Αποχρωσεις

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ξένα χέρια

Στα χέρια γερμανικής αλυσίδας sex shop κινδυνεύει να πέσει το «Πέντχαουζ» του Μπομπ Γκουτσιόνε, ο οποίος αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο του περιοδικού, που έστησε στη δεκαετία του ’60 για να αντιπαρατεθεί με το «Πλέιμποϊ» του Χιου Χέφνερ. H γερμανική Beate Uhse έχει ήδη καταθέσει πρόταση εξαγοράς 62 εκατ. δολαρίων για την General Media, που εκδίδει το περιοδικό. H προσφορά της γερμανικής εταιρείας, η οποία φιλοδοξεί να εισέλθει δυναμικά στην αμερικανική αγορά χρησιμοποιώντας τον ευρέως γνωστό τίτλο του «Πέντχαουζ», πραγματοποιείται σε μια στιγμή κατά την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της GM αναζητεί ερείσματα για να υποστηρίξει το σχέδιο ανασυγκρότησης της εταιρείας του. H GM έχει ζητήσει από τον Αύγουστο δικαστική προστασία από τους πιστωτές της και μέσα στον επόμενο μήνα, το δικαστήριο θα αποφασίσει για την τύχη της. Αν τελικώς η Beate Uhse εξαγοράσει την GM και το «Πέντχαουζ» πέσει στα χέρια της, θα πέσει μεν σε ξένα χέρια, αλλά όχι σε εντελώς αδαή, όσον αφορά στα υπό διαπραγμάτευση θέματά του. H εταιρεία ιδρύθηκε το 1946 από μια πρώην πιλότο της γερμανικής Λουφτβάφε, η μητέρα της οποίας ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός της Γερμανίας, γι’ αυτό και της εμφύσησε μια ανοιχτή προσέγγιση στο σεξ. H Μπεάτε Ούξε άνοιξε το πρώτο κατάστημά της το 1962 και απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, το 2001.

Μιασμένα σύμβολα

Εκατοντάδες δάσκαλοι δημοσίων σχολείων στην Ιαπωνία μήνυσαν χθες την κυβέρνηση, επειδή θεωρούν ότι η επιβεβλημένη υποχρέωσή τους να στέκονται όρθιοι και σε στάση προσοχής κατά την έπαρση της ιαπωνικής σημαίας και να τραγουδούν τον ύμνο στον αυτοκράτορα αποτελούν παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης. Οι δάσκαλοι οδηγήθηκαν στην ακραία αυτή κίνηση, μετά την υπουργική εγκύκλιο του Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει ποινές για όσους δασκάλους ή σχολικούς υπαλλήλους δεν συμμορφώνονται με τα παραπάνω. Οι αντιρρήσεις των δασκάλων, όπως εξηγεί εκπρόσωπός τους, έχουν να κάνουν με το μιλιταριστικό παρελθόν της χώρας τους, με το οποίο συνδέονται τα σύμβολα της σημαίας με τον ανατέλλοντα ήλιο και ο ύμνος στον αυτοκράτορα. Τα συγκεκριμένα σύμβολα είχαν απολέσει προ πολλού τον επίσημο χαρακτήρα τους, αλλά επανήλθαν ως τέτοια από το 1999 και μετά. Ορισμένες ενώσεις δασκάλων και άλλων επαγγελμάτων επιμένουν ότι η Ιαπωνία θα έπρεπε να αποκτήσει νέα σύμβολα, τα οποία δεν θα είναι «μολυσμένα» από την επιθετική προπολεμική πολιτική της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Φάλαινα «βόμβα»

Σε «κινούμενη βόμβα» είχε μετατραπεί το νεκρό σώμα μιας τεράστιας φάλαινας, η οποία μεταφερόταν με φορτηγό και εξερράγη σε δρόμο της Ταϊβάν, σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής. Το αίμα, τα εντόσθια και τα όργανα του κήτους, βάρους 60 τόννων και μήκους 17 μέτρων, «έλουσαν» τα καπό των διερχομένων αυτοκινήτων και τα καταστήματα της γύρω περιοχής, διακόπτοντας επί ώρες την κυκλοφορία, στην πόλη Ταϊνάν, στο νότο της χώρας. Εμβρόντητοι οδηγοί, κατατρομαγμένοι καταστηματάρχες και έκπληκτοι περίοικοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη, όταν τα αέρια από την αποσύνθεση στο εσωτερικό του κήτους προκάλεσαν την απροσδόκητη έκρηξη. H φάλαινα μεταφερόταν σε πανεπιστημιακή κλινική, προκειμένου να προσδιοριστούν τα αίτια θανάτου της και αποτελεί απορίας άξιον πώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, αν και όσοι έτυχε να βιώσουν την έκρηξη θα την θυμούνται για καιρό. Παρά το κωμικοτραγικό τού συμβάντος, το κωμικό φαίνεται να υπερισχύει για όσους από εμάς απλώς το φανταζόμαστε.

Αιωνίως πότες

Για τους πάλαι ποτέ ημέτερους «βαρελοφρόνους» θα ήταν ο ιδανικός τόπος ησυχίας. Ενα κοιμητήριο πίσω ακριβώς από το αγαπημένο τους καπηλειό. Κι αν κανένας ημέτερος κάπελας δεν σκέφθηκε κάτι τέτοιο, επειδή ενδεχομένως το θεώρησε μακάβριο, το βρετανικό φλέγμα διέπρεψε για μία ακόμη φορά. O ιδιοκτήτης παραδοσιακής παμπ στην περιοχή του Μάντσεστερ προσφέρει εκτός από μπίρα και χοιρινό μεζέ… και τάφο. Πίσω ακριβώς από το μαγαζί του, ο ταβερνιάρης εξασφαλίζει στους θαμώνες μόνιμη θέση ακόμη και μετά θάνατον. Οι προνοητικοί πότες οφείλουν να κλείσουν εγκαίρως θέση, αν κι εφ’ όσον δεν θέλουν ποτέ να αποχωριστούν την αγαπημένη τους παμπ, έστω κι αν αποχωρήσουν από τα εγκόσμια. H δημιουργία του κοιμητήριου πίσω από το μαγαζί γεννήθηκε με τον θάνατο του πατέρα του ιδιοκτήτη, ο οποίος ήθελε να ταφεί εκεί κοντά. Ωστόσο, αυτή η τιμή δεν περιορίστηκε μόνο στον πρώτο διδάξαντα, αλλά και σε κάποιον ομοϊδεάτη συγγενή του, ύστερα σε κάποιον άλλο, μέχρι τη στιγμή που ο νεότερος γιος και ιδιοκτήτης αποφάσισε ότι όλοι όσοι αγαπούν την παμπ του και το ποτό νομιμοποιούνται να μείνουν αιωνίως κοντά της.

Πολύτιμες τρίχες

Μία και μόνο τρίχα από τα μαλλιά του Τζον Λένον θα τεθεί σε δημοπρασία έναντι 1.000 ευρώ. O τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος των «Μπιτλς», ο οποίος δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1980, διατηρεί τους φίλους του, κάποιος από τους οποίους δεν θα διστάσει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αγοράσει την πολύτιμη τρίχα του. H αυθεντικότητά της είναι εγγυημένη καθώς συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας, στο οποίο αναγράφεται ότι πρόκειται για τρίχα που ο ίδιος ο τραγουδιστής είχε δωρήσει τον Αύγουστο του 1964, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ντένβερ των ΗΠΑ. H δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στην Καταλωνία και μαζί της θα δημοπρατηθεί επίσης το πρωτότυπο σενάριο του «Ψυχώ» διά χειρός Αλφρρεντ Χίτσκοκ, μοναδικού μάστορα των θρίλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή