ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ THN ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Αρχισε η δίκη 4 Κενυατών, υπόπτων της Αλ Κάιντα

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Ξεκίνησε χθες η δίκη τεσσάρων Κενυατών, οι οποίοι κατηγορούνται για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε ξενοδοχείο στην πόλη Μομπάσα τον Φεβρουάριο του 2002 και σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. «Οι τέσσερις άνδρες είχαν στενή επαφή με μέλη της οργάνωσης από τον Ιανουάριο του 2002, ενώ μετακόμιζαν συχνά για να μην προκαλούν υποψίες», τόνισε ο εισαγγελέας. Πρόκειται για την πρώτη δίκη κατηγορούμενων για σχέσεις με την Αλ Κάιντα στην Κένυα, μαζί με άλλους τρεις ύποπτους, οι οποίοι βαρύνονται με ελαφρότερες κατηγορίες. Σύμφωνα όμως με τις 164 καταθέσεις μαρτύρων και ανακριτών, δεν προκύπτουν στοιχεία τα οποία να εμπλέκουν άμεσα τους κατηγορουμένους. Γεγονός το οποίο έδωσε τροφή στους επικριτές της κυβέρνησης, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι Αρχές παρέπεμψαν σε δίκη τους 4 Κενυάτες λόγω πιέσεων αξιωματούχων των ΗΠΑ.

ΕΙΧΕ ΔΩΡΟΔΟΚΗΘΕΙ ΠΡΩΗΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ TOY ΒΒC

Εικοσάμηνη φυλάκιση στον Τέιλορ

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Σε είκοσι μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε χθες ο πρώην διευθυντής του BBC worldwide, Νεοζηλανδός Τζέφρι Τέιλορ, ο οποίος αποδέχθηκε την κατηγορία, σύμφωνα με την οποία, δωροδοκήθηκε από δύο εκπροσώπους ασιατικών εταιρειών κατασκευής παιχνιδιών, οι οποίες προμήθευαν παιχνίδια στο παιδικό πρόγραμμα του καναλιού. O 31 ετών Μπέρμαν και ο 59χρονος κουμπάρος του Εντελς, οι οποίοι επίσης απεδέχθησαν τις κατηγορίες, καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια φυλάκιση. Δωροδόκησαν τον Τέιλορ με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, με αντάλλαγμα την υπογραφή συμβολαίων με πέντε προμηθευτές παιχνιδιών. O δικαστής ζήτησε από τον Τέιλορ, πέρα από την επιστροφή του ποσού των 164.250 δολαρίων που δέχθηκε, να αποζημιώσει τη θυγατρική εταιρεία του βρετανικού καναλιού BBC, με 190.867 δολάρια.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ME ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Διακόσιοι αγνοούμενοι από ναυάγιο

ΚΙΝΣΑΣΑ. Τουλάχιστον διακόσιοι άνθρωποι αγνοούνται ακόμη από το δυστύχημα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο, το οποίο μετέφερε υπεράριθμους επιβάτες στον ποταμό Κόνγκο, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του OHE στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου οι άνδρες των σωστικών συνεργείων κατάφεραν να διασώσουν 301 από τους 500 επιβάτες που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών επέβαιναν στο πλοίο, το οποίο βυθίστηκε την περασμένη Δευτέρα κοντά στην πόλη Λουκολέλα, 128 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κινσάσα.

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΠΕΝΤΕ ΓΑΛΛΩΝ

Σε δίκη παραπέμπεται ο Πινοσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Σε δίκη ερήμην του ενδέχεται να παραπέμψουν οι γαλλικές αρχές τον πρώην πρόεδρο της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, για την εξαφάνιση πέντε Γάλλων κατά τη διάρκεια της δικτατορικής θητείας του, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν. «H Γαλλία διαθέτει πολλές επιλογές αντίδρασης όσον αφορά στο θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέντε Γάλλων από τις αρχές της Χιλής», δήλωσε ο Βιλπέν. «Μία εξ αυτών θα ήταν η παραπομπή σε δίκη ερήμην του, του στρατηγού Πινοσέτ», συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός στο πλαίσιο της έναρξης περιοδείας στη Λατινική Αμερική. Πρόκειται για την πρώτη παραπομπή σε δίκη τού δικτάτορα Πινοσέτ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ TO 2003

«Εξαφανίσθηκαν» 400 Τσετσένοι

ΜΟΣΧΑ. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του 2003 στη Τσετσενία βάσει των στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών τής εν λόγω δημοκρατίας. Παρά ταύτα, η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μεμόριαλ, υποστηρίζει ότι ο αριθμός είναι τετραπλάσιος. Φίλα προσκείμενοι στη Μόσχα, Τσετσένοι αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψιν αναφερθεί στην εξαφάνιση εκατοντάδων ανθρώπων από ομάδες «θανάτου» του ρωσικού στρατού, που απάγουν και στη συνέχεια δολοφονούν πολίτες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι συνεργάζονται με τους αντάρτες. H οργάνωση Μεμόριαλ, πάντως, θεωρεί ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κάθε άλλο παρά ακριβής.

ΑΠΕΡΡΙΦΘΗΣΑΑΓΩΓΕΣ KATA ΑΝΤΙΠΑΛΩΤΟΥ

Αλλεπάλληλες ήττες Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ. Διαδοχικές ήττες υπέστη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς το δικαστήριο απέρριψε πρόσφατες διώξεις, τις οποίες κατέθεσε κατά αντιπάλων του για συκοφαντική δυσφήμηση. Είναι οι πρώτη φορά που ηττάται ο Ιταλός πρωθυπουργός, έχοντας βγει αλώβητος από μία δεκαετία αγωγών. O Μπερλουσκόνι κατέθεσε την περασμένη χρονιά, σειρά αγωγών κατά πολιτικών του αντιπάλων, τους οποίους κατηγόρησε για συκοφαντική δυσφήμηση. Οι κατηγορίες για χρήση της Δικαιοσύνης για την αποδυνάμωση των αντιπάλων του και οι αρνητικές δικαστικές αποφάσεις πυροδότησαν έντονες διαμάχες στη χώρα, περί της αξιοπιστίας του ιταλικού νομικού συστήματος.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Θανατηφόρα αέρια σε κρατούμενους

ΛΟΝΔΙΝΟ. «H κυβέρνηση της Βορείου Κορέας πραγματοποίησε πειράματα με θανατηφόρα αέρια σε φυλακισμένους», ανακοίνωσε προχθές σε πρόγραμμα που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BBC άνδρας, ο οποίος παρουσιάστηκε ως πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Βορείου Κορέας. O Κουόν Γιοκ, ο οποίος αυτομόλησε στη Νότιο Κορέα, υπήρξε επικεφαλής των σωφρονιστικών υπαλλήλων στη φυλακή της Βορείου Κορέας, γνωστή ως «Φυλακές Νο 22». O Κουόν ισχυρίστηκε ότι σε γυάλινο δωμάτιο 3,5 επί 3, το οποίο παρακολουθούσαν επιστήμονες, θανατώνονταν τρόφιμοι της φυλακής με θανατηφόρα αέρια. H πρεσβεία της Βορείου Κορέας δεν σχολίασε την καταγγελία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή