Δημοκρατικοί: πρώτη κρησάρα από 7 Πολιτείες

Δημοκρατικοί: πρώτη κρησάρα από 7 Πολιτείες

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν μπορεί κανείς να βγάλει ένα συμπέρασμα από το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών του Νιου Χαμσάιρ, που χάρισαν την περασμένη Τρίτη στον γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι τη δεύτερη νίκη του στον αγώνα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι η αγωνία των Δημοκρατικών να επιλέξουν έναν υποψήφιο που έχει τα προσόντα να σταθεί απέναντι στον Τζορτζ Μπους και να τον κερδίσει. Ενισχυμένος από την αναπάντεχη επικράτησή του επί του μέχρι πρότινος χαρακτηριζόμενου ως «φαβορί» Χάουαρντ Ντιν στην ψηφοφορία της Αϊόβα, ο Τζον Κέρι έδωσε στους ψηφοφόρους του Νιου Χαμσάιρ κάθε λόγο να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στην υποψηφιότητά του. Και εκείνοι κατέληξαν ότι από τους πέντε υποψηφίους που διεκδικούν το χρίσμα, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης ήταν εκείνος που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες νίκης στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, και του χάρισαν το 39% των ψήφων, έναντι 26% που συγκέντρωσε ο Χάουρντ Ντιν.

Το πρώτο μεγάλο τεστ

Ομως η μάχη για την κατάκτηση του χρίσματος βρίσκεται μόνο στην αρχή της και παρά το γεγονός ότι μετά τα αποτέλεσμα της περασμένης Τρίτης, ο Τζον Κέρι αναδεικνύεται σε αδιαμφισβήτητο φαβορί, θα ήταν τουλάχιστον αφελές να θεωρήσει κανείς την επικράτηση του δεδομένη, μόνο και μόνο επειδή ήλθε πρώτος σε μια πολιτεία όπως το Νιου Χαμσάιρ, μικρή σε μέγεθος, γνωστή για τις προοδευτικές της τάσεις και η οποία εν πάση περιπτώσει γειτονεύει γεωγραφικά με τη γενέτειρα του κ. Κέρι, Μασαχουσέτη. Τα δύσκολα για τον κ. Κέρι, αλλά και για τους υπόλοιπους υποψηφίους βρίσκονται μπροστά και το πρώτο πραγματικά μεγάλο τέστ, ίσως και το πρώτο σημαντικό ξεκαθάρισμα, θα έλθει μεθαύριο, με τις εκλογικές αναμετρήσεις σε επτά μεσοδυτικές και νότιες πολιτείες (Νότια Καρολίνα, Μισούρι, Αριζόνα, Νιου Μέξικο, Οκλαχόμα, Ντέλαουερ και Βόρεια Ντακότα). Εκεί ο Τζον Κέρι θα πρέπει να αποδείξει ότι πέραν της εκλεξιμότητας, διαθέτει και άλλα σημαντικά προσόντα, όπως συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα ώστε να διεκδικήσει την ψήφο των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Μπορεί η αγωνία των Δημοκρατικών να είναι πράγματι η επιλογή ενός υποψηφίου που έχει τα προσόντα να αναμετρηθεί και να κερδίσει τον Τζορτζ Μπους, χρειάζονται όμως και σαφείς πολιτικές προτάσεις προκειμένου να στηριχθεί μια σοβαρή υποψηφιότητα για το χρίσμα. Και στον τομέα αυτόν ο συμπαθής γερουσιαστής έχει ένα σημαντικό έλλειμμα. Τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και σε μια σειρά άλλων ευαίσθητων τομέων, όπως η εξωτερική πολιτική, το μήνυμα του Τζον Κέρι είναι συγκεχυμένο, γεγονός που δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο από τους αντιπάλους του. Ηδη ο Χάουρντ Ντιν, έχοντας αποσαφηνίσει εξαρχής τη θέση του σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, χρησιμοποιεί το σύνθημα της πραγματικής αλλαγής στην Ουάσιγκτον. Στη διάρκεια συνέντευξής του στο CΝκαι στον Λάρι Κίνγκ, ο Χάουαρντ Ντιν αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να επικεντρώσει την εκστρατεία του στη «συζήτηση γύρω από το πόσο μεγάλη αλλαγή επιθυμούμε στην Ουάσιγκτον». Το ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται σε σχέση με τον δρα Ντιν είναι κατά πόσον η δεύτερη θέση που εξασφάλισε στο Νιου Χαμσάιρ τού χαρίζει πράγματι τη δυνατότητα μιας δυναμικής επιστροφής ή αν απλώς αποτελεί μια παράταση χρόνου για την έξοδό του από τη μάχη. Το βέβαιον είναι ότι ο κ. Ντιν διαθέτει ακόμη αρκετά χρήματα ώστε να κρατήσει ζωντανή την προεκλογική του εκστρατεία και ο ίδιος αρκετό δυναμισμό για να συνεχίσει, δύο πλεονεκτήματα τα οποία ωστόσο διαθέτει και ο Κέρι.

Πιο ανθρώπινο προφίλ

Οπως, πάντως, επισημαίνουν Αμερικανοί αναλυτές, τοσο ο Τζον Κέρι όσο και ο Χάουαρντ Ντιν έχουν αρχίσει να μαθαίνουν από τα λάθη που διέπραξαν έως τώρα. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, όπως τονίζει η «Ουάσιγκτον Ποστ», αν και απέχει πολύ ακόμη από το να θεωρείται η φυσική επιλογή για τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου, εντούτοις στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων κατάφερε να βάλει μια τάξη στο χάος που χαρακτήριζε την προεκλογική του εσκτρατεία και να προσεγγίσει με ένα πιο ανθρώπινο προφίλ τους ψηφοφόρους, αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την προσωπικότητά του και τη ζωή του.

Σε ό,τι αφορά τον Χάουαρντ Ντιν, η ήττα στην Αϊόβα και τα αρνητικότατα σχόλια που προκάλεσε η υστερική ομιλία του μετά την ψηφοφορία αυτή, φαίνεται ότι τον προσγείωσαν, αναγκάζοντάς τον να λάβει υπόψη τις επικρίσεις. Ετσι, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών ο κ. Ντιν εμφανίστηκε και εκείνος να μιλάει περισσότερο για την προσωπική του ζωή, βάζοντας στην εικόνα και τη σύζυγό του, ενώ παράλληλα άλλαξε τον τόνο των ομιλιών του ώστε να μην απευθύνονται αποκλειστικά σε εκείνους που αναζητούν τον πιο εντυπωσιακό αντίπαλο για τον Τζορτζ Μπους.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, οι αναμετρήσεις της επόμενης Τρίτης θα είναι μάλλον καθοριστικές για το μέλλον τους. O Ουέσλι Κλαρκ εξασφάλισε μια αξιοπρεπή τρίτη θέση που του επιτρέπει επί του παρόντος να συνεχίσει, όπως και ο Τζον Εντουαρντς, ενώ το 9% του Τζόζεφ Λίμπερμαν δεν αφήνει στον γερουσιαστή του Κονέκτικατ πολλά περιθώρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή