ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Ενοχος για τη διαρροή πυρηνικών σχεδίων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Την ευθύνη για τη διαρροή και διάδοση των μυστικών των οπλικών συστημάτων στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρειο Κορέα ανέλαβε πλήρως ο ιδρυτής του προγράμματος πυρηνικών όπλων, Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον πρόεδρο της χώρας, τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ. H απολογία του Χαν δημοσιοποιήθηκε στην κρατική τηλεόραση μετά τις συναντήσεις των τελευταίων ημερών με ανώτατους αξιωματούχους. H κυβέρνηση δεν προτίθεται να τον παραπέμψει για τις ενέργειές του. Στο μεταξύ οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αποκάλυψαν χθες πως κατά την άποψη Αμερικανών αξιωματούχων, τα πυρηνικά σχέδια, που εξήχθησαν από τη Λιβύη πριν από δώδεκα ημέρες πωλήθηκαν στην Τρίπολη από ένα υπόγειο δίκτυο, το οποίο σχετίζεται με τον Χαν. H αμερικανική εφημερίδα έγραψε πως Λίβυοι αξιωματούχοι ανέφεραν σε ελεγκτές όπλων ότι αγόρασαν τα σχέδια πυρηνικών κεφαλών από εμπόρους, μέλη του μυστικού δικτύου.

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ TOY ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ ΧΑΜΕΝΕΪ

Συμβιβασμός στην Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Σε συμβιβασμό φαίνεται ότι προχωρεί η κυβέρνηση των μεταρρυθμιστών του Ιράν με τους σκληροπυρηνικούς του θεοκρατικού καθεστώτος, αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη χειρότερη πολιτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει το Ιράν. H κρίση ξέσπασε όταν το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης απαγόρευσε σε χιλιάδες υποψηφίους των μεταρρυθμιστών να συμμετάσχουν στις εκλογές της 20ής Φεβρουαρίου. Σημαντικό ρόλο στον συμβιβασμό εκτιμάται ότι διαδραμάτισε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος ωστόσο ζήτησε από την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της και να φροντίσει ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 20 Φεβρουαρίου όπως είχε προγραμματιστεί. Οι λεπτομέρειες της συμβιβαστικής λύσης μεταξύ μεταρρυθμιστών και σκληροπυρηνικών αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Επιφυλάξεις από τον Ντελόρ

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Επιφυλάξεις εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ αναφορικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στη λειτουργία της Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένου και του διορισμού υπουργού Εξωτερικών. «Πιστεύετε ότι ο διορισμός ενός υπουργού Εξωτερικών θα απαλείψει τις ριζικές διαφορές των κρατών μελών στο ζήτημα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της κοινής πολιτικής για την ασφάλεια;» ρώτησε τους δημοσιογράφους που του έπαιρναν συνέντευξη. O κ. Ντελόρ υποστήριξε ότι η E.E. δεν είναι «αρκετά ώριμη» ώστε να αποδεχθεί και να ηγηθεί μιας «κοινής εξωτερικής πολιτικής». «Οι Ευρωπαίοι έδειξαν την ανωριμότητά τους και την αδυναμία τους να συστήσουν κοινή εξωτερική πολιτική κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Και ακόμη μια φορα στον πόλεμο του Ιράκ», τόνισε ο Γάλλος πολιτικός.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ανοδος Βρετανών ακροδεξιών

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στα πρόθυρα μεγάλης εκλογικής επιτυχίας βρίσκεται το ακροδεξιό Εθνικό Βρετανικό Κόμμα, καθώς αναμένεται να κερδίσει τρεις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και τουλάχιστον μία στο λονδρέζικο κοινοβούλιο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. Αντιφασιστική εκστρατεία ξεκίνησαν χθες πολιτικοί ηγέτες και αντιρατσιστικές οργανώσεις από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Εν τω μεταξύ, την αλλαγή πλεύσης στα σχέδια που αφορούν τη μετανάστευση από τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ ανήγγειλε χθες ο Τόνι Μπλερ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να μην επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο μεταναστών από τα κράτη αυτά στη Βρετανία. H Βρετανία, η Ισπανία και η Ιρλανδία ήταν οι μοναδικές, μέχρι τώρα, χώρες που δεν είχαν επιβάλει περιορισμούς.

ΜΕΤΡΑ ZHTEI H E.E. ΑΠΟ TH ΡΟΥΜΑΝΙΑ

«Αγκάθι» στην ένταξη οι υιοθεσίες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. H Επιτροπή Διεύρυνσης ζήτησε επειγόντως πληροφορίες από την κυβέρνηση του Βουκουρεστίου για τις υιοθεσίες παιδιών από τη Ρουμανία στο εξωτερικό μετά την παραδοχή εκ μέρους πολιτικών αξιωματούχων ότι, παρά την υφιστάμενη απαγόρευση, οι υιοθεσίες συνεχίζονται. H Εμα Νίκολσον, εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για τη Ρουμανία, ζήτησε από την E.E. να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτός εάν η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου κατορθώσει να επιβάλει μεταρρυθμίσεις και επιπλέον μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. H Νίκολσον ζήτησε επίσης «τη θέσπιση ενός ουσιαστικά ανεξάρτητου και ανεπηρέαστου νομικού συστήματος». Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποζημιώσει τα θύματα των διώξεων του κομμουνιστικού καθεστώτος, υπό τη μορφή πρόσθετου επιδόματος στις συντάξεις.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ OI ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ

Σύλληψη κατασκευαστών στο Ικόνιο

ΙΚΟΝΙΟ, Τουρκία. Συνελήφθησαν χθες οι δύο κατασκευαστές της δεκαώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε τη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη Ικόνιο, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους είκοσι έξι. H τουρκική αστυνομία επιβεβαίωσε χθες τη σύλληψη του Βεντάτ Καγιά και του Ισμαήλ Τσανλιέρ, κατασκευαστών της πολυκατοικίας που κατέρρευσε. Παρ’ ότι εξανεμίζονται οι ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων, σαράντα ώρες μετά την κατάρρευση, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό παγιδευμένων ανθρώπων κάτω από τα ερείπια. O τελευταίος επιζών ανασύρθηκε τραυματίας από τα ερείπια προχθές το βράδυ. Μέχρι χθες το πρωί, οι διασώστες είχαν ανασύρει από τα συντρίμμια έντεκα πτώματα. «Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται. Δεν έχει ακόμη αρχίσει η μετακίνηση των ερειπίων», δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί τριάντα άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή