Φρούριο η Μέκκα για το προσκύνημα

Φρούριο η Μέκκα για το προσκύνημα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MEKKA. Σε επίδειξη ισχύος προχώρησαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στη Σαουδική Αραβία, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουν την ειρήνη κατά την περίοδο του Χατζ, του ετήσιου προσκυνήματος στους ιερούς τόπους του Ισλάμ. Πάνω από 1,4 εκατ. προσκυνητές είχαν φθάσει χθες στη χώρα. «Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σημαντικό καθήκον: να προστατεύσουν τους επισκέπτες του Θεού», δήλωσε χθες ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας της Μέκκας. Οι αρχές οργάνωσαν μάλιστα παρέλαση των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες εκτός από σύγχρονο ατομικό εξοπλισμό διαθέτουν επίσης ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα.

Μεγάλη παρέλαση

Η ασφάλεια αποτελεί βέβαια πρωταρχικό μέλημα των Σαουδαράβων, που έγιναν φέτος στόχοι δύο αιματηρών τρομοκρατικών ενεργειών από πυρήνες της Αλ Κάιντα. Οι αρχές της χώρας, όμως, φοβούνται και ενδεχόμενες αντι – αμερικανικές διαδηλώσεις. Πολλοί μουσουλμάνοι σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούν ότι αδίκως έχουν γίνει στόχοι του παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Στην προσπάθειά τους να υπογραμμίσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Ριάντ για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι αρχές ανήρτησαν πανό σε τεθωρακισμένα οχήματα που μετείχαν στην παρέλαση με το σύνθημα: «Οι ζωές μας είναι μικρό τίμημα για την ειρήνη στη χώρα». Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης μονάδες πυροτεχνουργών, ελεύθεροι σκοπευτές, αξιωματικοί της σήμανσης, συνεργεία διάσωσης και συνοριοφύλακες, ενώ οι δυνάμεις της αστυνομίας παρατάχθηκαν σε πλατεία κοντά στο όρος Αραφάτ, σημείο κορύφωσης του προσκυνήματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών του βασιλείου, πρίγκιπας Ναγέφ, τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι εμπιστεύεται «τις ικανότητες των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας για την πρόληψη δυσάρεστων περιστατικών. Ελπίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού δεν θα συμβεί τίποτε». Την περασμένη εβδομάδα, σε διάγγελμά του, ο βασιλέας Φαχντ προειδοποίησε τους «χατζήδες» να αποφύγουν ενέργειες που θα αμαύρωναν το προσκύνημα. H Μέκκα, τόπος γέννησης του Μωάμεθ, έχει γίνει αποδέκτης τεράστιων επενδύσεων από την κυβέρνηση του Ριάντ, στην προσπάθειά της να βελτιώσει τις υποδομές του προσκυνήματος. Πανικός μεταξύ των προσκυνητών είχε οδηγήσει 1.426 ανθρώπους στον θάνατο το 1990.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή