H γρίπη πουλερικών φτάνει στην Ευρώπη;

H γρίπη πουλερικών φτάνει στην Ευρώπη;

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Οι φόβοι της εξαγωγής της θανατηφόρου γρίπης των πουλερικών από την Ασία στην Ευρώπη ενδέχεται να επιβεβαιωθούν, αν αποδειχθεί ότι οι δύο γυναίκες που επέστρεψαν χθες στο Αμβούργο της Γερμανίας από την Ταϊλάνδη έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. H μία από τις δύο γυναίκες έφτασε στο αεροδρόμιο με υψηλό πυρετό και άλλα συμπτώματα, που έκαναν τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να υποπτευθούν ότι προσεβλήθη από τον ιό. H δεύτερη γυναίκα που την συνόδευε δεν εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, ωστόσο παραμένει υπό συνεχή παρακολούθηση. H ασθενής διεκομίσθη και νοσηλεύεται στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Μπέρχαρτ Νοχτ του Αμβούργου. H εκπρόσωπος, πάντως, του Ινστιτούτου δήλωσε ότι αν και δεν είναι εντελώς αδύνατο, οι πιθανότητες να βρισκόμαστε μπροστά στην εκδήλωση της νόσου είναι μάλλον μικρές.

Αποφεύγουν τα κοτόπουλα

Πάντως, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έκριναν σκόπιμο να εγκαταλείψουν προς το παρόν τα κοτόπουλα, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι η νόσος που σαρώνει αυτήν την ώρα δέκα ασιαστικές χώρες δεν μπορεί να μεταδοθεί από μαγειρεμένο κρέας ή να περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών, η πτώση στην αγορά πουλερικών είναι κατακόρυφη, καθώς οι εισαγωγές από την Ταϊλάνδη άρχισαν να μειώνονται δραματικά και πριν από την απαγόρευση που εξεδόθη από την Ευρωπαική Ενωση. Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη Γαλλία, όπου οι καταναλωτές στρέφονται τώρα προς την εγχώρια παραγωγή.

Δώδεκα θάνατοι στην Ασία

Ως σήμερα, 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ασία και εκατομμύρια πουλερικών έχουν σφαγιαστεί, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου, γεγονός το οποίο προκαλεί μεταξύ άλλων τεράστια οικονομική ζημία. Χθες ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο ακόμη Ασιατών. Ενός 18χρονου Βιετναμέζου και μιας 58χρονης Ταϊλανδής.

Στην Κίνα, οι αρχές εντόπισαν νέες περιπτώσεις της ασθένειας, γεγονός που τις οδήγησε να δώσουν εντολή για τον σφαγιασμό εκατοντάδων πουρελικών. Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στη Σαγκάη, όπου οι αρχές προτρέπουν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ψωνίζουν και να αναζητούν κοτόπουλα που φέρουν σφραγίδες των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών. «Υποπτες» εστίες γρίπης των πουλερικών εντοπίσθηκαν στην πόλη Ενζού της επαρχίας Χουμπέι και την Γκουανγκντόνγκ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Χου, ο οποίος περιόδευσε στις πληγείσες επαρχίες, εξακολουθεί να είναι βέβαιος ότι η κατάσταση γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο. Δοθέντος ότι η Κίνα είναι η δεύτερη σε μέγεθος ορνιθοτροφία του κόσμου, ο κίνδυνος οικονομικής καταστροφής είναι ορατός.

Στην Ταϊβάν, όπου επίσης ο φόβος είναι διάσπαρτος μεταξύ των ανθρώπων και των αρχών, επιχειρείται να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην εισαχθούν παρανόμως κοτόπουλα από την Κίνα. Οι ακτοφρουροί έχουν λάβει εντολή να αυξήσουν τους ελέγχους γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Ταϊβάν. Οι αρχές της Ταϊβάν επιμένουν ότι το νησί παραμένει καθαρό από τον επικίνδυνο ιό, αλλά παρασκηνιακά εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο να περάσει ο ιός και στη χώρα τους. Προς το παρόν προωθούν προγράμματα εμβολιασμού των πουλερικών, που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας η γρίπη των πουλερικών και η ανθρώπινη γρίπη να συνδυαστούν και να δημιουργήσουν ένα νέο στέλεχος που θα περάσει στον άνθρωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή