Ερευνάται η λίστα των… πετρελαϊκών δώρων του Σαντάμ

Ερευνάται η λίστα των… πετρελαϊκών δώρων του Σαντάμ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «κάθετο» τρόπο διέψευσε, χθες, η εκπρόσωπος του OHE, Μαρί Οκαμπέ τα περί ανάμειξης του Μπενόν Σεβάν, επικεφαλής του προγράμματος «Τρόφιμα αντί Πετρελαίου» στο Ιράκ και άλλων αξιωματούχων του οργανισμού στην υπόθεση, που η ιρακινή νεότευκτη εφημερίδα της «μετασανταμικής» περιόδου «αλ Μάντα» κατονομάζει στο 45ο φύλλο της ως τη «μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς του σανταμικού καθεστώτος». Πρόκειται για τον περιβόητο κατάλογο με τα 270 ονόματα ιδιωτών, πολιτικών οργανώσεων και ανώτατων κληρικών, που κατά την εφημερίδα «δωροδοκήθηκαν» εις αντάλλαγμα των υπηρεσιών τους με «εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Σαντάμ την περίοδο 1996 – 2003. Δεκαέξι αραβικές χώρες, 17 ευρωπαϊκές και 9 ασιατικές περιλαμβάνονται στη λίστα, αλλά το σύνολο των εμπλεκομένων χωρών από την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική είναι μόνον τέσσερις. Την υπόθεση διερευνά τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης, που διευκρίνισε ότι η «επίσημη έρευνα θα αποτελέσει ευθύνη της επόμενης κυβέρνησης».

«Ο γεν. γραμματέας Κόφι Ανάν είναι απολύτως ικανοποιημένος με τις επιδόσεις του κ. Σεβάν, την ακεραιότητά του κατά τη διαχείριση ενός πρωτοφανούς προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε στη δήλωσή της η εκπρόσωπος κ. Οκαμπέ. Σε οργισμένες διαψεύσεις προέβη και ο αναφερόμενος στη «λίστα» παλαίμαχος πολιτικός της γαλλικής Δεξιάς, Σαρλ Πασκουά, όπως και ο Γάλλος επιχειρηματίας Πατρίκ Μοζέν, άνθρωπος που θεωρείται προσκείμενος στον πρόεδρο Σιράκ και υποτίθεται ότι είχε ευνοηθεί με 29 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού πετρελαίου το 1999. O κ. Μοζέν, σύμφωνα με τον «Μοντ» παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με τον Ταρέκ Αζίζ, πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ, που τώρα κρατείται ως κόρη οφθαλμού από τους Αμερικανούς. Πέραν των προαναφερθέντων, η «λίστα» αφήνει να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα τυχόν διασυνδέσεις με την περίφημη υπόθεση «Elf» στην οποία εμπλέκονται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά, η «συνεργάτις» του Κριστίν Ντεβιέ Ζονκούρ και πρόσωπα του περιβάλλοντος του Φρανσουά Μιτεράν.

Ποιους περιλαμβάνει ο κατάλογος

Εντύπωση προκαλεί η χρονική στιγμή των αποκαλύψεων της «νεαρής» εφημερίδας «αλ Μάντα». Ενώ επίκειται άφιξη ομάδας του OHE για να εξετάσει κατά πόσον είναι εφικτή η διεξαγωγή άμεσων εκλογών στο Ιράκ ώς το Μάιο, η ιρακινή εφημερίδα αποκαλύπτει τη «λίστα», που περιλαμβάνει μέλη των βασιλικών οικογενειών της Αραβικής Χερσονήσου, το γιο του δολοφονηθέντος προέδρου Σαντάτ της Αιγύπτου, Τούρκους επιχειρηματίες, Κινέζους, Αυστριακούς Γάλλους και Ιταλούς, τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, το K.K. Ρωσίας, το ινδικό Κόμμα του Κογκρέσου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας και την ΟΑΠ. Απαντώντας σε όλα αυτά, ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ και μέλος του Προσωρινού Ιρακινού Συμβουλίου Χοσιάρ Ζεμπαρί, ευρισκόμενος στη Σόφια χαρακτήρισε τις δωροδοκίες του Σαντάμ «κοινή πρακτική», αρνήθηκε, όμως, να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της λίστας,«προϊόν διαρροής» ίσως από τη «θυγατρική» του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου, που λεηλατήθηκε από έγγραφα. O κ. Ζεμπαρί, αναφερόμενος σε «κρυμμένα» όπλα του Σαντάμ σημείωσε ότι «όλοι γνώριζαν την ύπαρξή τους όταν το 1988 οι κουρδικές περιοχές βομβαρδίστηκαν με χημικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή