Το γαλλογερμανικό δίδυμο θα… οδηγηθεί σε τρίγωνο με Βρετανία;

Το γαλλογερμανικό δίδυμο θα… οδηγηθεί σε τρίγωνο με Βρετανία;

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ένα περίπου χρόνο το γαλλογερμανικό ζευγάρι ανανέωσε τους γαμήλιους όρκους του με μια «λαμπρή» τελετή στις Βερσαλλίες και στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού. Ενωμένες από την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ιράκ και από την αποξένωσή τους από τις ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία αγκάλιασαν η μία την άλλη με πάθος. Το δωδεκάμηνο που ακολούθησε, ο Σρέντερ και ο Σιράκ συντόνισαν με προσοχή την από κοινού στάση τους σε όλα τα μεγάλα διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα. Κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης, μάλιστα, ο κ. Σρέντερ έφτασε στο σημείο να καλέσει τον Γάλλο πρόεδρο να μιλήσει στη θέση του.

Μια νέα χρονιά, ωστόσο, ξεκίνησε και όλα δείχνουν ότι το γηραιό ζευγάρι έχει μάτια και για άλλους. Στις 18 Φεβρουαρίου ο κ. Σρέντερ θα είναι ο οικοδεσπότης συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο με καλεσμένους τον κ. Σιράκ, φυσικά, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Μήπως, τελικά, το γαλλογερμανικό δίδυμο μετατραπεί σε τρίο; Μπορούν οι τρεις αυτές χώρες να καθορίσουν τη γραμμή της διευρυμένης Ευρώπης, κατά τον ίδιο τρόπο που η Γαλλία και η Γερμανία διαχειρίζονταν την πολιτική της E.E. ως δίδυμο;

Το άμεσο αποτέλεσμα της συνόδου του Βερολίνου δεν αναμένεται να προκαλέσει ενθουσιασμό. Θα ακουστούν, βεβαίως, τα γνωστά περί της αναγκαιότητας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την επιτακτική σημασία της προόδου στο ζήτημα του ευρωπαϊκού Συντάγματος. Παρά ταύτα, η σύνοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα λοιπά κράτη της E.E. φοβόντουσαν πάντα ότι οι «μεγάλοι» θα εγκαθίδρυαν ένα «Διευθυντήριο» από το οποίο θα επέβαλαν την κυριαρχία τους στους «μικρούς». Τώρα αισθάνονται ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα Διευθυντήριο, ένας πυρήνας που θα διαιρεί και ο οποίος θα θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της E.E.». Οι Βρετανοί θεωρούν ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να καθορίζουν πλέον μόνες τους την πολιτική της E.E. Υπενθυμίζοντας τι συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης για το Ιράκ, αλλά και στη σύνοδο των Βρυξελλών για το Ευρωσύνταγμα, πιστεύουν ότι Γάλλοι και Γερμανοί έχουν ανάγκη τον Τόνι Μπλερ.

Είναι, ωστόσο, η Βρετανία έτοιμη να αλλάξει στρατόπεδα και να ενώσει τις δυνάμεις της με τον συνασπισμό που ο κ. Ράμσφελντ αποκάλεσε «παλιά Ευρώπη»; Οι απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπλερ διαφέρουν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στο Παρίσι και το Βερολίνο, όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η ενσωμάτωση της Βρετανίας στον γαλλογερμανικό άξονα θα έχει άσχημο τέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή