O Ζιπέ αποφάσισε να μην εγκαταλείψει την πολιτική

O Ζιπέ αποφάσισε να μην εγκαταλείψει την πολιτική

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αποχωρεί τελικώς από την πολιτική ο Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, νυν δήμαρχος του Μπορντό και στενός συνεργάτης επί σχεδόν τρεις δεκαετίες του προέδρου Σιράκ. Στην τηλεοπτική του διακήρυξη προθέσεων, χθες το βράδυ στην TF1, ο Γάλλος πολιτικός, που την Παρασκευή καταδικάστηκε από δικαστήριο της Ναντέρ σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή και σε 10 χρόνια στέρησης του εκλέγεσθαι, παραμένει δήμαρχος του Μπορντό, ενώ άγνωστες είναι οι προθέσεις του σε σχέση με τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου στις εκλογές του 2007. O κ. Ζιπέ καταδικάστηκε διότι εκρίθη ένοχος παράνομης χρηματοδότησης στον δήμο Παρισίων την εποχή της δημαρχίας Σιράκ. Τώρα, έχοντας ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, αναμένει και τα πορίσματα των υπό εξέλιξη ερευνών σε σχέση με τις κατηγορίες της προέδρου του δικαστηρίου, Κατρίν Πιρς, περί της άσκησης πιέσεων εις βάρος της.

Χθες, και ενώ όλοι περίμεναν τι θα πει το βράδυ ο Αλέν Ζιπέ, ορισμένοι προέβλεπαν ότι σε περίπτωση απομάκρυνσης του κ. Ζιπέ, το «όλο οικοδόμημα που δημιουργήθηκε μετά την επανεκλογή του προέδρου Σιράκ το 2002, κινδυνεύει με κατάρρευση». H «μαύρη προφητεία» στηριζόταν προφανώς στη διαφαινόμενη «εσωτερική πάλη» για τη διαδοχή στην ηγεσία του UMP, κυρίως, όμως, για τη διασφάλιση της υποψηφιότητας στις προεδρικές του 2007, την οποία προσφάτως άρχισε να διεκδικεί και ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί. Πάντως, με «μετριοπάθεια» αντιμετώπισε το Σοσιαλιστικό κόμμα την υπόθεση Ζιπέ. Ισως, επειδή η υπόθεση Elf με κυρίως εμπλεκόμενο τον Ρολάν Ντιμά, πρώην υπουργό Εξωτερικών, δεν έχει ακόμη λήξει οριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή