Εκλογική αποχή του Ρεζά Χαταμί

Εκλογική αποχή του Ρεζά Χαταμί

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στις εκλογές της 20ής Φεβρουαρίου ανακοίνωσε χθες το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό κόμμα του Ιράν, μετά την άρνηση των σκληροπυρηνικών να άρουν την απαγόρευση για όλους τους υποψηφίους των μεταρρυθμιστών, να λάβουν μέρος στις εκλογές. H τωρινή σύγκρουση μεταρρυθμιστών και σκληροπυρηνικών του θεοκρατικού καθεστώτος είναι, σύμφωνα με αναλυτές, από τις χειρότερες που έχει αντιμετωπίσει η ισλαμική δημοκρατία, η οποία τις ημέρες αυτές εορτάζει την 25η επέτειο από την ανακήρυξή της. O Ρεζά Χαταμί, αδελφός του μεταρρυθμιστή προέδρου του Ιράν και ηγέτης του κόμματος Ισλαμικό Ιρανικό Μέτωπο για τη Συμμετοχή, (IIPF) δήλωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εκλογές. «Δεν έχουμε ελπίδες ότι οι εκλογές της 20ής Φεβρουαρίου στο Ιράν θα είναι δίκαιες και ελεύθερες», τόνισε, ενώ επισήμανε ότι το κόμμα του μπορεί να αναθεωρήσει την απόφασή του αν οι εκλογές αναβληθούν, όπως ζητούν οι περισσότεροι μεταρρυθμιστές. O Ρεζά Χαταμί υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του δεν ωθεί τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν, καθώς η ψήφος είναι κυριαρχικό δικαίωμα. Για τον Ιρανό πολιτικό, η απαγόρευση στους υποψηφίους των μεταρρυθμιστών να λάβουν μέρος στις εκλογές, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα «πραξικόπημα» των συντηρητικών το οποίο θα στηρίξουν οι στρατιωτικοί.

Εν τω μεταξύ, οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν απέρριψαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών ενώ ορισμένοι εξ αυτών εκτόξευσαν απειλές προς την κυβέρνηση των μεταρρυθμιστών αν δεν οργανώσει τις εκλογές τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι το υπερσυντηρητικό Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, απαγόρευσε σε 3.500 υποψηφίους, επί συνόλου 8.000, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μεταρρυθμιστές, να λάβουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση. Επειτα από έντονες πιέσεις και την παρέμβαση του θρησκευτικού ηγέτη της χώρα Αλί Χαμενεΐ, το Συμβούλιο ήρε τις απαγορεύσεις για 1.160 υποψηφίους. Μεταξύ όμως αυτών που εξακολουθούν να είναι «κομμένοι», είναι 80 βουλευτές και υποστηρικτές του μεταρρυθμιστή προέδρου Χαταμί. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κατάλογο τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, από την Κυριακή μέχρι χθες, είχαν παραιτηθεί 125 μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι περισσότεροι από αυτούς τονίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι εκλογές θα σημάνουν το τέλος του μεταρρυθμιστικού κινήματος στο Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή