Νέα «βόμβα» εναντίον του Μπλερ

Νέα «βόμβα» εναντίον του Μπλερ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Τόνι Μπλερ υπερασπίστηκε τις επιλογές του στον πόλεμο κατά του Ιράκ, λίγες ώρες μετά τις σημαντικές αποκαλύψεις πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών, που λειτούργησαν ως «βενζίνη σε μισοσβησμένη φωτιά», επαναφέροντας στο προσκήνιο τις καταγγελίες για κυβερνητική παρέμβαση στον φάκελο των όπλων μαζικής καταστροφής.

Παραπλανητικός ο φάκελος

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», ο Μπράιαν Τζόουνς, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του τμήματος χημικών και βιολογικών όπλων στο Επιτελείο Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας (DIS), κατήγγειλε ότι ο φάκελος της κυβέρνησης για τα επίμαχα οπλικά συστήματα «ήταν παραπλανητικός ως προς τις δυνατότητες του Ιράκ». Σύμφωνα με τον Τζόουνς, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών διαμαρτυρήθηκαν με γραπτά υπομνήματά τους για την κατάρτιση του φακέλου, καθώς διέβλεπαν ότι δεν θα ανακαλυφθούν ποτέ τα θρυλούμενα όπλα του καθεστώτος Χουσεΐν και οι ιθύνοντες ενδέχεται να τους μετατρέψουν σε «αποδιοπομπαίους τράγους» για να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

«Κατά την άποψή μου, οι ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών του DIS παραμερίστηκαν κατά την προετοιμασία του φακέλου, τον Σεπτέμβριο του 2002, με αποτέλεσμα την παραπλανητική παρουσίαση των σχετικών δυνατοτήτων του Ιράκ», υποστηρίζει ο Τζόουνς, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε δύο μήνες προ της έναρξης του πολέμου. Σύμφωνα με τον Τζόουνς, στις ενστάσεις των ειδικών η απάντηση που δόθηκε από τα ανώτερα κλιμάκια ήταν ότι υπάρχουν «πρόσθετες αποδείξεις» για τα όπλα του Ιράκ, για τις οποίες δεν μπορούσαν να λάβουν γνώση οι ίδιοι, παρά μόνο ο επικεφαλής του DIS και ο αναπληρωτής του.

Οι αποκαλύψεις του Τζόουνς θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση το πρόσφατο πόρισμα του δικαστή Χάτον, ο οποίος απάλλαξε από κάθε ευθύνη τον Τόνι Μπλερ για τον χειρισμό των πληροφοριών γύρω από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ και επέρριψε όλες τις ευθύνες στο BBC, κατηγορώντας το για ανυπόστατο ρεπορτάζ. Ουσιαστικά, ο Τζόουνς, ο οποίος είχε καταθέσει ενώπιον του λόρδου Χάτον, επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο, δικαιώνοντας επί της ουσίας το BBC και δίνοντας νέο ενδιαφέρον στις εργασίες της επιτροπής που αναγκάστηκε να συγκροτήσει ο Μπλερ για τη διερεύνηση της υπόθεσης γύρω από τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου προσπάθησε να μειώσει τον αντίκτυπο από την παρέμβαση Τζόουνς, δηλώνοντας ότι δεν περιέχει κανένα πραγματικά νέο στοιχείο. Ωστόσο, ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, δήλωσε: «Νομίζω ότι πρόκειται για κάτι πραγματικά πολύ σημαντικό… O πρωθυπουργός οφείλει να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών ή να εξηγήσει γιατί δεν το πράττει».

Παραδοχή από Μπλερ

Ο Τόνι Μπλερ, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, παραδέχθηκε ότι δεν έχουν εντοπισθεί στο Ιράκ «πραγματικά όπλα μαζικής καταστροφής, έτοιμα για άμεση χρήση», υποστήριξε όμως ότι διάφορα άλλα ευρήματα (εργαστήρια, ντοκουμέντα, καταθέσεις επιστημόνων) αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν «παραβίασε πάμπολλες φορές τις αποφάσεις του OHE». Υπερασπιζόμενος δε την επιλογή του να συστρατευθεί με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, δήλωσε ότι «θα ήταν υπέρτατη ανευθυνότητα να μην αναλάβουμε δράση κατά του Σαντάμ».

Η συνεδρίαση του βρετανικού Κοινοβουλίου διεκόπη εξαιτίας των αντιδράσεων πέντε φοιτητών, ακτιβιστών του αντιπολεμικού κινήματος, οι οποίοι υποδέχθηκαν, από τα θεωρεία της Βουλής, την ομιλία Μπλερ με συνθήματα «όχι στη συγκάλυψη της αλήθειας», «δολοφόνε» και «όχι άλλο πόλεμο». Αίσθηση προκάλεσε, εξ άλλου, συνέντευξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, στην «Ιντιπέντεντ». O μέχρι προ τινος συνεργάτης του Μπλερ χαρακτήρισε τον πόλεμο ως «τη μεγαλύτερη γκάφα της Βρετανίας από την κρίση του Σουέζ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή