Μεγάλη κινητοποίηση για να διασωθεί το Χαμπλ

Μεγάλη κινητοποίηση για να διασωθεί το Χαμπλ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ, ΗΠΑ. Δεσμεύθηκε χθες ο διευθυντής της ΝΑΣΑ να επανεξετάσει την απόφασή του για διακοπή λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ. O διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας, Σον O’ Κιφ, προέβη στη δέσμευση αυτή μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η δήλωσή του για εγκατάλειψη του Χαμπλ. Μεταξύ των εκκλήσεων ξεχωρίζουν εκείνες της γερουσιαστού Μπάρμπαρα Μικούλσκι του Μέριλαντ, όπου το εργαστήριο του Χαμπλ απασχολεί δεκάδες κατοίκους.

Η τύχη του διαστημικού τηλεσκοπίου έχει κινητοποιήσει, όμως, και εκατοντάδες ερασιτέχνες αστρονόμους σε όλο τον κόσμο. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην έδρα της ΝΑΣΑ ήταν τόσο πολλά, που ο O’ Κιφ αναγκάστηκε να μεταβιβάσει τις ανησυχίες του κοινού στον υπεύθυνο των μεταρρυθμίσεων της ΝΑΣΑ, τον ναύαρχο Χαλ Γκέμαν. O διευθυντής της ΝΑΣΑ είχε παρουσιάσει δημοσίως τις απόψεις του για κατάργηση του προγράμματος Χαμπλ, διατάσσοντας την ακύρωση προγραμματισμένων επισκευών στο τηλεσκόπιο. H υπόθεση της σωτηρίας του Χαμπλ θυμίζει πια εκστρατεία για την απελευθέρωση πολιτικού κρατουμένου, με δεκάδες ιστοσελίδες να ζητούν τη διατήρησή του. «Οταν ένας ασθενής ακούει από τον γιατρό του ότι χρειάζεται σημαντική χειρουργική επέμβαση, οφείλει να ζητήσει και δεύτερη ιατρική άποψη. Αυτό είπα στον διευθυντή της ΝΑΣΑ, ο οποίος συμφώνησε μαζί μου. Το Χαμπλ έχει προσφέρει τόσα στην επιστήμη, την εξερεύνηση και τις ανακαλύψεις», είπε η γερουσιαστής Μικούλσκι, επικεφαλής της Επιτροπής Διαστήματος της Γερουσίας.

Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ Ρόμπερτ Μάιερλσον, ανέφερε χθες ότι ο O’ Κιφ δεν μετέβαλε τη θέση του, αλλά ζήτησε από τον ναύαρχο Γκέμαν να εκθέσει τις απόψεις του. Στην επιστολή τους προς τη ΝΑΣΑ, η Μικούλσκι και οι συνάδελφοί της, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Μέριλαντ, τονίζουν: «Τα επιστημονικά δεδομένα που εξασφαλίσαμε χάρις στο Χαμπλ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μας. H ΝΑΣΑ πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει αυτό το παράθυρο προς το Σύμπαν». Εάν δεν πραγματοποιηθεί επανδρωμένη αποστολή συντήρησης του Χαμπλ έως το 2006, το διαστημικό τηλεσκόπιο θα πάψει να λειτουργεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή