Πυρά κατά αντιτρομοκρατικών μέτρων στη Βρετανία

Πυρά κατά αντιτρομοκρατικών μέτρων στη Βρετανία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πυρά επιφανών Βρετανών ξεσήκωσαν οι προτάσεις στις οποίες προέβη τη Δευτέρα ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ινδία.

Σωρεία αντιδράσεων

Στις ριζοσπαστικές αυτές προτάσεις, που αφορούν τη σκλήρυνση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και τη συνακόλουθη δυσμενέστερη μεταχείριση των υπόπτων στις ποινικές δίκες, περιλαμβάνονται μέτρα όπως δίκες κεκλεισμένων των θυρών για Βρετανούς που είναι ύποπτοι τρομοκρατικής δράσης, δικαστές διορισμένοι από το κράτος, απουσία ενόρκων, απαγόρευση αποκάλυψης «ευαίσθητων» αποδεικτικών στοιχείων, μείωση του βάρους των αποδείξεων, εισαγωγή της έννοιας της προληπτικής κατηγορίας και θεμελίωση της καταδικαστικής απόφασης στην απλή στάθμιση των πιθανοτήτων!

Η βαρώνη Ελενα Κένεντι, κορυφαία Βρετανή δικηγόρος, χαρακτήρισε τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ «αναίσχυντο απολυταρχικό», που μοιάζει να έμαθε νομικά από τον «τύραννο» Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι πολλοί συνάδελφοί του στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τα σχέδια του Μπλάνκετ, δεδομένου ότι οι εν λόγω προτάσεις συνιστούν ύβρι προς το κράτος δικαίου.

Ανησυχίες εξέφρασε και εκπρόσωπος του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, θυμίζοντας τα λάθη των υπηρεσιών πληροφοριών για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και την εύλογη έλλειψη εμπιστοσύνης σε δίκες που θα βασίζονται κατά πολύ σε στοιχεία από πηγές μυστικών υπηρεσιών.

Εξάλλου, ακόμη μία Βρετανή δικηγόρος, η Λουίζ Κρίστιαν, εκπρόσωπος της οικογένειας του Βρετανού κρατούμενου στο Γκουαντανάμο Φερόζ Αμπασί, τόνισε ότι τέτοια μέτρα θα είναι «χωρίς προηγούμενο», αποκαλώντας τα «επίθεση στις θεμελιώδεις αρχές του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης».

Αυστηρότεροι

Πράγματι, οι προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, εμφανίζονται πολύ αυστηρότερες ακόμη και από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της δεκαετίας του ’70, όταν ο IRA εξαπέλυε βομβιστική εκστρατεία στη βρετανική ενδοχώρα. Αλλά και ο διευθυντής εκστρατείας της ομάδας «Λίμπερτι» για τα δικαιώματα του πολίτη, Μαρκ Λίτλγουντ, δήλωσε ότι η Βρετανία ήδη διαθέτει τους πλέον δρακόντειους αντιτρομοκρατικούς νόμους, καταδικάζοντας περαιτέρω τις προτάσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών.

Οπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, εάν τα σχέδια του Μπλάνκετ τύχουν της αποδοχής του Κοινοβουλίου, καταλύεται η επιταγή του δικαίου που προστάζει την «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας» πεποίθηση των ενόρκων για την ενοχή του κατηγορουμένου πριν τον καταδικάσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή