Στο προσκήνιο πάλι το κόμμα του Μιλόσεβιτς

Στο προσκήνιο πάλι το κόμμα του Μιλόσεβιτς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής κατάστασης στη Σερβία αναλαμβάνει εκ νέου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του υπόδικου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μετά την απόφαση τριών κομμάτων του δημοκρατικού συνασπισμού να αναζητήσουν τη συνεργασία των Σοσιαλιστών στην εκλογή νέου προέδρου της Βουλής. H κίνηση αυτή επαναφέρει τους Σοσιαλιστές στο προσκήνιο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, αν όχι να συμμετάσχουν στην νέα κυβέρνηση, να αναλάβουν παρασκηνιακό ρόλο στήριξής της, και καταδεικνύει σαφώς τη διάλυση στο δημοκρατικό συνασπισμό που ανέτρεψε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τον Οκτώβριο του 2000.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής, ο Ντράγκαν Μαρσινάτσιν, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, του Βόϊτσλαβ Κοστούνιτσα, εξασφάλισε 128 ψήφους. Από την ψηφοφορία απήχαν 36 βουλευτές, κυρίως μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος του απελθέντος πρωθυπουργού Ζόραν Ζίβκοβιτς, οι οποίοι τάσσονται κατά οποιασδήποτε συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, διά στόματος Ιβιτσα Ντάντιτς, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου, είχε διαμηνύσει ότι θα στήριζε την υποψηφιότητα του Μαρτσινάτσιν, καθώς και τη νέα κυβέρνηση, υπό τον όρο ότι δεν θα εκδοθούν στη Χάγη άλλοι Σέρβοι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου.

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, τα σερβικά κόμματα καταβάλουν προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών ή άλλων σκληροπυρηνικών εθνικιστικών κομμάτων, καθώς από τις εκλογές της 28ης Δεκεμβρίου δεν προέκυψε καθαρός νικητής. Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων που μετέχουν στο φιλοδυτικό, δημοκρατικό συνασπισμό έχουν μέχρι τώρα οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τρία εξ αυτών να στραφούν προς τους Σοσιαλιστές. «Αυτό που συνέβη σήμερα ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπόρις Τάντιτς, εκ των ηγετικών στελεχών του δημοκρατικού συνασπισμού. O ίδιος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «τα δημοκρατικά κόμματα δεν είχαν την υπομονή να συνεχίσουν τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης».

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόϊτσλαβ Κοστούνιτσα έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας, με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών. «Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε εμφύλιο», τόνισε ο κ. Κοστούνιτσα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή