ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Σε 18μηνη φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ζιπέ

ΠΑΡΙΣΙ. Σε δεκαοκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος UMP, Αλέν Ζιπέ, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσαν κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος. O Ζιπέ, ο οποίος παρέμεινε ήρεμος μέχρι τη λήξη της διαδικασίας, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία αναστέλλει τη δυνατότητα μη επανεκλογής του. O πρώην πρωθυπουργός της περιόδου συγκατοίκησης Σιράκ – Μιτεράν στο διάστημα 1995 – 97 δήλωσε ότι θα απόσχει της πολιτικής. Ομως ο δικηγόρος του χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου της Ναντέρ «αμφισβητήσιμη και άδικη». H απόφαση θεωρείται πλήγμα για τον πρόεδρο Σιράκ, του οποίου ο Αλέν Ζιπέ υπήρξε στενός συνεργάτης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ME ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Σρέντερ θα πάει στον Λευκό Οίκο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.«Θα «λιώσουν τα χιόνια» κατά τη συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Σρέντερ με τον πρόεδρο Μπους στην Ουάσιγκτον τον ερχόμενο μήνα; Οψόμεθα. Πάντως, θα συζητηθούν οι διατλαντικές σχέσεις, καθώς και η κατάσταση στο μεταπολεμικό Ιράκ. O Γερμανός καγκελάριος έχει προγραμματίσει να δώσει στις 26 Φεβρουαρίου ομιλία στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Σικάγο, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο. H τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

ΣΤΟΧΟΣ H ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Συνάντηση με Ανάν για την πείνα

ΓΕΝΕΥΗ. Με τους προέδρους της Γαλλίας, της Βραζιλίας και της Χιλής συναντήθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του NATO Κόφι Ανάν με σκοπό την κατάρτιση μακρόπνοου σχεδίου αντιμετώπισης της πείνας στον πλανήτη. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Βραζιλιάνου προέδρου Ντα Σιλβα, για τον οποίο η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί φλέγον ζήτημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OHE, ο αριθμός των υποσιτιζομένων ανθρώπων στον κόσμο κυμαίνεται μεταξύ 800.000 και ενός εκατομμυρίου. Ενα παιδί πεθαίνει κάθε πέντε λεπτά από ασιτία, ενώ ο ετήσιος απολογισμός των νεκρών από πείνα ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια παγκοσμίως.

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΦΘΗΣΑΤΕΣΣΕΡΑ ΧΩΡΙΑ

Ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο Εγκον

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι εγκατέλειψαν τέσσερα χωριά στους πρόποδες του ηφαιστείου Εγκον, το οποίο ενεργοποιήθηκε χθες. Αλλοι 5.000 κάτοικοι ετοιμάζονται να τους ακολουθήσουν. «Το 1.703 μέτρων ηφαίστειο έδειξε τα πρώτα σημάδια ενεργοποίησής του προχθές το πρωί, ενώ 24 ώρες αργότερα εξακολουθούσε να βγάζει πυκνούς μαύρους καπνούς», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην πόλη Μομέρ, 25 χιλιόμετρα ανατολικά του ηφαιστείου.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΑΡΤΥΡΑ

Αναβολή απόφασης για τον Μζουντί

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Ανατροπή στη δίκη του Μαροκινού Αβντελγκανί Μζουντί, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στον πυρήνα της Αλ Κάιντα του Αμβούργου, προκάλεσε η κατάθεση μάρτυρα ο οποίος παρουσιάστηκε ως πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος ήταν ο κρυπτογράφος του πυρήνα. H κατάθεση του μάρτυρα, ο οποίος κατέθεσε με το ψευδώνυμο Χαμίντ Ζακερί, προκάλεσε την αναβολή της έκδοσης της απόφασης για μία εβδομάδα, ανατρέποντας τους ισχυρισμούς της Υπεράσπισης περί μη ανάμειξης του Μζουντί. O Ζακερί ισχυρίσθηκε ότι ο Μζουντί πέρασε τρεις μήνες το 1997 σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα στο Ιράν, όπου αποστήθισε κωδικούς. O δικαστής εξέφρασε αμφιβολίες για την κατάθεση του μάρτυρα.

ΓΙΑ TA ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΗΣ B. ΚΟΡΕΑΣ

Εύσημα Αρμιτατζ στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ. Εξήρε τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας ο Αμερικανός υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο νέος γύρος των εξαμερών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. O υφυπουργός συζήτησε επίσης το ακανθώδες θέμα του αναμενόμενου δημοψηφίσματος στην Ταϊβάν για το μέλλον των πυραύλων, τους οποίους η κινεζική κυβέρνηση έχει στρέψει κατά της νησιωτικής χώρας.

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Πολυκατοικία καταπλάκωσε έξι

ΜΠΑΚΟΥ. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν από την κατάρρευση πολυκατοικίας στην πόλη Λεβκοράνι, 300 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με ανακοίνωση κυβερνητικών αξιωματούχων. O πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίγεφ μετέβη στην περιοχή, προκειμένου να επιτηρήσει την επιχείρηση διάσωσης και να επισκεφθεί το τοπικό νοσοκομείο, όπου και μεταφέρθηκαν οι τραυματίες.

ΓΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ TOY

O Κάστρο καταγγέλλει τον Μπους

ΑΒΑΝΑ. Τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους κατηγόρησε ο Φιντέλ Κάστρο, πρόεδρος της Κούβας, ότι οργάνωσε συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του, για την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κούβα. «Είναι γνωστό ότι ο κ. Μπους έχει συνάψει συμφωνία με τη μαφία του Αμερικοκουβανικού Ιδρύματος του Μαϊάμι με σκοπό τη δολοφονία μου», δήλωσε ο Κάστρο σε 1.000 περίπου εκπροσώπους 32 χωρών, μετά τη λήξη συνεδρίου κατά της NAFTA. «Θα πεθάνω πολεμώντας», προειδοποίησε ο Κουβανός ηγέτης, «σε περίπτωση αμερικανικής εισβολής στην Κούβα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή