ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ 100 ΣΤΟ ΙΚΟΝΙΟ

Ψάχνουν για επιζώντες μέσα στα ερείπια

IKONIO. Δεκατέσσερις τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τριάντα τραυματίστηκαν από την κατάρρευση, προχθές, ενδεκαώροφης πολυκατοικίας στις 20.30 τοπική ώρα, στην πόλη Ικόνιο, 250 χιλόμετρα νοτίως της Αγκυρας. O αριθμός των παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, κυμαίνεται μεταξύ 40 και 100 ανθρώπων, γεγονός που εγείρει φόβους για αύξηση του αριθμού των θυμάτων. Ανδρες των σωστικών συνεργείων και συγγενείς των παγιδευμένων στα συντρίμμια πάλευαν όλη τη νύχτα, σκάβοντας ακόμα και με τα νύχια, για να απελευθερώσουν τυχόν επιζώντες. Παρ’ ότι η πτώση της θερμοκρασίας, κάτω από το μηδέν, τις βραδινές ώρες δυσκόλεψε την προσπάθεια απεγκλωβισμού, οι άνδρες των σωστικών συνεργείων απελευθέρωσαν χθες το πρωί δύο ακόμη άτομα. «Αφήνουμε πίσω μας νεκρούς, καθώς προτεραιότητά μας είναι η διάσωση των επιζώντων», δήλωσε μέλος συνεργείου διάσωσης. Εμπειρογνώμονες αποδίδουν την καταστροφή σε κακοτεχνίες. Στην πολυκατοικία διέμεναν 140 ένοικοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 18 απουσίαζαν την ώρα του δυστυχήματος.

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Η Βουλή συζητά για τη μαντίλα

ΠΑΡΙΣΙ. Με τη σαραντάλεπτη εισήγηση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν άρχισε χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου που απαγορεύει τα εμφανή και δυνάμει προκλητικά θρησκευτικά σύμβολα (ισλαμική μαντίλα, εβραϊκή κίπα, μεγάλοι χριστιανικοί σταυροί και τουρμπάνια των Σιχ) από τη δημόσια εκπαίδευση. Επί του νομοσχεδίου, το οποίο σύμφωνα με την κεντροδεξιά κυβέρνηση που το εμπνεύστηκε, αποσκοπεί στη διασφάλιση του κοσμικού χαρακτήρα του γαλλικού κράτους, αναμένεται να τοποθετηθούν συνολικά 150 βουλευτές. Δεδομένης της άνετης πλειοψηφίας της κεντροδεξιάς στην Εθνοσυνέλευση, αλλά και της στήριξης των Σοσιαλιστών, το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί. Την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εκφράζουν οργανώσεις μουσουλμάνων αλλά και αριστερών, οι οποίες έχουν προγραμματίσει για σήμερα αλλά και την επόμενη εβδομάδα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

ΓΙΑ TH BOPEIOKOPEATIKH ΚΡΙΣΗ

Από τις 25 Φεβρουαρίου οι εξαμερείς

ΣΕΟΥΛ. Την 25η Φεβρουαρίου όρισαν χθες Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι ως ημερομηνία επανέναρξης των εξαμερών συνομιλιών, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για την επίλυση της κρίσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. «H ανακοίνωση αυτή είναι φυσική συνέπεια της αλλαγής της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Βορείου Κορέας», δήλωσε υπουργός της Βορείου Κορέας, ο οποίος συμμετείχε στις εσωτερικές συνομιλίες στη Σεούλ. «Ακούστηκαν πολλές απόψεις για το μέλλον των εξαμερών συνομιλιών, είναι όμως γεγονός ότι οι ΗΠΑ έστρεψαν τελικά το ενδιαφέρον τους στη δική μας θέση, η οποία βασίζεται σε μια ρεαλιστική λύση», τόνισε ο αξιωματούχος.

ΞΕΚΙΝΟΥΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Αμερικανολιβυκές συνομιλίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες με υψηλόβαθμους Λίβυους αξιωματούχους, την ερχόμενη Παρασκευή στο Λονδίνο, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης της Τρίπολης να επιτρέψει σε επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να ερευνήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. H πρόθεση συνεργασίας της Λιβύης δικαιολογεί μεγαλύτερες δεσμεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. «Παρατηρούμε εντυπωσιακή αλλαγή στη στάση της Λιβύης», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετάβαση απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τρίπολη, ο οποίος θα συναντηθεί με Λίβυους αξιωματούχους.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ H ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Ιάπωνες καθ’ οδόν προς το Ιράκ

ΤΣΙΤΟΖ, Ιαπωνία. Απεχώρησε χθες για το Ιράκ η πρώτη ομάδα στρατιωτών που αποτελούν την ιαπωνική ειρηνευτική αποστολή. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις. Πρόκειται για την πρώτη στρατιωτική αποστολή Ιαπώνων από το 1945. Ενενήντα, περίπου, στρατιώτες του μηχανικού και του υγειονομικού επιβιβάσθηκαν σε κυβερνητικό Boeing 747, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Τσιτόζ στο βορειότερο τμήμα του ιαπωνικού νησιού Χοκαΐντο με προορισμό το Κουβέιτ. Το αεροσκάφος ακολουθούσε ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε εξοπλισμό.

ΥΠΟΠΤΟΣ ΑΠΟ TH ΣΑΡΔΗΝΙΑ

Συνελήφθη για το δέμα στον Πρόντι

ΡΩΜΗ. Συνελήφθη άνδρας, ο οποίος φέρεται ότι έχει σχέση με την αποστολή απειλητικού δέματος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τον περασμένο Ιανουάριο. O Λούκα Φέρις, ο οποίος συνελήφθη στην πόλη Κάλιαρι της Σαρδηνίας, κατηγορείται για την αποστολή δέματος γεμάτου κάλυκες και πυροτεχνήματα στο σπίτι του Πρόντι. Το δέμα περιείχε επίσης φωτογραφία του Πρόντι και απειλητικό γράμμα, το οποίο υπέγραφαν αναρχικοί από τη Σαρδηνία. O κατηγορούμενος, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας, συνδέεται με αρκετές μικρές αναρχικές οργανώσεις του Κάλιαρι. Ολα σχεδόν τα δέματα, με εξαίρεση αυτό με τα πυροτεχνήματα, απεστάλησαν από την Μπολόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή