ειδικοί του Διαδικτύου πιστεύουν ότι το «σκουλήκι» δημιουργήθηκε με στόχο να πληγεί συγκεκριμένη μικρή επιχείρηση του Ιντερνετ στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκδίκηση

Η επίθεση εναντίον της ηλεκτρονικής σελίδας της εταιρείας οργανώθηκε από αγνώστους, οι οποίοι θέλησαν έτσι να διαμαρτυρηθούν για αγωγή που κατέθεσε η εν λόγω εταιρεία εναντίον της Linux, κατασκευάστριας δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος, ανταγωνιστικού εκείνου της Microsoft. Το «σκουλήκι» μολύνει τον υπολογιστή, μόλις ο χρήστης ανοίξει συνημμένο πρόγραμμα συγκεκριμένου μηνύματος. Το «σκουλήκι» προβαίνει αμέσως μετά σε αντιγραφή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων του χρήστη και αναπαράγεται αποστέλλοντας αυτόματα αντίγραφα του εαυτού του στις διευθύνσεις αυτές. Το Mydoom δημιουργεί ακόμη ηλεκτρονική «κερκόπορτα» στους σκληρούς δίσκους, τους οποίους έχει μολύνει, επιτρέποντας μέσω αυτής την είσοδο απρόσκλητων επισκεπτών στα προσωπικά αρχεία του άτυχου χρήστη.

Αυτοαναπαράγεται

Εάν ο μολυσμένος υπολογιστής δεν «καθαρισθεί» άμεσα, το «σκουλήκι» Mydoom θα δώσει εντολή σύνδεσης με το τερματικό της εταιρείας SCO στη Γιούτα. Το Mydoom χαρακτηρίζεται «σκουλήκι» γιατί, αντίθετα από τους κοινούς ιούς των υπολογιστών, ενεργεί ανεξάρτητα, αναπαράγεται μόνος και δεν προσκολλάται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως κάνουν οι ιοί. Το «σκουλήκι» μολύνει κατά προτίμηση υπολογιστές, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα ανταλλαγής μουσικών κομματιών Kazaa. Την περασμένη χρονιά, η εταιρεία SCO προκάλεσε την οργή των χρηστών υπολογιστών καταθέτοντας αγωγή εναντίον της δημοφιλούς εταιρείας Linux, η οποία προσφέρει δωρεάν εκδοχή του λειτουργικού συστήματος Windows. H SCO υποστήριζε στην αγωγή της ότι η Linux χρησιμοποίησε κωδικούς της SCO για το πρόγραμμά της, χωρίς να καταβάλει δικαιώματα. H νομική προσφυγή της SCO θεωρήθηκε, όμως, από τους χρήστες του Linux ως υποκινούμενη από τη Microsoft. Στην κοινότητα των χρηστών του συστήματος Linux, ο πρόεδρος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς θεωρείται ως ο «άρχων του κακού», με αποκλειστικό του κίνητρο τον πλουτισμό εις βάρος των εγκλωβισμένων στα δικά του προϊόντα πελατών. Οσοι χρήστες, όμως, σβήσουν τα ύποπτα μηνύματα χωρίς να τα ανοίξουν, δεν θα κινδυνεύσουν από μόλυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή