H Ανταρκτική κινδυνεύει από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας

H Ανταρκτική κινδυνεύει από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παγωμένες και ανεμοδαρμένες εκτάσεις της Ανταρκτικής κινδυνεύουν άμεσα από νέο «πυρετό του χρυσού», που αυτήν τη φορά έχει τη μορφή εταιρειών βιοτεχνολογίας με σχέδια εκμετάλλευσης του εκπληκτικού φυσικού της πλούτου. Το περιβάλλον της Ανταρκτικής παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εταιρείες βιοτεχνολογίας, οι οποίες αναζητούν μικροοργανισμούς που έχουν αναπτύξει μεθόδους προστασίας εναντίον των χαμηλών θερμοκρασιών και των θαλάσσιων υδάτων. Εάν οι ερευνητές καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά της ζωής στα πολύ ψυχρά κλίματα, τα οικονομικά οφέλη μπορεί να είναι τεράστια. Επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει ψάρια, τα οποία επιβιώνουν στα παγωμένα ύδατα της Ανταρκτικής, παράγοντας δικό τους αντιψυκτικό υγρό. Το μόριο που επιτρέπει τη διαδικασία αυτή έχει απομονωθεί στο εργαστήριο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των κατεψυγμένων τροφών. Αλλοι μικροοργανισμοί πιστεύεται ότι διαθέτουν σπάνια ένζυμα, που θα μπορούσαν να μεταβάλουν ριζικά πολλές βιομηχανικές διαδικασίες ή να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων αντιβιοτικών.

Δράση χωρίς κανόνες

Το πρόβλημα, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών στο Τόκιο, εντοπίζεται στην παντελή απουσία κανονισμών για τη δράση των εταιρειών βιοτεχνολογίας στην Ανταρκτική, την ώρα που δραστηριότητες όπως η αλιεία, ο τουρισμός και οι γεωλογικές έρευνες υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες. «Εάν η έρευνα των εταιρειών βιοτεχνολογίας γίνει σωστά, είναι χρήσιμη, ωφέλιμη και να έχει ελάχιστη επίπτωση στο περιβάλλον. H Ανταρκτική είναι ένα παρθένο φυσικό πάρκο και πρέπει να προστατευθεί από όσους έχουν αποκλειστικό στόχο την οικονομική εκμετάλλευση», λέει ο δρ Σαμ Τζόνστον. H επινόηση σαφών κανονισμών για την έρευνα εταιρειών βιοτεχνολογίας στην Ανταρκτική είναι, όμως, ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Οι υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες εξασφαλίζουν ότι η επιστημονική γνώση της παγωμένης ηπείρου ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. O κίνδυνος για την Ανταρκτική προέρχεται, όμως, από την άμετρη εμπορική εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αποκλειστικό συμβόλαιο της εταιρείας Amrad με την κυβέρνηση της Αυστραλίας για μελέτες στην ερευνητική βάση του Πανεπιστημίου της Τασμανίας στην Ανταρκτική. Την ίδια ώρα, ο κολοσσός των τυποποιημένων τροφίμων Unilever κατέθετε ευρεσιτεχνία για πρωτεΐνη, την οποία εξασφάλισε από βακτήριο της Ανταρκτικής, με τη δυνατότητα να σταματά τη δημιουργία κρυστάλλων πάγου στα παγωτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή