Οι Βρετανοί εμπιστεύονται λιγότερο τον Μπλερ

Οι Βρετανοί εμπιστεύονται λιγότερο τον Μπλερ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μπορεί να επικράτησε στην 8μηνη διαμάχη του με το BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αλλά όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον άλλοτε αδιαφιλονίκητο ηγέτη των Εργατικών να χάνει τα ερείσματά του στους κόλπους της κοινής γνώμης μετά τη δημοσιοποίηση της απαλλακτικής για τον ίδιο έκθεσης της επιτροπής Χάτον, που διερεύνησε τις συνθήκες αυτοκτονίας του κυβερνητικού συμβούλου για το ιρακινό οπλοστάσιο, Ντέιβιντ Κέλι. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στον χθεσινό «Γκάρντιαν», η εμπιστοσύνη των Βρετανών στο BBC είναι τριπλάσια σε σχέση με αυτήν, που τρέφουν για τον πρωθυπουργό τους. Παράλληλα, ο παραιτηθείς γενικός διευθυντής του οργανισμού, Γκρεγκ Ντάικ, το εξιλαστήριο θύμα της υπόθεσης, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται το περιεχόμενο του πορίσματος της επιτροπής Χάτον κι ότι θα μπορούσε να μείνει στη θέση του αν τον είχε στηρίξει το διοικητικό συμβούλιο του ΒΒC.

«Δεν μπορώ να υιοθετήσω ολόκληρη την έκθεση. Εγώ και άλλοι στο BBC, σίγουρα και η νομική ομάδα ανάμεσά τους, εκπλαγήκαμε από τη φύση του πορίσματος», ανέφερε στο ραδιόφωνο του BBC ο Ντάικ, ο οποίος προέβλεψε ότι η ετυμηγορία της επιτροπής Χάτον θα μπορούσε να βλάψει τη λειτουργία όλων των μέσων ενημέρωσης. «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανησυχεί μόνο το BBC, αλλά κάθε δημοσιογράφος, κάθε πομπός, κάθε εφημερίδα σε αυτήν τη χώρα πρέπει να φοβάται», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα απάλλαξε την κυβέρνηση και επέκρινε το ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό για την περσινή αυτοκτονία του Κέλι, η οποία βύθισε το BBC στη μεγαλύτερη κρίση της 82χρονης ιστορίας του. Για τον Μπλερ ήταν η ιδανική ευκαιρία να διακηρύξει την αθωότητά του και τη νίκη του στην πολύμηνη αντιπαράθεση με το ΒΒC.

Ελλειμμα εμπιστοσύνης

Ωστόσο οι πανηγυρισμοί δεν κράτησαν πολύ? κόπασαν μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον απόηχο της υπόθεσης. O «Γκάρντιαν» δημοσίευσε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η εμπιστοσύνη στον Μπλερ περιορίσθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το 55% των ψηφοφόρων εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τις επιδόσεις του έναντι 38% που είναι ικανοποιημένο από την πολιτική του. Πάντως, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο πόλους εξουσίας, ούτε τον πρωθυπουργό ούτε το BBC. Το 35% συμφωνεί με την παραίτηση του Ντάικ, ενώ το 38% με αυτήν του Γκάβιν Ντέιβις, του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος είχε παραιτηθεί μία ημέρα νωρίτερα. Σε έτερη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε στους «Τάιμς του Λονδίνου», το 36% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει τον Μπλερ λιγότερο ευνοϊκά λόγω της υπόθεσης Κέλι και το 34% εκφράζει ανάλογα αρνητικά συναισθήματα για το BBC. Στο χθεσινό κύριο άρθρο του ο «Γκάρντιαν» εκφράζει τις αμφιβολίες του «κατά πόσον ο νέος διευθυντής του BBC, ο οποίος θα διορισθεί από την κυβέρνηση, θα είναι δυνατόν να προστατεύσει την ανεξαρτησία του οργανισμού από μία κυβέρνηση, που πολλοί πιστεύουν ότι αδυνατεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του φορέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή