Παγκόσμια απειλή από τα πουλερικά

Παγκόσμια απειλή από τα πουλερικά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται, οι εξελίξεις στην Ασία σίγουρα αποτελούν την απόδειξη. Πέρυσι δαπανήθηκαν ποταμοί μελάνης για την καταγραφή της παγκόσμιας επιδημίας Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου. Φέτος, στην ίδια πάλι γεωγραφική περιοχή, την Ασία, έχει ξεσπάσει η γρίπη των πουλερικών σκοτώνοντας εκατομμύρια κοτόπουλα, προκαλώντας ανθρώπινους θανάτους και τεράστια οικονομική ζημία. Τέλος, ορισμένες κυβερνήσεις μιμήθηκαν την περυσινή στάση της κινεζικής κυβέρνησης, κρύβοντας το πρόβλημα. Αυτή τη φορά, όπως τονίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς ίσως να βρισκόμαστε στον κατώφλι μιας νέας επιδημίας γρίπης με εκατομμύρια νεκρούς ανά τον κόσμο. Αλλωστε ο ιός μεταδίδεται σαν πυρκαγιά από τη μια άκρη της Ασίας ώς την άλλη. Ηδη καταγράφονται επιδημίες σε δέκα κράτη της Ασίας: στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, την Κίνα, την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Καμπότζη, το Λάος και το Πακιστάν. Τα ανθρώπινα θύματα εντοπίζονται στο Βιετνάμ και στην Ταϊλάνδη και όλα είχαν έλθει σε απευθείας επαφή με άρρωστα πουλερικά, ενώ δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του στελέχους H5N1 μεταξύ ανθρώπων. Οπως επισημαίνουν, όμως, οι ειδικοί αυτό είναι απλώς θέμα χρόνου χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Ετσι, αποτελεί άμεση προτεραιότητα ο έλεγχος της επιδημίας στα πουλερικά.Τα ασιατικά κράτη δεσμεύτηκαν στην έκτακτη διάσκεψη της Μπανγκόκ, την Τετάρτη, να συστρατευτούν στη δημιουργία ενιαίου μετώπου κατά της επιδημίας, να ενημερώνουν με ειλικρίνεια για τα κρούσματα και να εφαρμόσουν τα μέτρα ελέγχου που συνιστά η ΠΟΥ, O Οργανισμός Επισιτισμού και Αγροκτηνοτροφίας (FAO) και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας των Ζώων.Ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στην έρευνα για την εξεύρεση νέων διαγνωστικών εξετάσεων, εμβολίων και αντιικών σκευασμάτων.

Εκτός, όμως, από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, τεράστια καταστροφή έχει προκληθεί στην οικονομία της περιοχής, καθώς απαγορεύεται σχεδόν παντού η εισαγωγή κοτόπουλων και παραγώγων από τα κράτη όπου έχει διαπιστωθεί επιδημία, ενώ περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια πτηνά πέθαναν ή θανατώθηκαν προληπτικά.

Πτώση σημειώνουν οι δείκτες στα χρηματιστήρια της περιοχής, όπως του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, της Μπανγκόκ και της Βομβάης. Ηδη, το κόστος της επιδημίας ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η επιδημία αυτή θα σημάνει το τέλος της «μη μαζικής» ορνιθοτροφίας, που για τους κατοίκους κρατών, όπως το Λάος ή η Καμπότζη, ακόμα και το Βιετνάμ αποτελούσε μοναδική εγγύηση της επιβίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή