Ρισίν ήταν η σκόνη στη Γερουσία

Ρισίν ήταν η σκόνη στη Γερουσία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Συναγερμός σήμανε στο αμερικανικό Κογκρέσο μετά την επιβεβαίωση -μέσω αλλεπάλληλων εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων-ότι η ύποπτη σκόνη, που βρέθηκε σε γραφείο της Γερουσίας, είναι το θανατηφόρο δηλητήριο ρισίν. H συγκεκριμένη ουσία μπορεί να σκοτώσει οιονδήποτε εκτεθεί σε σημαντική ποσότητα εντός 36 ώς 72 ωρών. Ουδείς τραυματίσθηκε από το επικίνδυνο δηλητήριο, διαβεβαίωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Καπιτώλιο, Τέρενς Γκέινερ, ο οποίος επιχείρησε να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη, ισχυριζόμενος ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, θεωρητικά κάποιοι θα πρέπει να ανέπνευσαν τη σκόνη, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό μεταξύ εκείνων, που βρίσκονταν στο κτίριο, στο οποίο εντοπίσθηκε η ουσία.

Το χρηματιστήριο

Η ανεύρεση της ουσίας ωστόσο πυροδότησε έντονο προβληματισμό στην Ουάσιγκτον, που απεικονίσθηκε στις μεταβολές του χρηματιστηρίου και της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων του Λευκού Οίκου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004, που αναμένεται να αγγίξει τα 521 δισ. δολ., η υπόθεση του ρισίν εκτόξευσε το ευρώ λίγο χαμηλότερα από το ζενίθ των 1,29 δολαρίων του περασμένου μήνα.

Πάντως νωρίς χθες το πρωί ανακοινώθηκε ότι η Γερουσία θα συνεδριάσει όπως είχε προγραμματισθεί. Τα τρία κτίρια του σώματος θα κλείσουν προσωρινά όσο θα συγκεντρώνονται και θα απομακρύνονται οι επιστολές, που δεν έχουν ανοιχθεί. Το Καπιτώλιο θα είναι ανοιχτό, αλλά ματαιώθηκαν όλες οι περιηγήσεις στο κτίριο. Χθες τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος επρόκειτο να δοθεί νέα συνέντευξη Τύπου για να συζητηθούν περαιτέρω προληπτικές ενέργειες.

Από υπάλληλο

Σύμφωνα με την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Γκέινερ, η υπηρεσία του ενημερώθηκε για την ύποπτη σκόνη από ταχυδρομικό υπάλληλο αργά προχθές το βράδυ ώρα Ελλάδος. Αρνήθηκε να αποσαφηνίσει ποιο ακριβώς πακέτο ή γράμμα περιείχε την ύποπτη σκόνη. Το ρισίν είναι ένα δηλητήριο, το οποίο προέρχεται από τον πολτό που απομένει κατά την παραγωγή καστορέλαιου. Στις 15 Οκτωβρίου είχε εντοπισθεί μία άλλη επιστολή, που περιείχε την ίδια ουσία και την απειλή για ευρύτερη χρήση του δηλητηρίου σε περίπτωση που δεν αρθούν ρυθμίσεις για τους φορτηγατζήδες. Οι αμερικανικές αρχές είχαν προσφέρει τον Ιανουάριο 100.000 δολ. ως αμοιβή για όποιον συνδράμει τις έρευνες για τη σύλληψη του δράστη. Το 2001 το Καπιτώλιο είχε αποτελέσει στόχο επιθέσεων με άνθρακα, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο ταχυδρομικών υπαλλήλων στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή