O Κέρι εμφανίζεται ως αντίπαλος του Μπους

O Κέρι εμφανίζεται ως αντίπαλος του Μπους

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επιτυχία του Τζον Κέρι στην Αϊόβα, η νίκη του στις προκριματικές του Νιου Χαμσάιρ δεν αποτέλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη. Τώρα, τα τρία M (money, momentum, media, δηλαδή χρήμα, δυναμική, Μεσα Ενημέρωσης) είναι στο πλευρό του Κέρι. Καθώς μάλιστα η διαμάχη μετακινείται από την εκστρατεία πόρτα-πόρτα στους απρόσωπους λόγους και τη διαμάχη στα μέσα ενημέρωσης, τα τρία M μετρούν περισσότερο. Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο Κέρι απλώς περιμένει τη στέψη του. Εκτός αν τα σαρώσει όλα στις προκριματικές της επόμενης εβδομάδας, οι αντίπαλοί του θα μείνουν στον αγώνα. Τα κίνητρα που έχουν για κάτι τέτοιο είναι πολύ ισχυρά.

Αβέβαιο μέλλον

Το χρίσμα των Δημοκρατικών δεν είναι μια αναμέτρηση στην οποία ο νικητής τα παίρνει όλα. Αυτή τη στιγμή έχουν επιλεγεί μόλις 67 από τους 3.520 εκλέκτορες, που θα ψηφίσουν για το χρίσμα. Υπάρχει πολύ μέλλον ακόμη – ιδίως δεδομένου ότι το εκλογικό σώμα εχει ευμετάβολες διαθέσεις. Στην Αϊόβα, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων πήρε την απόφασή του τις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Ενας παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπές είναι ότι ώς τώρα ο Κέρι δεν είχε αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της αρνητικής διαφήμισης. Ως τώρα, η αρνητική διαφήμιση είχε στόχο τον Ντιν, όμως τώρα που ο Κέρι πέρασε στην κορυφή, θα γίνει αυτός στόχος.

Αντίπαλος του Μπους

Αυτό που ίσως απασχολεί τους Δημοκρατικούς, ίσως περισσότερο από την επιλογή του ανθρώπου που θέλουν να τους εκπροσωπεί, είναι η εκλογή ενός ανθρώπου που να μπορεί να κερδίσει τον Μπους. Μια σειρά ενδείξεων υποδηλώνουν ότι ο «συντηρητισμός με ανθρώπινο πρόσωπο» του Μπους, που είχε στόχο να έλξει μετριοπαθείς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών απέτυχε. Τόσο οι υποψήφιοι όσο και το ενθουσιώδες κοινό στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κύριων υποψηφίων λοιδορούσε τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα παροχής φαρμάκων σε ηλικιωμένους του Μπους.

Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων στις προκριματικές είπε ότι ψήφισε αυτόν που μπορεί να κερδίσει τον Μπους και εξ αυτών, οι μισοί επέλεξαν τον Κέρι. O Κέρι δεν ήταν ο καλύτερος ρήτορας (αυτός είναι ο Εντουαρντς) ούτε κι ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τα περισσότερα χρήματα (αυτός είναι ο Ντιν). Εχει όμως ένα συνδυασμό αρετών που ελκύουν ετερόκλητες ομάδες ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. O Κέρι βγήκε από το Νιου Χαμσάιρ και την Αϊόβα ως το φαβορί για το χρίσμα, όμως μέχρι να το αποκτήσει, ο αγώνας θα είναι απρόβλεπτος. Το ερώτημα τότε θα είναι αν μια τέτοια αναμέτρηση θα κάνει τον Κέρι σκληρότερο και καλύτερο (όπως η πρόκληση του ΜακΚέιν ήταν καλή «προπόνηση» για τον Μπους το 2000). Ή αν θα τον αποδυναμώσει, προξενώντας αμφιβολίες για το ποιόν του, όπως έγινε το 1976, όταν ο Ρέιγκαν αντιμαχόταν τον Φορντ έως την ύστατη ώρα.

Προηγείται με διαφορά σε Μιζούρι και Αριζόνα

ΓΚΡΙΝΒΙΛ, Νότια Καρολίνα. Πρώτος με μεγάλη διαφορά στις πολιτείες του Μιζούρι και της Αριζόνας είναι ο Τζον Κέρι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε εν όψει των προκριματικών εκλογών που θα διενεργηθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε επτά πολιτείες. O γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη μάχεται επίσης στήθος με στήθος με τον Τζον Εντουαρντς στη νότια Καρολίνα, ενώ εμφανίζεται να χάνει από τον Γουέσλι Κλαρκ στην Οκλαχόμα. H δημοσκόπηση του Reuters/MSNBC/Zogby καταγράφει συνεχιζόμενη υποχώρηση της δύναμης του Χάουαρντ Ντιν, ο οποίος τους τελευταίους μήνες εθεωρείτο φαβορί. O Ντιν κυμαίνεται ανάμεσα στην τρίτη και την τέταρτη θέση, ενώ μόνο στην πολιτεία της Αριζόνα, όπου προβλέπεται να συγκεντρώσει 12%, είναι το ποσοστό του διψήφιο. O Κέρι εμφανίζεται να προηγείται με 21 μονάδες διαφορά στην Αριζόνα και με 34 μονάδες διαφορά στο Μιζούρι. H δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος 4,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή