Ο ημιτελής πόλεμος του Πάπα στην Αφρική

Ο ημιτελής πόλεμος του Πάπα στην Αφρική

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο καλοκαίρι στη διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι, στα επόμενα πέντε χρόνια, οι ΗΠΑ θα διαθέσουν ένα τεράστιο κονδύλι, περί τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, για την καταπολέμηση του έιτζ στον κόσμο. Πολλοί Αφρικανοί ένιωσαν προσωρινά ανακούφιση. Ανεξαρτήτως του αν Μπους τηρούσε την υπόσχεσή του, ήταν θετικό που η υπόθεση του έιτζ και των δραματικών διαστάσεων που έχει λάβει στη Αφρική, επανήλθε με εντυπωσιακό τρόπο στο προσκήνιο. Ο καιρός πέρασε, ο Μπους είχε άλλα, καυτά ζητήματα να αντιμετωπίσει – το μεταπολεμικό Ιράκ και κυρίως την επανεκλογή του. Το έιτζ πέρασε στη χορεία των θεμάτων που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον. Την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Εϊτζ, η επικαιρότητα πιστή στο ραντεβού της θυμήθηκε την τρομερή ασθένεια. Εκφωνήθηκαν οι σχετικές ομιλίες, δόθηκαν τα παραδοσιακά μηνύματα αλληλεγγύης. Οι τηλεοράσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, όλο και κάποιο τηλεμαραθώνιο οργάνωσαν – εκδηλώσεις στις οποίες είναι σύνηθες να εμφανίζονται ως καλεσμένοι και παιδιά από αφρικανικές χώρες. Και μετά, πάλι σιωπή.

Που κράτησε μέχρι πριν από λίγες μέρες όταν κάποιος ξαναθυμήθηκε τη χειμαζόμενη Αφρική και τη «μάστιγα» του έιτζ και αποφάσισε να καταγγείλει τη γενοκτονία που διαπράττουν οι φαρμακοβιομηχανίες εις βάρος των πασχόντων, καθώς διατηρούν τις τιμές των φαρμάκων σε επίπεδα που φαρμακώνουν. Αυτός που έσπασε με ηχηρό τρόπο τη σιωπή ήταν ο Πάπας. Στο ετήσιο μήνυμά του για τα παιδιά που είναι θύματα της βίας και του ω, ο Ποντίφηκας κατηγόρησε τις βιομηχανίες ότι προστατεύουν τα συμφέροντά τους και αφήνουν τα παιδιά να πεθαίνουν. Ο Πάπας μάς θύμισε ότι υπάρχει ένα ισχυρό όπλο μαζικής καταστροφής, πέραν αυτών που αναζητούν εναγωνίως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Οι στατιστικές είναι πράγματι τρομακτικές. Στην Αφρική, μόνο το 2003 πέθαναν από έιτζ περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Εκεί επίσης υπολογίζεται ότι ζουν πάνω από 10 εκατομμύρια παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους από την ασθένεια. Παιδιά που τα αποκαλούν «τα ορφανά του έιτζ». Πολλά από αυτά έχουν προσβληθεί από τον ιό και κινδυνεύουν να πεθάνουν από την ίδια αρρώστια που τους στέρησε τους γονείς τους.

«Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια σε ένα τέτοιο δράμα», είπε ο Ποντίφηκας. Ποιος διαφωνεί μαζί του; Ποιος δεν ενώνει τη φωνή του στην έκκληση για μείωση του κόστους των θεραπειών κατά του έιτζ; Κανείς. Ελάχιστοι όμως από αυτούς που θα ασκούσαν, αν μπορούσαν, πιέσεις στις εταιρείες με σκοπό την κατασκευή φθηνότερων φαρμάκων, συμμερίζονται την από χρόνια θέση του Βατικανού που αμφισβητεί τη χρήση του προφυλακτικού ως μέσου πρόληψης και προστασίας από τη νόσο.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ τάχθηκε όσο λίγοι προκάτοχοί του στο πλευρό των «καταδικασμένων» της Γης. Εξαιτίας όμως ορισμένων «σκονισμένων» αντιλήψεων αρνείται στους δυνητικά καταδικασμένους της Αφρικής και όχι μόνο, το δικαίωμα να ζήσουν. Γιατί τι άλλο είναι, εκτός από σκονισμένη αντίληψη, το επιχείρημα υπέρ της αναπαραγωγής του είδους, την οποία αναστέλλει η χρήση του προφυλακτικού; Τι άλλο είναι εκτός από υπεκφυγή, όταν στην κριτική που του ασκείται για το ζήτημα, το Βατικανό απαντά ότι οι Αφρικανοί δεν αποδέχονται το προφυλακτικό; Είναι δικαιολογημένος ο πόλεμος εναντίον του καπιταλισμού και των πολυεθνικών όταν, ενώ μπορούν, δεν σώζουν εκατομμύρια ανθρώπους. Ακόμη πιο χρήσιμος, όμως, είναι ένας πόλεμος ενάντια σε παρωχημένες και άχρηστες ιδέες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή