Εικόνες φρίκης στην Ιερουσαλήμ από την επίθεση

Εικόνες φρίκης στην Ιερουσαλήμ από την επίθεση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Απιαστο όνειρο αποδεικνύεται η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, καθώς η χθεσινή πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας κατέστησε σαφές ότι η σκιά της βίας πολύ δύσκολα θα δώσει τη θέση της στην αρμονική συμβίωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από πενήντα τραυματίστηκαν, όταν Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε χθες το πρωί αστικό λεωφορείο, σκορπίζοντας τον τρόμο και τον πανικό στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Διαμελισμένα πτώματα παντού

Λίγες ώρες νωρίτερα κι ενώ είχε προηγηθεί η αιματηρή επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας, οι ειδικοί απεσταλμένοι της αμερικανικής κυβέρνησης προσπαθούσαν να άρουν τις επιφυλάξεις του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμέντ Κορέι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Πάντως, επιθέσεις όπως η χθεσινή παρέχουν στον Αριέλ Σαρόν επιπλέον επιχειρήματα προκειμένου να αποσπάσει την υποστήριξη της ισραηλινής κοινής γνώμης, αλλά και των ΗΠΑ για να προχωρήσει στην εφαρμογή μονομερών μέτρων και στην υλοποίηση του σχεδίου «απεμπλοκής» από τους Παλαιστινίους. Γυαλιά και λαμαρίνες που είχαν διασκορπιστεί σε απόσταση πολλών μέτρων, διαμελισμένα πτώματα και κραυγές πανικού συνέθεταν τις σκηνές φρίκης που εξελίχθηκαν χθες το πρωί στο κέντρο της Ιερουσαλήμ λίγα λεπτά αφού ο 24χρονος Αλί Γιουσούφ Τζαάρα πυροδότησε τη ζώνη εκρηκτικών που φορούσε εντός του αστικού λεωφορείου με τον αριθμό 19. «Το λεωφορείο σταμάτησε, πέντε ή έξι άνθρωποι επιβιβάστηκαν σ’ αυτό και στη συνέχεια ανατινάχθηκε», δήλωσε ο Αντνάν Σάιντα, οδηγός ταξί που βρισκόταν πίσω από το λεωφορείο τη στιγμή της έκρηξης. «Το μπροστινό μου τζάμι γέμισε με αίματα και ανθρώπινα μέλη», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος νοσηλεύεται σε τοπικό νοσοκομείο με συμπτώματα σοκ.

Οι Παλαιστίνιοι καταδικάζουν

Την ευθύνη της επίθεσης, η οποία έλαβε χώρα λίγα μόλις δέκα μέτρα από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ Ακσά. O νεαρός βομβιστής από τη Βηθλεέμ και ο οποίος υπηρετούσε στην παλαιστινιακή αστυνομία, άφησε ένα σημείωμα στο οποίο τόνιζε την επιθυμία του να εκδικηθεί τον θάνατο των οκτώ συμπατριωτών του που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής επιδρομής των Ισραηλινών στη Γάζα. Εμφανώς ταραγμένος, ο πατέρας του δήλωσε συγκινημένος ότι περίμενε να τον παντρέψει και όχι να τον κηδέψει. «Οι επιχειρήσεις αυτές κάνουν πολύ κακό και μας βλάπτουν», τόνισε η αδελφή του νεκρού βομβιστή, Ολα. Την επίθεση καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, η Παλαιστινιακή Αρχή, οι ΗΠΑ και η E.E. H παλαιστινιακή πλευρά, ωστόσο, έσπευσε να καταδικάσει και την προχθεσινή επιδρομή των Ισραηλινών στη Γάζα και ο κ. Κορέι απηύθυνε έκκληση σε όλους τους εμπλεκομένους να βάλουν ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της βίας. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, υποστήριξε ότι η επίθεση «υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Οχθη». Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, ακύρωσε τη συμμετοχή σε συνέδριο με θέμα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στα παλαιστινιακά εδάφη. O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, έκανε λόγο «για μια τρομοκρατική επίθεση που υπονομεύει τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή