Ανταλλαγές εδαφών μελετά ο Αριέλ Σαρόν

Ανταλλαγές εδαφών μελετά ο Αριέλ Σαρόν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από τις δηλώσεις του περί διάλυσης των εβραϊκών οικισμών της Λωρίδας της Γάζας, ο Αριέλ Σαρόν άφησε να διαρρεύσει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ανταλλαγής των ισραηλινών εδαφών στα οποία κατοικεί η μεγάλη αραβική μειονότητα της χώρας με τμήματα της Δυτικής Οχθης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Συμφωνεί η κοινή γνώμη

Μολονότι, πάντως, οι εξαγγελίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει την αντίδραση των εποίκων και των σκληροπυρηνικών στελεχών της κυβέρνησής του, η πλειοψηφία της εγχώριας κοινής γνώμης εμφανίζεται σύμφωνη με το σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή, κι ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή μοιάζει αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις, ο κ. Σαρόν κατέστησε σαφές ότι δεν θα επηρεαστεί από τις απειλές αποχώρησης από την κυβέρνηση που εξαπέλυσαν χθες τα ακροδεξιά κόμματα.

«Ο κ. Σαρόν οραματίζεται εδαφικές ανταλλαγές στο πλαίσιο μιας οριστικής συμφωνίας για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε χθες ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν. «Βάσει της πρότασης που ετοιμάζουμε, οι περιοχές στις οποίες ζει σήμερα η πλειοψηφία της αραβικής μειονότητας θα παραχωρηθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ οι μεγάλοι εβραϊκοί οικισμοί της Δυτικής Οχθης θα προσαρτηθούν στο Ισραήλ», αποκάλυψε ο ίδιος. Τα νέα σχέδια του κ. Σαρόν προκάλεσαν, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση της αραβικής μειονότητας που αποτελεί το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ. «Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική και επικίνδυνη πρόταση», τόνισε ο Αραβας βουλευτής του ισραηλινού κοινοβουλίου, Αχμέντ Ταμπί.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν χθες στην εφημερίδα «Χααρέτζ», ο κ. Σαρόν υποστήριξε ότι εκτός των δεκαεπτά οικισμών της Λωρίδας της Γάζας θα εκκενωθούν άλλοι τρεις στη Δυτική Οχθη, χαρακτήρισε την απόφαση δύσκολη αλλά αναγκαία και τόνισε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει ένα με δύο χρόνια. Το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν ο κ. Σαρόν φέρει το σχέδιό του ενώπιον της αμερικανικής κυβέρνησης δίχως την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, έκανε λόγο για «πολύ θετική εξέλιξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή