Λαθρεμπόριο με πυρηνικά όπλα

Λαθρεμπόριο με πυρηνικά όπλα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Τις ανησυχίες της εκφράζει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για τις πρόσφατες αποκαλύψεις αναφορικά με το διεθνές λαθρεμπόριο πυρηνικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του οργανισμού, πολλές χώρες και επιχειρήσεις είναι αναμεμειγμένες στο λαθρεμπόριο, το οποίο πρέπει να σταματήσει. Οι επιθεωρητές της IAEA βρίσκονται την περίοδο αυτή στη Λιβύη, όπου ελέγχουν το πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο πρόσφατα αναγνώρισε ότι διαθέτει η χώρα. Οπως υποστήριξε εκπρόσωπος της IAEA, η Λιβύη συγκαταλέγεται στις χώρες οι οποίες αγόρασαν πυρηνικά στη μαύρη αγορά. Μεταξύ των στοιχείων που εξετάζουν οι επιθεωρητές είναι και σχέδια για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας τα οποία παρέδωσαν οι επιστήμονες της Λιβύης. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υλικά τα οποία χρησιμοποιούνταν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Λιβύης μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ. Συνολικά 25 τόννοι εγγράφων και υλικών, μεταξύ των οποίων και εξαφθοριούχο ουράνιο, μεταφέρθηκαν στο Νόξβιλ του Τενεσί. O Σκοτ Μακ Λίλαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι το γεγονός αποτελεί σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση του αφοπλισμού της Λιβύης. Επεσήμανε όμως ότι είναι ακόμη νωρίς να εξεταστεί το ενδεχόμενο της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων στη Λιβύη γιατί πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, οι οποίοι διατήρησαν την ανωνυμία τους, αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα για τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας από το Πακιστάν στο Ιράν και σε άλλες χώρες, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οπως αναφέρει σχετικό δημoσiευμα των New York Times, οι αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες στους πυρηνικούς επιστήμονες του Πακιστάν γιατί πούλησαν τη σχετική τεχνολογία με σκοπό το προσωπικό τους κέρδος. Στην έρευνα, ωστόσο, δεν εξετάζεται επαρκώς ο ρόλος της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν στην υπόθεση. Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν πιθανή την ανάμειξη του στρατηγού Μίρζα Μπεγκ, επικεφαλής του πακιστανικού στρατού από το 1988 έως το 1991, στην πώληση πυρηνικών στο Ιράν, με αντάλλαγμα την παροχή πετρελαίου και συμβατικών όπλων από την Τεχεράνη στο Ισλαμαμπάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή