Τα μουσουλμανικά κράτη, στόχος των εξτρεμιστών

Τα μουσουλμανικά κράτη, στόχος των εξτρεμιστών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΛΙ. Στη διαπίστωση ότι τα μουσουλμανικά κράτη είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από τις ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις και στο συμπέρασμα ότι η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πάταξη της τρομοκρατίας κατέληξαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας του περιφερειακού αντιτρομοκρατικού συνεδρίου που διεξάγεται στο Μπαλί της Ινδονησίας, οι αξιωματούχοι τριάντα τριών κρατών. Παρά ταύτα, το ενδεχόμενο σύναψης νέων συμφωνιών, πέραν των ήδη ισχυόντων διμερών συνθηκών, φαντάζει απίθανο. Πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν, ότι οι αμοιβαίες υποψίες μεταξύ των κρατών της περιοχής είναι ανυπέρβλητες και αποτρέπουν τη δημιουργία περιφερειακών μηχανισμών κατά της τρομοκρατίας, όπως η ίδρυση πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης.

«Διεξάγουμε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και όχι κατά της οποιασδήποτε θρησκείας», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Τζον Ασκροφτ, με την ομιλία τού οποίου άνοιξε το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν οι εκπρόσωποι δεκαέξι ασιατικών κρατών, αλλά και αξιωματούχοι από τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. O κ. Ασκροφτ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την πρόσβαση των διωκτικών αρχών της περιοχής στα στοιχεία που ο ίδιος έχει συγκεντρώσει, αλλά απέφυγε να υποσχεθεί στους Ινδονήσιους ότι θα τους επιτραπεί να εξετάσουν τον αρχιτρομοκράτη Χαμπάλι, ο οποίος κρατείται από τις ΗΠΑ.

Σίγουρο σχεδόν νέο χτύπημα

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, που συνδιοργανώνει το συνέδριο με την Ινδονησία, Αλεξάντερ Ντόουνερ, υποστήριξε ότι ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη νοτιοανατολική Ασία είναι αναπόφευκτο. «Δυστυχώς, η περιοχή παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και πολύ φοβάμαι ότι οι επιθέσεις κατά πολιτών θα συνεχιστούν», δήλωσε ο κ. Ντόουνερ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Χασάν Γουϊραϊγιούντα, στάθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο. O κ. Γουϊραϊγιούντα τόνισε, επίσης, ότι στόχος της συνόδου είναι «να υπερκεραστούν τα όποια κενά έχουν προκύψει μεταξύ των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα κράτη της περιοχής και των πρακτικών προβλημάτων στον τομέα της διακρατικής συνεργασίας». Τέλος, Αυστραλία και Ινδονησία ανακοίνωσαν την ίδρυση δύο αντιτρομοκρατικών κέντρων στο έδαφος της τελευταίας, με κοινή διοίκηση, ενώ υπέγραψαν και πρωτόκολλο για τη ανταλλαγή πληροφοριών γύρω από το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή