O Κέρι αποκτά «προβάδισμα» για το χρίσμα

O Κέρι αποκτά «προβάδισμα» για το χρίσμα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ως ο πλέον ικανός για τη νίκη έναντι του Τζορτζ Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου προβάλλεται ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και βετεράνος του Βιετνάμ Τζον Κέρι, μετά και τη χθεσινή του υπερίσχυση, με 39%, στην προκριματική αναμέτρηση των Δημοκρατικών υποψηφίων στο Νιου Χαμσάιρ. Στην επισήμανση αυτή καταλήγουν οι περισσότεροι αναλυτές, παρατηρώντας ωστόσο ότι είναι νωρίς ακόμη, «και πρέπει να είναι», για να κριθεί η μάχη για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε με 26% ο πρώην κυβέρνητης του Βερμόντ και σκληρός πολέμιος της πολιτικής Μπους στο Ιράκ Χάουαρντ Ντιν, ενώ στην τρίτη και στην τέταρτη θέση κατατάχθηκαν με 12% αμφότεροι οι Ουέσλι Κλαρκ και Τζον Εντουαρντς. Πέμπτος με 9% ακολούθησε ο γερουσιαστής του Κονέκτικατ Τζο Λίμπερμαν. Οι διαδοχικές νίκες στην Αϊόβα και στο Νιου Χαμσάιρ δίνουν στην προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κέρι αδιαμφισβήτητη δυναμική, αλλά τα δύσκολα έπονται. H πιο σκληρή δοκιμασία θα είναι ενδεχομένως η ερχόμενη Τρίτη, οπότε διεξάγονται παράλληλες προκριματικές εκλογές σε επτά Πολιτείες (N. Καρολίνα, Μισούρι, Αριζόνα, Νέο Μεξικό, Οκλαχόμα, Ντέλαγουερ και B. Ντακότα). Στην αναμέτρηση αυτή θα κριθούν περίπου 260 εκλέκτορες, αριθμός τριπλάσιος εκείνου που κρίθηκε στις προκριματικές της Αϊόβα και του Νιου Χαμσάιρ μαζί. H 3η Φεβρουαρίου θα είναι κρίσιμη, φυσικά, για όλους τους υποψηφίους.

Η πορεία Κλαρκ, Εντουαρντς

Συνεργάτες του απόστρατου στρατηγού Ουέσλι Κλαρκ σημειώνουν ότι θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον μία από τις επτά μάχες για να παραμείνει στην κούρσα και βασίζουν τις ελπίδες τους στην Οκλαχόμα. Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τζον Εντουαρντς, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος στην Αϊόβα, υποστηρίζει τώρα ότι η τέταρτη θέση στο N. Χαμσάιρ είναι αρκετή για να του διασφαλίσει εντυπωσιακή επίδοση στη γενέτειρά του Νότια Καρολίνα. H αναμέτρηση στη N. Καρολίνα είναι η πρώτη που διεξάγεται σε Πολιτεία με υψηλό ποσοστό μαύρων (περίπου το 40% των ψηφοφόρων θα είναι μαύροι) και το πρόβλημα των θέσεων εργασίας κυριαρχεί στην προεκλογική ατζέντα. O Χάουαρντ Ντιν, με τη σειρά του, εμφανίζεται ενθουσιασμένος με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Νιου Χαμσάιρ, αλλά όπως σχολιάζει το BBC, οι πανηγυρισμοί «δεν εξαργυρώνονται σε εκλογική επιτυχία».

Ψήφισαν 200.000

Το σκηνικό θα γίνει πιο ξεκάθαρο μετά τη μάχη της 3ης Φεβρουαρίου, στις 7 Πολιτείες του Νότου και της Δύσης, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» θα διαφανεί κατά πόσον μπορεί να είναι «εκλέξιμος» ένας Δημοκρατικός από τη Μασαχουσέτη, στην περίπτωση αυτή ο Τζον Κέρι. «O τελευταίος Δημοκρατικός από τη Μασαχουσέτη που διεκδίκησε την προεδρία ήταν ο Μάικλ Δουκάκης, το 1988, ο οποίος ηττήθηκε εύκολα από τον πρεσβύτερο Μπους. Οι δε Ρεπουμπλικανοί οπαδοί του Μπους δεν χάνουν ευκαιρία για να περιγράψουν τον Κέρι ως τυπικό φιλελεύθερο από τη βορειοανατολική Πολιτεία». Κανένας Δημοκρατικός βορειοανατολικής Πολιτείας δεν κέρδισε την προεδρία μετά τον Τζον Κένεντι το 1960, προσθέτει το πρακτορείο, ενώ το περιοδικό «Σπίγκελ» περιγράφει τον Κέρι ως τον «νέο Τζον Κένεντι, που δεν έχει το χάρισμα»…

Στη χθεσινή διαδικασία μετείχαν 200.000 ψηφοφόροι, αριθμός που κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ των 170.000 ατόμων, το 1992, όταν ο Πολ Τσόγκας νίκησε τον μελλοντικό πρόεδρο Κλίντον. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Κέρι υποστηρίχθηκε ευρέως και από άνδρες και γυναίκες και όλες τις ηλικίες. H ισχυρότερη ψήφος προήλθε από εκείνους που περιγράφουν εαυτούς ως μετριοπαθείς. Οι έξι στους δέκα, που δήλωσαν ότι είναι σημαντική σε αυτήν τη φάση η ικανότητα υπερίσχυσης έναντι του Μπους, ψήφισαν Κέρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή