Σε πολιτική κρίση η Γαλλία, μετά την καταδίκη Ζιπέ

Σε πολιτική κρίση η Γαλλία, μετά την καταδίκη Ζιπέ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στη δίνη σοβαρής πολιτικής αναταραχής έχει παρασυρθεί η Γαλλία, μετά την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από τριμελές δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας για κατάχρηση δημοσίου χρήματος κατά τη θητεία του ως οικονομικός σύμβουλος του δήμου του Παρισιού στις αρχές της δεκαετίας του ’90. H υπόθεση, που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και για τον πρόεδρο Σιράκ -διετέλεσε δήμαρχος της πρωτεύουσας από το ’77 έως το ’95- αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου, Κατρίν Πιέρς καταγγέλλει ότι παραβιάστηκε το γραφείο της και ο υπολογιστής της τις παραμονές της ετυμηγορίας.

Διεξαγωγή τριών ερευνών

Η ίδια όπως και συνάδελφοί της δικαστές φέρονται να δέχθηκαν απειλές, ενώ έπεσαν θύματα τηλεφωνικών υποκλοπών, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου τού πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν. «Μερικοί δικαστές πιστεύουν ότι έγιναν διαρρήξεις στο δικαστήριο του προαστίου Ναντέρ και ότι δέχθηκαν απειλές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του πρωθυπουργικό γραφείο για να προσθέσει: «Εάν οι υπαινιγμοί αποδειχθούν αληθείς, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα». Ηδη διετάχθη η διεξαγωγή τριών παράλληλων ερευνών για τη διερεύνηση των καταγγελιών, που φαίνεται για την ώρα να στρέφουν την προσοχή μακριά από τη διαμάχη για το πολιτικό μέλλον του κ. Ζιπέ, ηγέτη του κόμματος του Σιράκ, UMP και κατά πολλούς διαδόχου του τελευταίου στην προεδρία.

Τα γαλλικά MME προέβαλαν το Σαββατοκύριακο εκτιμήσεις σχολιαστών για την πιθανότητα παραίτησης του κ. Ζιπέ από το UMP, μιλώντας για τον κίνδυνο εσωκομματικής αναταραχής μόλις επτά εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές. O πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ζαν Λουί Ντεμπρέ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να γίνει κοινοβουλευτική έρευνα επί των καταγγελιών της κ. Πιέρς, ενώ ο πρόεδρος Σιράκ ανέθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης των διαρρήξεων και των υποκλοπών σε τρεις ανώτατους δικαστές. Παράλληλα, διεξάγεται τρίτη έρευνα και από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το τριμελές δικαστήριο της Ναντέρ επέβαλε στον Αλέν Ζιπέ ποινή φυλάκισης 18 μηνών και δεκαετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. H καταδίκη αφορά στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δημιουργία εικονικών θέσεων εργασίας στο δημαρχείο του Παρισιού, διά των οποίων δικαιολογήθηκαν μισθοί που καταβλήθηκαν στο προσωπικό του κόμματος του Ζακ Σιράκ, υπό το όνομα RPR, τότε. Την εν λόγω περίοδο, στις αρχές του ’90, ο κ. Ζιπέ ήταν οικονομικός διευθυντής του δήμου της πρωτεύουσας και γενικός γραμματέας του RPR. Πρωθυπουργός διετέλεσε από το 1995 έως το 1997.

Στήριξη από Σιράκ, Ραφαρέν

Ο κ. Ζιπέ που σήμερα είναι και δήμαρχος του Μπορντό έχει καταθέσει έφεση κατά της απόφασης και στηρίζεται πλήρως από τον πρωθυπουργό Ραφαρέν και τον πρόεδρο Σιράκ. O τελευταίος τού έπλεξε το εγκώμιο, μιλώντας για τη σπάνια ποιότητα του χαρακτήρα του. «H Γαλλία, είπε ο κ. Σιράκ, έχει ανάγκη άνδρες σαν αυτούς». Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, όμως, «ο Ζιπέ πρόδωσε την εμπιστοσύνη του λαού και έπραξε αδικήματα για τα οποία η γαλλική κοινωνία δεν μπορεί να δείξει ανοχή». O Σιράκ ήταν και ο ίδιος στο στόχαστρο των ερευνών για την ίδια υπόθεση έως το 2001 όταν επικαλέστηκε με επιτυχία την προεδρική ασυλία που του παρέχει το Σύνταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή