Δύο αδελφές τα νέα θύματα της γρίπης…

Δύο αδελφές τα νέα θύματα της γρίπης…

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Δύο αδελφές από το Βιετνάμ προστέθηκαν χθες στον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων της γρίπης των πουλερικών, την ώρα που οι υπουργοί Υγείας δέκα ασιατικών κρατών αγωνίζονται να χαράξουν στρατηγική για την αντιμετώπιση του ολοένα διογκούμενου προβλήματος κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταϊλανδού υπουργού Εξωτερικών, Σουρακιάρτ Σαδιρατάι, οι πληγείσες χώρες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη μάχη τους κατά της νόσου, εντείνοντας τη συνεργασία τους σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Δεσμεύτηκαν επίσης να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα επιτήρησης στην Ασία και να διεξαγάγουν μελέτες για την αντιμετώπιση ανάλογων νόσων. H Κίνα, στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι ανιχνεύτηκε στέλεχος του θανατηφόρου ιού σε τρεις επαρχίες της. Στο Βιετνάμ έχουν καταγραφεί έως τώρα τα περισσότερα θύματα.

Συστάσεις στο Βιετνάμ

Οι εξετάσεις που έγιναν σε δύο αδελφές, οι οποίες απεβίωσαν την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν ότι υπέκυψαν στη νόσο των πουλερικών, γεγονός που ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων στα οκτώ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χόανγκ Τάι Λονγκ, διευθυντή του Ινστιτούτου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του υπουργείου Υγείας του Βιετνάμ, οι δύο νέες γυναίκες που κατέληξαν στις 22 Ιανουαρίου ήταν θετικές στον ιό H5N1. Μετά την ανακοίνωση αυτή, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή στις Αρχές του Βιετνάμ, που προηγουμένως είχαν αναφέρει ότι οι δύο γυναίκες ήταν αρνητικές στον ιό. Εστίες της νόσου των πουλερικών έχουν αναφερθεί σε δεκατρείς επαρχίες στο βόρειο Βιετνάμ και 15 στο νότιο, ενώ έχουν ήδη σφαγιαστεί περίπου 3,5 εκατομμύρια κοτόπουλα.

Στην Κίνα, το πρακτορείο Νέα Κίνα ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η ανίχνευση του ιού σε πάπιες φάρμας της επαρχίας Γκουανξί, κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ. O ιός εντοπίστηκε επίσης σε κοτόπουλα της επαρχίας Χουμπέι και σε πάπιες στην επαρχία Χιουνάν, στην κεντρική Κίνα. Ολα τα κρούσματα αφορούν τον φονικό H5N1, που έχει εξαπλωθεί μεταξύ των πουλερικών από την Ιαπωνία έως την Καμπότζη και έχει μολύνει δεκάδες άτομα στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, με τις υποψίες για περισσότερα θύματα να βρίσκονται και αυτές ένα βήμα πριν από την τραγική επιβεβαίωση. Επισήμως τα θύματα της γρίπης των πουλερικών στα ασιατικά κράτη είναι 13, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς. Το πρακτορείο Νέα Κίνα, πάντως, μετέδωσε ότι δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε Κινέζους.

Ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση στο βρετανικό περιοδικό New Scientist, σύμφωνα με το οποίο η γρίπη των πουλερικών έχει ξεσπάσει εδώ κι ένα χρόνο με εστία τη νότια Κίνα. «Το πρόβλημα υπάρχει από το πρώτο εξάμηνο του 2003 και ενδεχομένως εκδηλώθηκε στην Κίνα», αναφέρει το New Scientist. «O συνδυασμός της πολιτικής συγκάλυψης των Αρχών και των αμφισβητούμενων μεθόδων εκτροφής πτηνών επέτρεψαν στην επιδημία να λάβει τη σημερινή της μορφή», επισημαίνουν οι συντάκτες του άρθρου. Σύμφωνα με το περιοδικό, αιτία για την εξάπλωση του ιού H5N1 ενδέχεται να ήταν ο μαζικός εμβολιασμός πτηνών από Κινέζους κτηνοτρόφους. Ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τον σφαγιασμό όλων των κοτόπουλων του Χονγκ Κονγκ σ’ ένα ξέσπασμα της νόσου το 1997, οι Κινέζοι άρχισαν να εμβολιάζουν τα πτηνά τους μ’ έναν ανενεργό ιό H5N1. «Αυτό ίσως να ήταν το λάθος», γράφει το επιστημονικό περιοδικό. H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί τώρα ότι οι μαζικές σφαγές των μολυσμένων πτηνών είναι το «κλειδί» για τον έλεγχο της επιδημίας.

Σφαγιασμοί

Η Ινδονησία έχει ανακοινώσει ότι θα αρκεστεί στους εμβολιασμούς, αν και παραμένει αβέβαιη η αποτελεσματικότητά τους. H Κίνα, θέλοντας να καθησυχάσει τους συνομιλητές της, διαβεβαίωσε ότι έχει σφαγιάσει περίπου 60.000 κοτόπουλα. H ίδια η Μπανγκόκ, όπου διεξήχθη η σύνοδος, έχει κηρυχθεί «ζώνη κινδύνου», αφού ανιχνεύτηκε στέλεχος του ιού σε κόκορα και άλλα πουλερικά της περιοχής της. Θέλοντας να αμυνθεί έναντι των κατηγοριών ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το πρόβλημα, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι θα απολυθούν οι γραφειοκράτες που δεν φρόντισαν να αναφέρουν εγκαίρως τις πραγματικές διαστάσεις της νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή