Σε διεκδίκηση του χρίσματος ευελπιστεί ο Τζον Κέρι

Σε διεκδίκηση του χρίσματος ευελπιστεί ο Τζον Κέρι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΡΙΝΒΙΛ. Με τις ελπίδες του αναπτερωμένες, μετά τις δύο συνεχόμενες νίκες στην Αϊόβα και το Νιου Χαμσάιρ, ο Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης προσδοκούσε ένα καθαρό αποτέλεσμα στις επτά Πολιτείες όπου χθες διεξήχθησαν οι προκριματικές εκλογές, το οποίο θα τον χρίσει αδιαμφισβήτητο υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Προηγείται ο Κέρι

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Τζον Κέρι επροηγείτο των αντιπάλων του στις πέντε από τις επτά πολιτείες, ενώ σε δύο από αυτές η επικράτησή του παιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή. Σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι ο κ. Κέρι ανεμένετο να κερδίσει στο Μιζούρι, όπου και ο μεγαλύτερος αριθμός εκλεκτόρων (74) μεταξύ των επτά Πολιτειών, ενώ ο Τζον Εντουαρντς ήλπιζε στη νίκη του στη γενέτειρά του Νότια Καρολίνα, και ο Ουέσλι Κλαρκ στην Οκλαχόμα.

Για τον Τζον Εντουαρντς, η νίκη στη Νότια Καρολίνα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αν δεν κερδίσει στην πολιτεία αυτή, θα εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, θα ήθελε πολύ να δει την υποψηφιότητα του Τζον Κέρι να πλαισιώνεται από αυτήν του κ. Εντουαρντς, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα δίδυμο το οποίο έχει μεγάλες ελπίδες να επικρατήσει του προέδρου Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ο κ. Εντουαρντς είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες να επικρατήσει στη Νότιο Καρολίνα, η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες Πολιτείες σε αυτόν το γύρο, καθώς είναι η πρώτη του «παραδοσιακού νότου», που επιλέγει μεταξύ των πέντε υποψηφίων.

Εναντίον του Μπους

Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι υποψήφιοι φρόντισαν να επικεντρώσουν τις επικρίσεις τους στην κυβέρνηση Μπους, αποφεύγοντας τις αλληλοκατηγορίες. Μόνη εξαίρεση ο Εντουαρντς, ο οποίος επέκρινε τον Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας ότι η 20χρονη παρουσία του στο πολιτικό προσκήνιο κάθε άλλο παρά εγγυάται πραγματική αλλαγή στην Ουάσιγκτον. O γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, δεν απάντησε ότι «αυτή δεν είναι εποχή για πειραματισμούς από ανθρώπους που δεν έχουν πείρα».

Η πλειοψηφία των αναλυτών πιστεύει ότι ο στρατηγός Κλαρκ και ο Χάουαρντ Ντιν θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία ζωντανή, τουλάχιστον μέχρι την «σούπερ Τρίτη», στις 2 Μαρτίου, όταν θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές σε 10 πολιτείες, και οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν συνολικά 1.151 εκλέκτορες. Οι ίδιοι, προσθέτουν ότι αν ο Τζον Κέρι σαρώσει τις επτά πολιτείες, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για άλλο υποψήφιο να αμφισβητήσει τη δυναμική που θα λάβει η υποψηφιότητά του. Πάντως, το αποτέλεσμα των χθεσινών αναμετρήσεων ήταν δύσκολο να προβλεφθεί, λόγω του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή