Πενθούν, μετά το λουτρό αίματος

Πενθούν, μετά το λουτρό αίματος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΡΜΠΙΛ. Τριήμερο πένθος κήρυξαν οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας της Κυριακής, στην οποία έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς, 65 τουλάχιστον άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 200. Μαύρες σημαίες κυμάτιζαν στους δρόμους των τριών κουρδικών επαρχιών του Βορείου Ιράκ.

Δύο καμικάζι πραγματοποίησαν προχθές, πρώτη ημέρα των τετραήμερων εορτασμών για το μουσουλμανικό Αϊντ αλ Ανχα, τη γιορτή της Θυσίας, δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) του Μασούντ Μπαρζανί και της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (PUK) του Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ακολούθησε λουτρό αίματος, ενώ μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και εξέχοντα μέλη της κυβέρνησης του αυτόνομου θυλάκου, όπως ο αντιπρόεδρος Σαμί Αμπντούλ Ραχμάν, ο κυβερνήτης του Ιρμπίλ, Ακράμ Μιντίκ, καθώς και ο υπουργός Γεωργίας Σαάντ Αμπντουλάχ.

Από την Αλ Κάιντα

Σύμφωνα με Κούρδους αξιωματούχους, την ευθύνη για τις επιθέσεις φέρει η Αλ Κάιντα και οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί της, ενώ εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να υπερβεί τους 100. Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα PDK και PUK ελέγχουν τον αυτόνομο θύλακο των Κούρδων του Βορείου Ιράκ και ότι συμμάχησαν με τους Αμερικανούς στον πόλεμο κατά της ανατροπής του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιρμπίλ, όπου βρίσκονται όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες του Κούρδων καθώς και το τοπικό Κοινοβούλιο. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στα δύο κουρδικά κόμματα και τις ηγεσίες τους δεδομένης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εν όψει της εγκατάστασης νέας μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ένα από τα θέματα τα οποία συζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, την περασμένη Πέμπτη, ήταν η συγκρότηση αυτόνομου κουρδικού κράτους και η παραχώρηση των πετρελαίων του Κιρκούκ στους Κούρδους, δύο προοπτικές τις οποίες αντιμάχεται σφόδρα η Τουρκία. Προκειμένου να κάμψουν τις τουρκικές αντιρρήσεις, εκπρόσωποι των δύο βασικών κουρδικών κομμάτων δήλωσαν ότι αποδέχονται τη λύση της ομοσπονδίας αλλά ζήτησαν η διαχείριση των πετρελαίων του Κιρκούκ να περιέλθει στους Κούρδους και όχι στη Βαγδάτη.

Υποκινήθηκαν από γείτονες

Τα δύο κουρδικά κόμματα κατηγόρησαν την οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ ως υπεύθυνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις ενώ εκπρόσωπος του KDP επεσήμανε ότι οι ισλαμιστές της Ανσάρ αλ Ισλάμ υποκινήθηκαν από γειτονικές χώρες. H Ανσάρ αλ Ισλάμ φέρεται ως κουρδική ισλαμιστική οργάνωση, η οποία ήλεγχε ένα μικρό θύλακο στο βορειοανατολικό τμήμα του Ιράκ πριν διαλυθεί από τους Κούρδους και τους Αμερικανούς τον Μάρτιο του 2003.

Οι δράστες της διπλής επίθεσης παραμένουν προς το παρόν άγνωστοι, ενώ σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι επιθέσεις είναι αποτέλεσμα εθνοτικών και θρησκευτικών εντάσεων, οι οποίες κορυφώνονται στο Ιράκ. Εκτός από τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κιρκούκ, οι Κουρδοι, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν φέρονται αναμεμειγμένοι σε περιστατικά αποσχιστικής βίας ενώ η περιοχή τους θεωρείται από τις ασφαλέστερες στο Ιράκ. Κατά τον Πίτερ Γκάλμπρεϊθ, Αμερικανό πρώην διπλωμάτη και ειδικό επί του Κουρδικού, οι αιματηρές επιθέσεις μπορεί να ενισχύσουν τις κουρδικές ομάδες που επιθυμούν να αποσχιστούν από τη χώρα, απειλώντας με χάος το Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή