Κοινός πόλεμος κατά της γρίπης των πουλερικών

Κοινός πόλεμος κατά της γρίπης των πουλερικών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Στους ρυθμούς της γρίπης των πουλερικών ζει πλέον η Ασία, καθώς αυξάνονται οι εστίες και ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων της επιδημίας. H οικονομική καταστροφή της ορνιθοτροφίας στην ευρύτερη περιοχή θεωρείται πλέον βέβαιη, αφού πληθαίνουν τα κράτη που απαγορεύουν την εισαγωγή κρέατος και παραγώγων τέτοιων ζώων από την περιοχή. Ηδη, η E.E. ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση εισαγωγής πουλερικών και ωδικών πτηνών επί τουλάχιστον έξι μήνες. Ταυτόχρονα άρχισε χθες στη Ρώμη διήμερη συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, προσπαθώντας να υιοθετήσουν ενιαία προσέγγιση κατά της νόσου στην οποία συμμετέχουν και 25 ειδικοί από όλο τον κόσμο. H μοναδική «καλή» είδηση της χθεσινής ημέρας, πάντως, ήταν πέραν κάθε αμφιβολίας η ανακοίνωση των γερμανικών υγειονομικών αρχών, σύμφωνα με την οποία η γυναίκα που εθεωρείτο «ύποπτο» κρούσμα της γρίπης των πουλερικών -καθώς είχε μόλις επιστρέψει από την Ταϊλάνδη και εμφάνισε υψηλό πυρετό- τελικά έχει προσβληθεί από τη συνήθη ανθρώπινη γρίπη. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η Ινδονησία πλήττεται και αυτή από το φονικότερο στέλεχος της γρίπης των πουλερικών, το Η5Ν1.

Αναλυτικότερα, χθες στην Ταϊλάνδη κατέληξε ένα ακόμα θύμα του ιού της γρίπης των πουλερικών, ένα επτάχρονο αγόρι από την επαρχία Σουφάν Μπουρί, αγροτική περιοχή στα δυτικά της Μπανγκόκ, που θρηνεί ήδη πολλά θύματα της νόσου. Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές του βασιλείου, ερευνώνται τα αίτια θανάτου 11 ακόμα ατόμων που πιθανολογείται ότι μολύνθηκαν από το φονικό στέλεχος H5N1 της γρίπης των πουλερικών, όπως και επτά ακόμα κρούσματα που νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Στο Βιετνάμ επιβεβαιώθηκαν τρία ακόμα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών σε ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας έχει ήδη καταλήξει, ενώ οι θάνατοι είναι εννιά. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της επιδημίας στην Κίνα, την πυκνότερα κατοικημένη χώρα του κόσμου.

Επτά νέες εστίες στην Κίνα

Χθες, διαπιστώθηκαν επτά νέες εστίες επιδημίας στις επαρχίες Γκανζού και Σάανξι, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε ότι η μία από τις εστίες της Γκουάνγκντονγκ αφορά το στέλεχος H5N1 της γρίπης. Οπως επεσήμαναν ειδικοί, το ένα τρίτο της κινεζικής επικρατείας βρίσκεται στο έλεος του φονικού ιού. H ΠΟΥ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη, ιδιαίτερα μετά την καθυστέρηση ενημέρωσης που καταλογίζουν στην κυβέρνηση όσον αφορά στην αναφορά του τελευταίου κρούσματος SARS. Πάντως, οι υπεύθυνοι του διεθνούς οργανισμού εξακολουθούν να εκφράζουν ελπίδες ότι ο έλεγχος της επιδημίας είναι εφικτός. Οπως δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος έρευνας και αντιμετώπισης της γρίπης, δρ Κλάους Στορ: «Μέχρι στιγμής, τα κρούσματα (μετάδοσης σε άνθρωπο) είναι περιορισμένα». «Επ’ ουδενί δεν έχουμε πανδημία», κατέληξε ο δρ Στορ. H ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις των πληγέντων κρατών να αναφέρουν οποιαδήποτε μεταβολή της μοριακής δομής του ιού διαπιστώσουν και να ενημερώσουν εγκαίρως τους αρμόδιους φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή