Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη γρίπη

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη γρίπη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H γρίπη των πουλερικών που μαστίζει τα ασιατικά κράτη μοιάζει με τον καινούργιο εφιάλτη μας. Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε:

– Τι είναι: Μορφή γρίπης που μαστίζει τα πτηνά, οικόσιτα και μη. Τα κοτοπουλα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Αν και η μετάδοση του συγκεκριμένου ιού είναι δυνατή και στον άνθρωπο, επί του παρόντος, δεν έχει καταγραφεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

– Πού είναι: Επιδημίες καταγράφονται στην Ταϊλάνδη, στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία, στην Καμπότζη, στη Νότια Κορέα, στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν και στο Λάος, στο Πακιστάν και στην Κίνα.

– Πόσοι άνθρωποι προσεβλήθησαν: Δεκατρία άτομα -οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα και πέντε «ύποπτα»- απεβίωσαν (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές). Το Βιετνάμ επιβεβαίωσε ότι επτά πολίτες του προσεβλήθησαν, από τους οποίους πέθαναν οι έξι. Στην Ταϊλάνδη επιβεβαιώθηκαν δύο θάνατοι εξαιτίας του ιού, ενώ πέντε άλλοι, μάλλον οφείλονται στην ίδια αιτιολογία.

– Πώς μεταδίδεται: Τα μολυσμένα πτηνά μεταδίδουν τον ιό μέ το σάλιο τους, τα περιττώματά τους και τις ρινικές απεκκρίσεις. Μέχρι στιγμής μόνο όσοι ήλθαν σε άμεση επαφή με άρρωστα πτηνά, ασθένησαν.

– Τι συμπτώματα εμφανίζει στον άνθρωπο: Πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, λοιμώξεις των οφθαλμών, εντόπιση στους πνεύμονες, ιογενή πνευμονία και δύσπνοια.

– Ποια είναι η θεραπεία για τον άνθρωπο: Αντιιικά σκευάσματα αν και το στέλεχος H5N1 είναι ανθεκτικό στα φτηνότερα από αυτά, όπως το amantadine και rimantadine. H ΠΟΥ, επίσης, θεωρεί απαραίτητη την επιβολή καραντίνας στους νοσούντες, ενώ η παρασκευή εμβολίου θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες ακόμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή